Svi postovi sa bloga: Photoshop tipovi i trikovi


Nova verzija Adobe Photoshop CS6 ima veliki broj krupnih promena tako da one sitne skoro niko i ne primećuje. Jedna od tih sitnih promena je mogućnost kreiranja maske direktno na Background sloju. U novoj CS6 verziji kada je aktivna selekcija na ekranu Add a mask dugme u podnožju Layers panela je aktivno čak i kada je Background selektovan ili jedini sloj (Layer) u dokumentu. Ovo u praktičnom smislu znači da će Photoshop automatski konvertovati Background u normalan sloj i prikačiti masku sloja uz njega.
Sa selekcijom aktivnom kliknite na Ad layer mask dugme da pretvorite Background u normalan sloj sa maskom Sa selekcijom aktivnom kliknite na Ad layer mask dugme da pretvorite Background u normalan sloj sa maskom Potreban Vam je instruktor za Photoshop ili usluge grafičkog dizajna?
Kontaktirajte me ili pozovite 065/64-97-561 Kratak podsetnik da je isti učinak moguć i preko Refine Edge dijaloga. Refine Edge dijalog služi za doterivanje maske ili aktivne selekcije i dostupan je preko trake sa opcijama alata i Select menija. Trik je izabrati Layer Mask iz Output To: padajuće liste.
padajuće liste da konvertujete Background sloj u normalan sa maskom Izaberite Layer Mask iz Output To: padajuće liste da konvertujete Background sloj u normalan sa maskom Potpuno ista opcija za kreiranje maski je dostupna i preko Paths panela. Ovo može dobro da posluži kada imate putanju (Path ili Work Path) koji možete pretvoriti u selekciju preko Load path as selection dugmeta a zatim selekciju pretvorite u masku sloja pomoću Ad a mask dugmeta u dnu Paths panela.
Kreiranje maske sloja preko Paths panela Kreiranje maske sloja preko Paths panela Referenca:
Photoshop Help / Adding layer masks

Produkt korišćen u ovom tutorijalu: Adobe Photoshop CS6


Postoje nekoliko načina da se prebaci maska sloja ili Alpha kanal iz jednog dokumenta u drugi u Adobe Photoshop kao na primer prevlačenje maske sloja sa Channels panela u drugi lebdeći dokumenat (Floating window) ili desni klik na Alpha kanal. U ovom tutorijalu ću se skoncentrisati i objasniti Vam kako da brzo prebacite aktivnu selekciju iz jednog dokumenta u drugi.
Prebacivanje maske iz jednog dokumenta u drugi prevlačenjem
Napravite selekciju
Da biste prebacili aktivnu selekciju u drugi dokumenat prvo je trebate kreirati. Za ovu svrhu ja sam unapred napravio selekciju pomoću Color Range i Refine Edge (Mask Edge na Properties panelu).
Refine Mask dijalog Refine Mask dijalog
Otvorite ili kreirajte novi dokumenat
Da biste pratili instrukcije trebate otvoriti dokumenat u koji treba da bude prebačena selekcija ili kreirajte novi iz File > New. U ovom slučaju ja ću koristiti dokumenat koji ima potpuno iste dimenzije kao i dokumenat iz koga hoću da prebacim selekciju.
Dokumenat u koji hoću da prebacim selekciju Dokumenat u koji hoću da prebacim selekciju
Aktivirajte ili kreirajte selekciju
Za sledeći korak je potrebno da imate aktivnu selekciju (marširajući mravi). Ako je Vaša selekcija sačuvana kao maska sloja Ctrl/Cmd + klik na masku sloja (Ctrl/Cmd + Alt/Opt + \ kada je sloj sa maskom selektovan na Layers kartici) ili Ctrl/Cmd + klik na Alpha kanal ako ga imate.
Potreban Vam je instruktor za Photoshop ili usluge grafičkog dizajna?
Kontaktirajte me ili pozovite 065/64-97-561 Alpha channel možete pretvoriti u selekciju prevlačenjem istog na Load channel as selection ikonicu na Channels kartici ili koristeći tastersku prečicu Ctrl/Cmd + Alt/Opt + broj kanala (Ctrl + Alt + 6 na primer). Uvek možete aktivirati sačuvanu selekciju (marširajući mravi) preko Select > Load Selection.
Pretvorite Alpha kanal u selekciju prevlačenjem na Load channel as selection Pretvorite Alpha kanal u selekciju prevlačenjem na Load channel as selection
Prebacite selekciju u drugi dokumenat prevlačenjem
Selekciju možete prebaciti prvlačenjem u neki drugi dokumenat kao što to možete uraditi sa bilo kojim slojem. Trik je da imate aktivan neki od alata za selekciju iz grupa Lasso ili Marquee umesto Move alata. Sa recimo Lasso alatom aktivnim i New selection opcijom na traci sa opcijama alata navedite kursor unutar selekcije. Kursor će se pretvoriti u ikonicu za Move alat samo što će u ovom slučaju biti bele boje.
Navedite kursor unutar selekcije Navedite kursor unutar selekcije
Kliknite levim klikom i prevucite na karticu na kojoj se nalazi dokumenat u koji hoćete da prebacite selekciju. Kada ste tačno iznad kartice sa dokumentom u koji prebacujete, zadržite za trenutak i Photoshop će Vas prebaciti na prikaz tog dokumenta. Ispod kursora će se pojaviti znak plus, pritisnite taster Shift i otpustite.
Kliknite unutar selekcije i prevucite na karticu sa drugim otvorenim dokumentom Kliknite unutar selekcije i prevucite na karticu sa drugim otvorenim dokumentom Kada Vas Photoshop prebaci na prikaz dokumenta u koji prebacujete pojaviće se znak plus ispod kursora Kada Vas Photoshop prebaci na prikaz dokumenta u koji prebacujete pojaviće se znak plus ispod kursora. Otpustite taster.
Taster Shift služi da selekcija bude pozicionirana na potpuno istom mestu kao u dokumentu iz kojeg ste je prevukli. Ovo je naročito korisno kada radite sa 2 dokumenta koji imaju iste dimenzije u suprotnom samo otpustite bez korišćenja tastera Shift, navedite kursor unutar selekcije i kliknite i premestite selekciju. Druga opcija je da kliknete desnim klikom unutar selekcije i izaberete Transform Selection.
Desni klik unutar selekcije i izaberite Transform Selection Desni klik unutar selekcije i izaberite Transform Selection
Iskoristite prebačenu selekciju
Kada imate selekciju prevučenu u drugi otvoreni dokumenat možete raditi sa njom šta god Vam je volja. Ja sam u ovom slučaju kreirao novi prazan sloj i popunio selekciju bojom prednjeg plana (Foreground Color) koristeći tastersku prečicu Alt + Backspace.
Finalna kompozicija
Reference:
Photoshop Help / Selecting a color range in an image
Photoshop / Adjusting pixel selections
Photoshop Help / Making selections

Produkt korišćen u ovom tutorijalu: Adobe Photoshop CS6


Set sa 7 neprestano ponavljajućih obrazaca iliti seamless tiling patterns za Photoshop i Photoshop Elements koje možete koristiti bez ikakvog ograničenja za privatne i komercijalne projekte kao i sve ostalo što je izlistano u Grafički dizajn sekciji. Veličina obrazaca je 400x400px. Ako je potrebno možete ih skalirati ili smanjiti preko Scale klizača u Layer Style dijalogu ili dvo-klikom na minijaturni prikaz obrasca na LAYERS kartici kada imate sloj popunjen obrascem. Preporučujem Vam da pročitate Kako organizovati pre-definisane oblike (Preset) u Photoshop i Photoshop Elements za više detalja kako instalirati, organizovati, prikazati obrasce.

Preuzimanje obrazaca kineska keramika (Google Dokumenti). Kada Vam se otvori novi prozor idite na File > Download.

Pregled kineske keramike:
Kineska keramika obrasci za Photoshop i Photoshop Elements Kineska keramika obrasci za Photoshop i Photoshop Elements Potreban Vam je instruktor za Photoshop ili usluge grafičkog dizajna?
Kontaktirajte me ili pozovite 065/64-97-561 Referenca:
Photoshop Help / Creating and managing patterns


Nova verzija Adobe Photoshop CS6 ima između ostalih (62% promena) ima i funkciju automatskog čuvanja podataka za oporavak u slučaju da se nešto nepredvidivo desi. Ako Vam nije najjasnije o čemu se radi evo kratkog obješnjenja: Photoshop čuva kompletnu sliku svih promena koje ste napravili (slojevi, maske slojeva, prilagođavanja boja...) u pozadini kao da ste sačuvali datoteku iako to još uvek niste uradili.  Ovo je neverovatno korisna funkcija jer verujem da se svima barem jednom desilo da rad od nekoliko desetina minuta do možda i višečasovnog rada bude bačen u vodu kao da ga nikada nije ni bilo zbog recimo nestanka struje ili zato što je neko zakačio kabli za struju u prolazu. Druga varijanta je da pokrenete i recimo Illustrator da biste promenili nešto na ubačenom Smart Object sloju iz ovog softvera i da doživite krah zbog nedovoljne količine memorije jer ste zaboravili da u pozadini rade i MS Word i Google Chrome ili Firefox. Ova nova funkcija Vam omogućava i da sami odredite razmak u minutama između čuvanja podataka za oporavak. U slučaju da Vam se desi krah i morate da napustite Photoshop a niste sačuvali promene, sledeće pokretanje će odmah na startu otvoriti datoteku sa automatski sačuvanim podacima.

Odredite interval automatskog čuvanja podataka
Da sami odredite na koliko minuta Photoshop treba automatski da sačuva podatke za oporavak idite na Edit > Preferences > File Handling i iz Automatically Save Recovery Information Every - padajuće liste odaberite neku od ponuđenih opcija. U zavisnosti od važnosti onoga što radite moj predlog je da odaberete 10 minuta a ako radite na komplikovanim selekcijama onda je 5 minuta najbolja opcija. Ako samo vežbate ili isprobavate nešto onda je opcija od jednog sata (1 Hour) najbolja.
Potreban Vam je instruktor za Photoshop ili usluge grafičkog dizajna?
Kontaktirajte me ili pozovite 065/64-97-561
Funkcija sačuvaj u pozadini
Da Vam skrenem pažnju na takođe novu funkciju u CS6 verziji a to je Save in Background (sačuvaj u pozadini) koja se nalazi odmah iznad Automatically Save Recovery Information Every i omogućava da nastavite sa radom u Photoshopu dok će on polako sačuvati promene nakon upotrebe Save ili Save As komande koristeći dostupnu memoriju. Ova funkcija je naročito korisna kada radite sa velikim datotekama koje imaju po nekoliko stotina megabajta ili više. Obadve spomenute funkcije su uključene po fabričkom podešavanju a Vi ih možete isključiti po želji preko File Handling kartice u Preferences dijalogu.
Sačuvaj u pozadini i automatski sačuvaj funkcije u Adobe Photoshop CS6 Sačuvaj u pozadini i automatski sačuvaj funkcije u Adobe Photoshop CS6 Referenca:
Background Save and Auto Save Features in Photoshop CS6

Produkt korišćen u ovom tutorijalu: Adobe Photoshop CS6


Ako imate problema sa brzinom kojom pretražujete direktorijume i datoteke u Adobe Bridge i Mini Bridge ovde je tip kako da ubrzate njihove performanse. Pokrenite Adobe Bridge i iz Options for thumbnail quality and preview generation padajuće liste promenite sa podrazumevane opcije Always High Quality na Prefer Embedded (Faster). Možete probati i opciju High Quality On Demand koja koristi ugrađene minijaturne sličice (Thumbnail) sve dok ta slika ne dođe na red za pregledavanje. Ako imate sporiji kompjuter (obično to znači stariji) izbegavajte da koristite opciju Generate 100% Previews ako ne morate jer ona konzumira najviše memorije ali zato ubrzava slide show i loupe pregledavanje.
Izaberite Prefer Embedded (Faster) iz Options for thumbnail quality and preview generation liste Izaberite Prefer Embedded (Faster) iz Options for thumbnail quality and preview generation liste
Još jednu stvar možete uraditi da ubrazate rad Bridge i Mini Bridge a to je da u Edit > Prefrences > Cache kliknete na Compact Cache što će ukloniti sve minijaturne sličice (Thumbnail) u keš memoriji za slike koje nisu više dostupne.
Idite na Edit > Preferences > Cache i kliknite Compact Cache dugme Idite na Edit > Preferences > Cache i kliknite Compact Cache dugme Potreban Vam je instruktor za Photoshop ili usluge grafičkog dizajna?
Kontaktirajte me ili pozovite 065/64-97-561
Reference:
Creative Suite / Adjust Adobe Bridge Content panel display
Creative Suite / Work with the Adobe Bridge cache
Bridge Help / Manage the cache | Adobe Bridge CS4, CS5

Produkt korišćen u ovom tutorijalu: Adobe Bridge CS6


Ako do sada niste čuli Adobe između ostalog omogućuje svojim korisnicima da obezbede sertifikat kao dokaz znanja i iskustva u radu sa bilo kojim od njihovih softvera. Nakon polaganja ispita dobijate sertifikat koji Vam omogućava da se izdvojite od konkurencije a potencijalnim poslodavcima kaže da su pronašli to što traže. Postoje nekoliko načina da se pripremite za uspešno polaganje ispita. Ja ću se u ovom postu ograničiti na polaganje ispita za Adobe Photoshop. Da Vam odmah kažem da su ispiti odnosno pitanja na Engleskom i da nije dostupan nikakav prevod ili mogućnost prevođenja tokom polaganja ispita. Dobra vest je da je u Srbiji (a i širom Balkana) dostupno nekoliko centara u kojima možete polagati.

Kakva je korist od sertifikata?
Svaki sertifikat donosi koist vlasniku bez ikakve sumnje. Ako ste ili planirate da postanete dizajner ili fotograf ne postoji bolji dokaz Vaših veština i iskustva u rukovanju sa Adobe Photoshop od sertifikata koji kontroliše i izdaje Adobe Systems Incorporated. Adobe softveri su standard u svetu za dizajn i fotografiju a Adobe Photoshop je najbitnija komponenta svake Creative Suite kolekcije softvera.

Adobe Certified Expert (ACE) je velika prednost za svakog vlasnika ovog sertifikata u odnosu na veoma veliku i oštru konkurenciju fotografa, dizajnera, blogera, instruktora... Sertifikat jasno stavlja do znanja svim potencijalnim poslodavcima, čitaocima, studentima da ste Vi prava osoba i poslednja stanica u traganju za njom.

Recimo da poslodavac traži (90% slučajeva) dizajnera ili fotografa sa veštinama za rad na Adobe Photoshop softveru. Pronašao je nekoliko njih sa interesantnim portfoliom i preporukama. Treba da izabere samo jednog. Limitirao je izbor na 3 kandidata čiji radovi mu se najviše sviđaju. Jedan od kandidata ima na svom sajtu i u poslovnoj biografiji da je sertifikovani ekspert za Adobe Photoshop. Šta mislite koga će poslodavac da izabere?.

Potreban Vam je instruktor za Photoshop ili usluge grafičkog dizajna?
Kontaktirajte me ili pozovite 065/64-97-561
Drugi scenario je da kompanija (ili individualac) traži nekog za obuku osoblja za rad sa Adobe Photoshop. Da li ste ozbiljan kandidat da uđete u trku ako nemate Adobe Certified Expert on Photoshop?

Samo da spomenem i nedavnu informaciju o milionskom pregledavanju video obuka za Photoshop na YouTube koje su delo sertifikovanog eksperta. Šta izdvaja njegove obuke koje su osnovne, ali baš one najosnovnije kakvih ima na svakom blogu i sajtu koji se bavi Photoshopom i u mnogim slučajevima su daleko bolje i detaljnije obrađene. Izdvaja ga i donosi mu ogromnu gledanost i reklamu činjenica da je sertifikovani ekspert.

Nakon polaganja ispita
Kada položite ispit i steknete sertifikat dobićete odmah u centru u kome ste položili odštampani primerak za rezultatima testa. Nakon nekoliko dana dobićete primerak sertifikata elektronskim putem koji možete da odštampate.
Sertifikat za Adobe Photoshop Sertifikat za Adobe Photoshop
Imate mogućnost da okačite značku Adobe Certified Expert na blogu, sajtu, portfoliu, profilu, sajtovima na kojima nudite svoje usluge kao dizajner ili fotograf. Imate Adobe ID kao referencu za sertifikat što omogućava proveru verodostojnosti kao i mogućnost da pošaljete akreditiv preko Adobe Certified Portal.
Slanje akreditiva preko Adobe Certified Portal Slanje akreditiva preko Adobe Certified Portal
Kako da se prijavite za ispit
Prijavljivanje i polaganje ide preko Pearson Vue. Trebate prvo otvoriti nalog, zatim locirajte najbliži centar za polaganje i prijavite ispit.
Pearson Vue - Adobe Pearson Vue - Adobe. Kliknite na Locate a Test Center Iz Country liste izaberite Serbia Iz Country liste izaberite Serbia. Iz liste Find the closest broj 10. Cena polaganja ispita
Cena polaganja ispita je fiksna i iznosi $180 (Američkih dolara). Uplaćujete bez ikakve provizije na Pearson Vue i to možete uraditi elektronskim putem. Ja sam koristio Visa Electron karticu izdatu od Banca Intesa. Sertifikat nema rok važenja ali je poželjno da se nadogradi za svaku noviju verziju što je ACE recertification i to košta $60.

Kako da se pripremite za ispit
Ispit ima fiksno vreme trajanja od 120 minuta za Adobe Photoshop CS5 (detaljnije: Adobe Certified Expert Program), to vreme je skraćeno na 55 minuta za polaganje testa za Adobe Photoshop CS6. Procenat tačnih odgovora mora da bude najmanje 74% za CS5 ili 60% za CS6 verziju Adobe Photoshop (Adobe certification programs / Exam objectives).

Pitajte u test centru za instruktora
U Nišu gde sam ja polagao, test centar koji se zove IT Centar nudi i obuku za polaganje.

Kupite uCertify Preparation Kit
uCertify nudi pripremu koja je dostupna na internetu i kao aplikacija koja se instalira za $120. Testirajte komplet za pripremu besplatno preko ovog linka. Možete pročitati recenziju na Engleskom o ovom kompletu.
uCertify Preparation Kit uCertify Preparation Kit Angažujte mene da Vas pripremim za ispit
Ja mogu da Vam pomognem da se pripremite i uspešno položite ispit. Cena koja Vas verovatno najviše zanima je 5-10.000 RSD u zavisnosti od Vašeg trenutnog nivoa znanja. Kontakt telefon: 065/64-97-561

Obavezno koristite Adobe Help
Bilo šta da odlučite da koristite za pripremanje ispita obavezno koristite Adobe Help koji je dostupan preko Help menija, na internetu a moguće je preuzeti i PDF verziju.

Referenca:
Adobe Training Service / Certification


Adobe Photoshop i InDesign imaju funkciju koju sam nazvao primeni i zadrži selektovano što znači da na primer broj koji ste ukucali recimo u polje za novu veličinu fonta bude primenjen i ostane selektovan tako da možete da ga prekucate novim brojem bez da ga ponovo selektujete. Kada želite da promenite veličinu fonta ukucavanjem broja u tekst polje morate prvo da selektujete broj a zatim prekucate novim. Da bi promene bile vidljive trebate da potvrdite pritiskom na taster Enter (ili Tab) što će primeniti novu veličinu i ukloniti selekciju sa broja, da biste ukucali novi broj morate ponovo da selektujete postojeći i prekucate ga.
Tradicionalni način potvrđivanja na Enter Tradicionalni način potvrđivanja na Enter
Kako da koristite potvrdi i zadrži selektovano u Photoshopu
U Adobe Photoshop ja lično koristim ovu korisnu funkciju kada menjam veličinu fonta preko trake sa opcijama alata. Type Tool treba da bude aktivan (taster T je tasterska prečica) i sloj sa tekstom (Type layer), pritisnite Enter/Return  na tastaturi da selektujete prvo tekst polje na traci sa opcijama alata (izbor Fonta).
Potreban Vam je instruktor za Photoshop ili usluge grafičkog dizajna?
Kontaktirajte me ili pozovite 065/64-97-561 Koristite Tab da se krećete jedno polje napred ili Shift + Tab/Return da se vratite jedno polje nazad. Kada je tekst polje u kome želite da napravite promenu selektovano odnosno dobije plavu pozadinu, otkucajte broj i pritisnite Shift + Enter/Return da primenite promenu (veličina fonta u ovom slučaju) i zadržite polje selektovano tako da možete ponovo da ukucate novi broj i eksperimentišete sa veličinom fonta.
Potvrdi i zadrži selektovano pomoću Shift + Enter/Return Potvrdi i zadrži selektovano pomoću Shift + Enter/Return
Ova funkcija je dostupna i na Character kartici takođe. Istu funkciju možete koristiti kada recimo ukucatavate ručno nivo uveličanja slike preko statusne trake ili menjate procenat providnosti (Opacity) ili popune (Fill) na Layers kartici.
Promeni stepen uveličanja preko statusne trake Promeni stepen uveličanja preko statusne trake
Kako da koristite potvrdi i zadrži selektovano u Adobe InDesign
U Adobe InDesign možete koristiti ovu funkciju na kontrolnom panelu kada radite sa tekstom, okvirima za tekst i slike ili figurama. Zapravo funkcija se može koristiti za sve što ima opcije na kontrolnom panelu. Trik da radite efikasno koristeći samo tastaturu je da selektujete objekat, tekst i pritisnete tastersku prečicu Ctrl + 6  da prebacite fokus na prvu opciju na kontrolnom panelu. Sledeće što možete uraditi je da se prebacuite na sledeću dostupnu opciju koristeći Tab ili vratite na prethodnu preko Shift + Tab. Kada je opcija za koju ste zainteresovani u fokusu, ukucajte broj ili potvrdite poravnanje, rotaciju... preko Shift + Enter/Return da primenite novu vrednost i zadržite je selektovanu tako da možete nastaviti da eksperimentišete i menjate.
Potvrdi i zadrži selektovano (Shift + Enter/Return) u Adobe InDesign
Zaista je neverovatno koliku kontrolu možete imati preko tastature u InDesign: da se prebacite sa opcija za formatiranje Character na Paragraph, da promenite lokaciju referentne tačke, rotirate, pomerate objekat, promenite stepen providnosti, otvorite Effects dijalog, promenite prelamanje teksta…

Reference:
Photoshop / Default keyboard shortcuts
InDesign Help / Default keyboard shortcuts

Produkt korišćen u ovom tutorijalu: Adobe Photoshop CS6, Adobe InDesign CS6


Kada kompozicija u Photoshopu ima veliki broj slojeva (Layer) počinju problemi sa selektovanjem određenog sloja radi editovanja  i zbog toga nova verzija Adobe Photoshop CS6 ima polje za pretragu na vrhu Layers kartice. Ova novina je neverovatno uslužna za brzo pronalaženje određenog sloja i nudi pretragu odnosno prikazivanje samo određenog sloja po imenu, svih slojeva sa istim atributima (vidljiv, zaključan...), sloja ili svih slojeva sa određenim efektom primenjenim (Bevel and Emboss, Stroke...) i tako dalje što ćemo obraditi u nekom od narednih tutorijala.
Polje za pretragu slojeva na Layers kartici u Adobe Photoshop CS6 Polje za pretragu slojeva na Layers kartici u Adobe Photoshop CS6
Važnost i uloga pravilnog imenovanja i grupisanja slojeva
Iako je polje za pretragu u Photoshop CS6 neverovatno uslužno i omogućava pretragu i pronalaženje sloja kakva do sada nije bila ni zamisliva, još uvek je dostupna opcija selektovanja sloja ili grupe slojeva pomoću Move alata.
Potreban Vam je instruktor za Photoshop ili usluge grafičkog dizajna?
Kontaktirajte me ili pozovite 065/64-97-561 Ova vrsta selektovanja dolazi do izražaja kada su slojevi pravilno imenovani i grupisani, kada imate gomilu slojeva na Layers kartici bez imena i da nisu grupisani ova metoda nema puno smisla ako ga uopšte i ima.

Selektovanje sloja ili grupe slojeva pomoću Move Tool
Da na brzinu selektujete sloj ili grupu slojeva na Layers kartici morate imati Move Tool aktivan (taster V je tasterska prečica). Navedite Move alat iznad dela slike na kome se nalazi sadržaj sloja koji hoćete da selektujete: na primer određeni tekst ili slika, grafika i kliknite desnim klikom. Pojaviće se lista sa imenima grupa i imenima slojeva unutar njih. U zavisnosti na koji deo slike ste kliknuli biće Vam prikazana lista sa grupama slojeva i imena slojeva unutar njih malo uvučeno da bi se razlikovali od grupe. Kada Vam je prikazana lista na desni klik navedite kursor iznad imena grupe ili sloja i kliknite jednom da selektujete tu grupu ili sloj na Layers kartici.
Selektovanje sloja ili grupe slojeva pomoću Move alata Selektovanje sloja ili grupe slojeva pomoću Move alata
Referenca:
Photoshop / Selecting, grouping, and linking layers

Produkt korišćen u ovom tutorijalu: Adobe Photoshop CS6


Resetovanje postavki (Preferences) je nešto što morate znati da uradite. Photoshop inače radi izvanredno ali se dešava da ima problema sa fontovima, alati ne rade kao uobičajeno i uopšte ako primetite da se Photoshop čudno ponaša pronađite Prefs.psp datoteku i izbrišite je. Ništa loše nećete uraditi, Photoshop će prilikom narednog pokretanja kreirati novu Prefs.psp datoteku i vratiće se u "normalu". Postoje dva načina da se to uradi u novijim verzijama ali ću Vam ja ovde objasniti bolji način da vratite postavke na fabrički podešene i možete to uraditi sa bilo kojom verzijom od verzije 6 do najnovije CS6 (uključujući sve verzije između: 7, CS, CS2,3,4,5).

Pronađite Prefs.psp datoteku
Prvo trebate pronaći Prefs.psp datoteku na disku. Na Windows kompjuterima idite na:

Potreban Vam je instruktor za Photoshop ili usluge grafičkog dizajna?
Kontaktirajte me ili pozovite 065/64-97-561
Vista i Windows 7 ili 8
Users/[Username]/AppData/Roaming/Adobe/Adobe Photoshop [verzija]/Adobe Photoshop [verzija] Settings\Adobe Photoshop [verzija] Prefs.psp

Windows 2k/XP
Documents and Settings\[username]\Application Data\Adobe Photoshop [verzija]\Adobe Photoshop [verzija] Settings\Adobe Photoshop [verzija] Prefs.psp
Na primer:
C:\Documents and Settings\Bojan\Application Data\Adobe\Adobe Photoshop CS6\Adobe Photoshop CS6 Settings\Adobe Photoshop CS6 Prefs.psp

Mac
/Users/[Username]/Library/Preferences/Adobe Photoshop CS6 Settings/Adobe Photoshop CS6 Prefs.psp

Napomena da na Windows morate imati uključenu opciju View hidden files and folders. U Exploreru idite na Tools > Folder Options...
U Explorer idite na Tools > Folder Options U Explorer idite na Tools > Folder Options
Otvoriće Vam se Folder Options dijalog. Pronađite i odobrite Show hidden files and folders.
U Folder Options dijalogu uključite show hidden files and folders U Folder Options dijalogu uključite show hidden files and folders
Izbrišite Prefs.psp datoteku
Napomena: napustite Photoshop pre nego krenete u potragu. Kada ste pronašli Prefs.psp datoteku: Adobe Photoshop CS6 Prefs.psp na primer, kliknite desnim klikom na nju i izaberite Delete ili je prevucite na Desktop za svaki slučaj mada Photoshop mora da kreira datoteku sa postavkama i još nisam naišao na slučaj da se neko žali da nije.
Desni klik na Prefs.psp datoteku i izaberite Delete ili je prevucite na radnu površinu (Desktop) Desni klik na Prefs.psp datoteku i izaberite Delete ili je prevucite na radnu površinu (Desktop)
Nakon brisanja Prefs.psp datoteke pokrenite Photoshop i uživajte.

Reference:
Photoshop Windows FAQ / How to delete/reset Photoshop preferences
Photoshop CS6 FAQ / How do I reset my preferences?


Nova Adobe Photoshop CS6 verzija ako niste do sada primetili nema Lighting Effects filtera koji su bili prisutni u CS5 verziji u Filter > Render meniju. Umesto prethodnih tu su sada novi Lighting Effects filteri koji zahtevaju video kartu sa GPU ubrzanjem (acceleration) -  OpenGL i OpenCL. Usput budi rečeno Photoshop CS6 između ostalih promena ima i promenu u rasporedu filtera tako da je meni nešto kraći. Artistic filteri su i dalje dostupni (Artistic, Brush Strokes, Sketch,Texture) ali su grupisani i dostupni samo preko Filter Galery dijaloga. Ako hoćete da vidite Artistic filtere kao u prethodnim verzijama izlistane u Filter meniju idite na Preferences > Plug-ins > Show All Filter Gallery Groups and Names.
Poređenje filter menija u Photoshop CS5-CS6 Poređenje filter menija u Photoshop CS5-CS6 (Pattern Maker je opcioni za CS5)
Preuzimanje Lighting Effects filtera za Photoshop CS6
Lighting Effects Classic filteri nisu dostupni sa instalacijom Adobe Photoshop CS6. Možete ih preuzeti kao opcionalni dodatak uz Photoshop na web stranici: Downloadable Content (Plug-ins) in Photoshop CS6.
Opcioni dodaci dostupni za preuzimanje na Photoshop Help Opcioni dodaci dostupni za preuzimanje na Photoshop Help
Nakon preuzimanja raspakujte i iskopirajte dodatke, selektujte sve koje hoćete da imate a zatim idite na desni klik > Copy. Napustite Photoshop ako je pokrenut i iskopirano nalepite u:

Potreban Vam je instruktor za Photoshop ili usluge grafičkog dizajna?
Kontaktirajte me ili pozovite 065/64-97-561
Mac OS:
Applications/Adobe Photoshop CS6/Plug-ins folder

Windows:
Windows XP: Program Files/Adobe/Adobe Photoshop CS6/Plug-ins folder
Windows 7 and Vista (32 bit): Program Files (x86)/Adobe/Adobe Photoshop CS6/Plug-ins folder
Windows 7 and Vista (64 bit): Program Files/Adobe/Adobe Photoshop CS6 (64 bit)/Plug-ins folder
Nalepite raspakovani sadržaj u Plug-ins direktorijum Nalepite raspakovani sadržaj u Plug-ins direktorijum
Ponovo pokrenite Photoshop i stari Lighting Effects filteri će Vam biti dostupni u Filter > Render > Lighting Effects Classic...

Opcioni dodaci koje ne podržava Adobe Photoshop CS6
Neki opcioni dodaci su izbačeni iz upotrebe i CS6 verzija ih ne podržava:
 • Contact Sheet II (sada dostupno iz File > Automate)
   
 • Variations
   
 • Picture Package (ContactSheetII)
 • ExtractPlus
   
 • PatternMaker
   
 • PhotomergeUI
   
 • Web Photo Gallery (WebContactSheetII) plus presets
   
 • Script for Layer Comps to Web Photo Gallery
   
 • Texture presets for Texturizer
Primeri za vežbanje u Adobe Photoshop CS6
Osim Opcionih dodataka možete preuzeti i MATLAB dodatak za Windows i Mac, Scripting Listener i datoteke prikladne da isprobate neke mogućnosti Adobe Photoshop: Merge to HDR Pro, Photomerge, Liquify...

Datoteke koje možete koristiti da isprobate ili vežbate rad sa RAW datotekama u Adobe ili Photoshop Camera Raw, Liquify filterom, panoramskim i HDR slikama možete preuzeti u Photoshop Samples and Shortcuts sekciji. Napomena: RAW datoteka je u paketu konvertovana u .dng koji je Adobe format otvorenog koda koji obezbeđuje očuvanje digitalnih slika na duži period.
Adobe Camera Raw Adobe Camera Raw Smart Objects primer Smart Objects primer
Zaključaj i otključaj datoteku u Adobe Bridge
Ako imate znak katanca u gornjem desnom uglu minijaturnog prikaza datoteke u Adobe Bridge to znači da je datoteka zaključana za promene. Da otključate datoteku kliknite na nju desnim klikom u Adobe Bridge i izaberite Unlock Item. Na isti način je možete ponovo zaključati preko Lock Item u kontekst meniju.
Otključaj zaključanu datoteku u Adobe Bridge Otključaj zaključanu datoteku u Adobe Bridge
Referenca:
Photoshop Help / Downloadable Content (Plug-ins) in Photoshop CS6 
FAQ: What features use the GPU and how do I troubleshoot GPU issues?

Produkt korišćen u ovom tutorijalu: Adobe Photoshop CS5 i CS6

blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37