Svi postovi sa bloga: ANcom Blog

Zašto fanovi ne vide moje objave na Facebook-u?

Nije mnogo prošlo od kada je Facebook ponudio biznis korisnicima opciju da plate za objavljivanje posta sa Fan stranice velikom broju korisnika, sada se srećemo i sa problemom selektivnog objavljivanja postova u „News feed“-u regularnih fanova neke stranice.

O čemu se ovde radi? Facebook je počeo da vaše postove na biznis stranici objavljuje samo desetom delu vaših fanova (10%), i ovo je vrlo očigledno urađeno namenski, da bi se što više biznis korisnika navelo da koristi opciju plaćenih postova na Facebook-u.

Što se mene tiče, ako sam „lajkovala“ neki brend, to znači da želim njihove objave među svojim vestima, a ako ih ne želim, jednostavno neću da ih lajkujem. I tačka.

Ukoliko želite da i dalje pratite objave stranice koju ste izabrali da lajkujete, potrebno je da na vrhu Fan stranice pređete kursorom miša preko polja LIKED i u padajućem meniju kliknete na „Show in News Feed“ (u slučaju da nije već čekirano).

Ovu informaciju prvo sam saznala sa Singi fan stranice, a svima kojima je ovakva informacija bitna, bilo da su fanovi ili vlasnici stranica, preporučujem da je dalje podele.

Slični tekstovi:

Ima ih svuda oko nas. Možete ih prepoznati u sledećem modelu ponašanja:

 • Ako voze auto (obično je to neki skuplji model) i desi se da sretnu prijatelja koji takođe vozi, zaustaviće se nasred ulice i zakrčiti prolaz dok se ne ispričaju. Obično nekih 10 – 15 minuta.
 • Nisu čuli za običaj čekanja u redu – ako odlaze u neku ustanovu gde se obično čeka red (banka, pošta, državne institucije i sl.), jednostavno ne vide red i ulaze pravo na vrata ili šalter. To je i razumljivo, jer njihovo je uvek VAŽNO i HITNO.
 • Ako im se pruži prilika da imaju neku vrstu moći, ONI KOJI MISLE DA MOGU SVE su nemilosrdni, i daleko bilo da im padnete šaka.
 • Ako im nešto treba – UZIMAJU. Ne pitaju šta, kako, ko ili čije je. Kad njima nešto treba, oni će da uzmu, ne osvrćući se kako će to da utiče na ostale.
 • Sve ono što mi ostali plaćamo, za njih je besplatno – ne biraju sredstva da ovo ostvare – verbalno, fizički, samo da izbegnu „nepotrebna“ plaćanja.
 • Imaju debelu kožu – teško ih je uvrediti, jer su od malena učeni da je svet njihov i da čovečanstvo postoji samo da bi njima pružilo ono što im treba.
 • Ako se upuste u politiku…ostavljaju iza sebe pustoš, gladne i bose i mnogo materijala za sudske istražitelje.

Čini mi se da u svakoj generaciji odrasta sve više ovakvih ljudi. Da li vi poznajete nekoga ko „može sve„?

Slični tekstovi:

Baveći se nekim SEO istraživanjima, danas slučajno otkrijem blog koji se nalazi na adresi: blog[dot]assirix[dot]com. Iz razumljivih razloga, podrazumeva se da neću da ih linkujem. Ovi takozvani „blogeri“ iskopirali su čitav niz tekstova sa mog bloga, nigde ne navodeći mene kao autora. Ako vas ne mrzi, pogledajte samo naslove tekstova kod njih i na mom blogu, i videćete da su potpuno isti. Ipak, nisu bili toliko mudri da uklone linkove unutar tekstova, koji i dalje vode na moj sajt, tako da sam ih tako i otkrila. Ovakav bezobrazluk je toliki da ja za to nemam reči, i prosto ne znam kako da reagujem. Pomenuti blog ima i povezani sajt, na kome se autori izdaju za web developere. Možete samo da zamislite o kakvim profesionalcima se radi!

Do sada sam doživela da mi je čovek kopirao kompletan kod sa sajta, pa povukao i moj kod za Google Analitiku, pa sam jedva izdejstvovala da bar to skloni, da mi ne kvari statistike.

Takođe mi se desilo da je jedan sajt iz jedne zemlje iz okruženja, uradio printscreen moje strane, zatim malo editovao okolo, i napisao kako nudi usluge web dizajna…

A ovako besramna krađa kao ova koju sam danas otkrila, podsetila me je da, nažalost, ima jako malo onih koji pošteno rade, a mnogo onih koji kradu i okorišćavaju se o tuđi rad.

Slični tekstovi:
 • Lako ažuriranje – ako umete da koristite MS Word, umećete da koristite i WordPress. Uz kraću obuku, možete biti nezavisni od webmastera i sami održavati svoj web sajt svežim i aktuelnim.
 • Dobra integracija sa društvenim mrežama – postoji mnogo dodataka (plugin) za WordPress pomoću kojih možete omogućiti da svaka vaša strana ili članak bude lako podeljena na društvenim mrežama, što je veliki SEO potencijal za sajt sa kvalitetnim sadržajem.
 • Dobra osnova za SEO – WordPress je osmišljen tako da pruža dobre mogućnosti za optimizaciju za Google – uz malo podešavanja, mogu se lako izvući maksimalni rezultati iz sajta. Vredi napomenuti i da Google „zna“ da su WordPress sajtovi namenjeni za često objavljivanje novih sadržaja, tako da ih češće posećuje nego druge vrste sajtova.
 • Mnoštvo besplatnih plugin-ova – preko 21.000 dodataka na zvaničnom WordPress sajtu, koji imaju najrazličitije namene i obogatiće vaš sajt, vizuelno i funkcionalno.
 • Interakcija sa posetiocima sajta – komentari su omogućeni za svaki članak koji napišete u WordPress-u, što ih čini privlačnijim za čitaoce i omogućava drugima da učestvuju u kreiranju vašeg sajta. Ukoliko, pak, mislite da bi komentarisanje nekog teksta bilo kontraproduktivno, možete onemogućiti komentare samo za taj tekst.
 • Podrška – ukoliko imate problem sa WordPress sajtom, postoji ogroman broj stručnjaka koji se bave njime i koji su spremni da pomognu. Takođe, ako promenite developera, vrlo je verovatno da će se novi lako snaći u poznatom okruženju.
 • Skoro neograničene mogućnosti – vizuelno ili funkcionalno, WordPress vas ne ograničava ni u čemu. Fantastičan dizajn, foto galerija ili internet prodavnica, šta god da je vaš cilj – uz pomoć iskusnog devolopera – WordPress to može!
 • Isplativost – ukoliko niste ambiciozni u vezi sajta, sa WordPress-om možete sve završiti besplatno – instalacija je veoma jednostvna, a izbor besplatnih tema je više nego dovoljan. S druge strane, šta ako imate ozbiljniji projekat u planu, a želite dinamički sajt koji ćete moći sami da ažurirate i koji će se dobro rangirati u rezultatima pretrage? Pronađite kvalitetnog WordPress developera, koji će vam izraditi unikatnu temu za WordPress prilagođenu vašim potrebama. Ovo je mnogo isplativija opcija nego da ulažete u statički sajt, nakon čijeg postavljanja biste morali da kontaktirate webmastera za svaku izmenu.
 • Slični tekstovi:

  Neretko dobijam zahteve za izradu web sajta koji izgledaju otprilike ovako:

  • Hoću vrhunski web sajt, da bude jedinstven i da svako ko ga otvori bude oduševljen
  • Hoću da budem prvi na Google-u kad neko upiše ovih 150 ključnih reči, jer i Pera je otvorio firmu, i to posle mene, a sada izlazi pre mene na Google-u
  • Hoću jeftin web sajt, jer, nisam ja od juče, znam ja da je tebi to 3 klika
  • E, da – hoću da mogu sam da uređujem web sajt – ono, da pišem vesti, dodajem slike, menjam stavke u meniju, možda boje i dizajn kad mi dosadi…
  • I nemam spremne tekstove – ti mi to napiši. Slike možeš da uzmeš sa Google-a…
  • I molim te, jasno je da mi je to hitno. Za dva dana plasiram novi proizvod, i bilo bi dobro da sajt do tada bude onlajn.

  Kada pitam za planirani budžet, to obično ne prelazi 200 EUR.

  E sada da razložimo ovakav zahtev i da vidimo kako to izgledaju ta tri klika koja se traže od web dizajnera i developera: 1) „Vrhunski i jedinstven web sajt“

  Da bi se sajt dizajnirao, potrebno je izvesno predznanje, koje ne mora nužno da ima veze sa web dizajnom, već sa dizajnom uopšte. Potrebno je poznavanje tipografije, boja, proprocija… da ne nabrajam dalje. Zatim, potrebno je poznavanje web tehnologija i mogućnosti na internetu. Zatim, da bi se zamisao izvela, potrebno je znanje rada u Photoshop programu ili nekom sličnom programu za grafičku obradu. Samo za izučavanje svih ovih tema potrebno je… pa recimo, 3 godine, ako ste izuzetno prijemčivi za znanje i imate vremena za učenje.

  2) „Prvi na Google“

  E, ovo je potpuno druga nauka, nema ama baš nikakve veze sa dizajnom sajta. Ovde je potrebno poznavanje SEO (optimizacije za pretraživače), znanje o marketingu, poznavanje društvenih mreža, praćenje trendova… i, pre svega, aktivno znanje o trenutnom funkcionisanju algoritama za pretragu, tehnika optimizacije sajta i sl.

  „Jeftino?“

  Vrhunski a jeftino? Posetite, recimo, prodavnicu automobila, i recite – želim najbrži i najlepši auto, vrhunske izrade, ali da ne košta više od 1000 EUR. Da li mislite da je ovakav zahtev realan? Isto ovo važi i za web sajt. Slobodno preslikajte logiku. Koliko para, toliko i muzike!

  „Samostalno uređivanje sajta“

  Svaki web developer zna kako je trnovit put od dobrog dizajna u Photoshop-u do razrade istog i oživljavanja kroz dinamički sajt. Potrebno je zadati dizajn iseckati, uskladiti dizajn i funkcionalnost, čak i ako se koristi neko od besplatnih CMS rešenja, nužno je poznavanje programskog jezika (recimo PHP), poznavanje strukture CMS-a, sposobnost da se samostalno piše kod, dodaju nove funkcionalnosti, i tako dalje. Vreme potrebno da se sve ovo nauči? Pa, recimo opet 3 godine, ukoliko govorimo o nekome ko brzo uči i praktično koristi naučeno u stvarnim projektima.

  „Nemam spremne tekstove, a slike imaš na Google-u“

  Poštovani moji, da li ste čuli da na zapadu postoji zanimanje „Content creator“ – to je osoba koju možete angažovati za pisanje sadržaja. Web developer radi nešto sasvim drugo. A što se tiče „uzimanja“ slika sa Google-a, verujte da vas čak i u zemlji Srbiji može iznenaditi bauk zvani „Copyright“!

  „Vreme izrade projekta“

  Ozbiljan web sajt, uz najbolju volju i posvećenost isključivo tom jednom poslu, pod uslovom da se koriste postojeće biblioteke koda i radi samo na kastamizaciji na osnovu originalnog dizajna i zahtevima klijenta… Ne može kraće od, recimo, 3 nedelje. A da ne pogrešimo, možemo reći i tri meseca. Pritom, ne govorim o izradi web aplikacija, već o izradi sajta za samostalno ažuriranje korišćenjem postojeće CMS platforme, uz izradu originalnog templejta po svim važećim standardima i dodavanju specifičnih funkcionalnosti nadogradnjom postojećeg softvera. Napominjem da svi mi obično radimo po nekoliko projekata istovremeno, i na taj način kompenzujemo relativno niske cene na domaćem tržištu. Ukoliko zahtevate kratke rokove i posvećenost developera samo vama, onda, morate biti spremni da to i platite.

  I zaključak…

  Da li mislite da je neko uložio 6, 7 ili 10 godina u sebe, uz stalno učenje i usavršavanje, kako bi zatim pružao usluge izrade jeftinog web sajta? E pa, neće biti. Ako je nešto jednostavno, uradite to sami. Ako nije – prepustite profesionalcima, i platite pošteno.

  Slični tekstovi:

  Da li ćemo uskoro čitati članke poput „Povećajte svoje onlajn prisustvo pomoću društvene mreže Myspace?“

  Skoro potpuno zaboravljena društvena mreža, Myspace.com, najavljuje svoj skori povratak sa potpuno novim imidžom!

  Napravljena „od nule“, sa mogućnošću prijave pomoću naloga na drugim društvenim mrežama, i potpuno novim interfejsom, ova društvena mreža mogla bi postati dovoljno „jaka“ da se bori sa Facebook-om, Twitter-om i ostalim konkurentima.

  Trenutno, možete zatražiti INVITE, pošto odgledate video na novoj Myspace adresi: new.myspace.com/play

  Ostalo će pokazati vreme koje dolazi.

  Slični tekstovi:

  Da li imate Hotmail ili Live.com mail nalog? Ukoliko je odgovor potvrdan, obavezno pređite na Outlook.com. Ovo je novi e-mail servis iz Microsoft produkcije. Vizuelno mnogo moderniji od predhodna dva, a iz Microsoft-a kažu, sigurniji i otporniji na spam.

  Pristupite web adresi outlook.com. Možete se ulogovati sa svojim postojećim Hotmail ili Live nalogom, Outlook će automatski izvršiti uprade vašeg naloga, i sačuvati sve vaše poruke i kontakte.

  Ukoliko do sada niste koristili Microsoftove e-mail servise, sada je pravo vreme da počnete! I obavezno napišite utiske u komentarima.

  Slični tekstovi:

  Ovo je spisak za one koji tek počinju da se bave izradom web sajtova, i treba da posluži kao lista za proveru, da ne bi došlo do amaterskih grešaka koje su najčešće nenamerni propusti zbog neiskustva kodera.

 • Untitled document – ovo je najčešća greška koja se podkrade početnicima – naziv dokumenta, koji je veoma važan za SEO, lako se prenebregne u kucanju koda, jer se nalazi u HEAD delu dokumenta. Proverite da li ste upisali adekvatne nazive dokumenata za svoje web stranice pregledajući ih u brauzeru. Pronađite tekst iznad adresne linije, pored logoa brauzera, kao na donjoj slici. Ako ste tu ostavili „Untitiled document“, znači da niste upisali odgovarajući TITLE tag u kodu.
 • Linkovi ka društvenim mrežama – pogrešno shvaćeni – češće nego što biste očekivali, nailazim na sajtove koji na svojim stranama imaju ikone za pristup društvenim mrežama, ali ti linkovi ne vode na njihove Facebook stranice i Twitter naloge, već na root adrese tih sajtova, odn. Facebook.com, Twitter.com i slično. Ovo je ogromna greška, koja pokazuje nedostatak osnovnog poznavanja interneta, a pritom kao da poručujete posetiocima sajta „Na ovom sajtu je dosadno. Bolje idite na Facebook da ćaskate sa prijateljima!“
 • Broken linkovi sa putanjama „C/My%Documents/Mywebsites“ i slično – ovakva greška pokazuje da ne poznajete logiku strukture linkova na internetu. Smestite sve fajlove web sajta u jedan direktorijum, i obavezno testirajte svaki link nakon upload-a fajlova na web server!
 • Korišćenje tabela u kodu – tabele služe za tabelarni prikaz podataka. Za pozicioniranje elemenata na web strani ODAVNO se koristi CSS – nemojte ići pogešnim putem samo zato što vam se to čini lakšim. Naučite CSS, i radite pravilno od početka – ne samo što će vam sajtovi biti lepši, već će se i bolje kotirati u Google pretrazi, jer će podaci biti smisleno raspoređeni unutar koda.
 • Ozbiljni sigurnosni propusti na sajtu – ako koristite besplatne resurse, recimo, PHP skripte za izvršavanje nekog zadatka na sajtu, vodite računa da ne napravite više štete nego koristi za sajt. Ako dozvolite, na primer, upload svih vrsta fajlova, WRITE pristup nekom važnom folderu i slično, na taj način ćete otvoriti put hakerima i spemerima, koji će onda moći da lako zloupotrebe vaš sajt.
 • Slični tekstovi:

  Tako to rade kvalitetni web autori.

  Autorka Lindsay potrudila se da objasni HTTP Response Status kodove kojima server odgovara kada preko interneta zatražite neku stranicu. To su one čudne greške koje dobijate kada, recimo, tražite neku stranicu koja više ne postoji, pa dobijete praznu stranu sa ispisanim „Error 404″. Šta ovi kodovi znače? Njihovo značenje može da bude od esencijalnog značaja kada pokušavate da utvrdite zašto neka web strana ne radi kako treba.

  Objašnjenje pomenute autorke mi se toliko dopalo da sam odvojila vreme da ga prevedem i podelim sa vama.

  Uživajte!

  200 OK

  301 Moved Permanently / Trajno premešteno

  302 Found (Moved Temporarily) / Nađeno (Privremeno premešteno)

  401 Unauthorized / Neovlašćen pristup zabranjen

  403 Forbidden / Zabranjeno

  404 Not Found / Nije pronađeno

  410 Gone / Nema više

  500 Internal Server Error / Interna greška servera

  503 Service Unavailable / Servis je nedostupan

  Originalan članak pogledajte ovde.

  Slični tekstovi:

  Da li ste često u situaciji da tražite neki fajl na računaru, ali nikako ne možete da se setite gde ste ga smestili? Evo preporuke koja će vas sigurno spasti mnogih glavobolja.

  Programčić „Search Evrything“ namenjen je za pretraživanje fajlova na lokalnom računaru. Znatno je brži je od pretrage ugrađene u popularni Total Commander, i svakako radi mnogo brže od spore pretrage ugrađene u Windows operativne sisteme.

  Nakon instalacije, ovaj program za samo nekoliko sekundi indeksira sve fajlove i foldere koji se nalaze na računaru. S obzirom da je potpuno besplatan, razumljivo je da ne nudi napredne funkcije, kao što je pretraga teksta unutar fajlova. Ali zato je prednost softvera Search Everything izuzetno lako korišćenje i prikaz rezultata u neosetno kratkom roku, praktično trenutno.

  Program teži samo nekoliko stotina kilobajta, a možete ga preuzeti sa lokacije www.voidtools.com. Isprobajte, i sigurno ćete biti zadovoljni njegovom efikasnošću!

  Slični tekstovi:
  blogodak blog

  Blogodak?

  Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

  O projektu

  Podrška

  MyCity.rs

  DevProTalk

  Duhovi iz Palmotićeve 37