Svi postovi sa bloga: Zanimljiva Srbija

Razbole se lisica,
suši se k’o grana,
lečili je brižljivo
nekoliko dana.

Ali bolest neznana
sve je jače steže,
zato lisac zečeve
u fijaker preže.

Da ti draga nađem lek
preći ću sto gora
i odvažno preplivati
dvesta plavih mora.

Krupne suze lisici
padoše u krilo
kad bi gusku pojela
lakše bi joj bilo!

The post Pesme za decu: Razbole se lisica appeared first on Zanimljiva Srbija.

Vuk Stefanović Karadžić je bio srpski filolog, reformator srpskog jezika, sakupljač narodnih pesama i pisac prvog rečnika srpskog jezika. Vuk je najznačajnija ličnost srpske književnosti prve polovine XIX veka.

Rođen je u Tršiću kod Loznice (26. oktobra/6. novembra 1787) i jedini je preživeli od devetoro dece, po narodnom verovanju zahvaljujući imenu – Vuk, koje ga čuva od veštica i nečistih sila.

Detinjstvo i mladost

Pisanje i čitanje je naučio od rođaka Jevte Savića Čotrića, koji je bio jedini pismen čovek u kraju. Obrazovanje je nastavio u školi u Loznici, ali je nije završio zbog bolesti. Školovanje je kasnije nastavio u manastiru Tronoši. Kako ga u manastiru nisu učili, nego terali da čuva stoku, otac ga je vratio kući.

Na početku Prvog srpskog ustanka, Vuk je bio pisar kod cerskog hajdučkog harambaše Đorđa Ćurčije. Iste godine je otišao u Sremske Karlovce da se upiše u gimnaziju, ali je sa 19 godina bio prestar. Jedno vreme je proveo u tamošnjoj bogosloviji, gde je kao profesor radio Lukijan Mušicki.

Vuk u Beču

Nakon sloma ustanka preselio se u Beč, 1813. godine. Tu je upoznao Jerneja Kopitara, cenzora slovenskih knjiga, na čiji je podsticaj krenuo u prikupljanje srpskih narodnih pesama, reformu ćirilice i borbu za uvođenje narodnog jezika u srpsku književnost. Vukovim reformama u srpski jezik je uveden fonetski pravopis, a srpski jezik je potisnuo slavenosrpski jezik koji je u to vreme bio jezik obrazovanih ljudi.

U Beču je upoznao i svoju suprugu Anu Mariju Kraus sa kojom je imao mnogo dece od kojih su svi osim kćerke Mine i sina Dimitrija, umrli u detinjstvu i ranoj mladosti.

Godine 1814. je u Beču objavio zbirku narodnih pesama koju je nazvao „Mala prostonarodna slaveno-serbska pjesnarica“. Iste godine je Vuk objavio „Pismenicu serbskoga jezika po govoru prostoga naroda napisanu“, prvu gramatiku srpskog jezika na narodnom govoru. Iduće godine je izdao drugu zbirku narodnih pesma pod imenom „Narodna serbska pesnarica“.

Zbog problema sa knezom Milošem Obrenovićem bilo mu je zabranjeno da štampa knjige u Srbiji, a jedno vreme i u austrijskoj državi. Svojim dugim i plodnim radom stiče brojne prijatelje, pa i pomoć u Rusiji, gde je dobio stalnu penziju 1826. godine.

Gradonačelnik Beograda

Sjedinjenjem Magistrata i Suda beogradskog u proleće 1831. godine, Vuk Karadžić je imenovan 29. marta 1831. za predsednika te institucije, što se u današnjim terminima smatra gradonačelnikom Beograda.

Pozne godine

Kao godina Vukove pobede uzima se 1847. jer su te godine objavljena na narodnom jeziku dela Đure Daničića „Rat za srpski jezik“, „Pesme“ Branka Radičevića, Njegošev „Gorski vijenac“(pisan starim pravopisom) i Vukov prevod Novog zavjeta, ali Vukov jezik je priznat za zvanični književni jezik tek 1868. četiri godine, nakon njegove smrti.

Vuk je umro u Beču 7. februara 1864. Posmrtni ostaci preneseni su u Beograd 1897. godine i sa velikim počastima sahranjeni u porti Saborne crkve, pored Dositeja Obradovića. Počasni je građanin hrvatske prestonice, grada Zagreba.

Pogledajte još zanimljivosti na Vikipediji

The post Vuk Stefanović Karadžić appeared first on Zanimljiva Srbija.

Planinu Rtanj u Istočnoj Srbiji mnogi nazivaju Srpskim Olimpom zbog svoje mističnosti. Ova prelepa planina često je obavijena maglom i krije brojne lepote kako na samoj planini, tako i u njenoj okolini. Najviši vrh Rtnja je Šiljak, za koji mnogi veruju da krije džinovsku piramidu. Kada ga vidite, biće vam jasno i zašto. ;-)

Uprkos lepoti i zanimljivosti ove planine, ona i nije baš popularna turistička destinacija na karti Srbije, a ski staza koja tamo postoji sitna je i zapuštena. Nema ni većih hotela ili vila, tek po neko odmaralište ili planinarski dom.

Da bi se došlo do Rtnja sa autoputa Beograd-Niš, treba skrenuti kod Paraćina prema Zaječaru, i preći ozloglašen planinski prevoj “Čestobrodica”. Možda je baš to razlog nedostatka interesovanja za zimovanje na Rtnju, mada, taj regionalni put je nedavno sređivan.

Više reči o Rtnju biće nekom drugom prilikom, a sada vam ostavljam vam par fotografija Rtnja i okoline za opuštanje i uživanje.

Rtanjska flora

Rtanj obiluje lekovitim biljem.

Stara kuća

Stara tradicionalna balkanska kuća

Put od Jablanice ka Rtnju

Put od sela Jablanica ka Rtnju

Fauna Rtnja i okolineU podnožju RtnjaRtanj u oblacima

Crni Timok

Ovaj potočić ovde je ni manje ni više nego Crni Timok

Ambar za kukuruz

Seoski motiv – ambar za kukuruz

Jesen na Rtnju

Jesen na Rtnju

Snežno lice

Sablasan prizor lica od snega na Rtanjskim padinama

Put prema Rtnju

Put prema Rtnju

The post Pogled na Rtanj appeared first on Zanimljiva Srbija.

Ukoliko ste u mogućnosti da posetite Golubac u subotu, 13. oktobra, moći ćete da prisustvujete jedinstvenoj manifestaciji i svojevrsnom festivalu srednjovekovne srpske kulture. Iako je u pojedinim mestima u Srbiji moguće videti ponešto od srednjovekovne tradicije, ova manifestacija obećava mnogo više.

Pored standardnih igara i takmičenja, u kojima i posetioci mogu da učestvuju, bićete u mogućnosti da probate kostime, hranu napravljenu po receptima iz tog doba, ali i da čujete srednjovekovnu muziku, upoznate lokalne istorijske i mitske junake.

Iskreno se nadam da će ova manifestacija uspeti i da će prerasti u ozbiljan festival, a možda se “zaraze” i drugi srednjovekovni lokaliteti poput Smedereva i Kalemegdana.

Posetioci Gradskog parka u Golupcu u subotu, 13. oktobra od 12 sati, imaće jedinstvenu priliku da saznaju kako je knez Lazar osvojio do tada neosvojivu tvrđavu Golubac, gde je i na koji način poginuo slavni poljski vitez Zaviša Crni, šta je radovalo ili mučilo ovdašnju vlastelu – Despota Stefana Lazarevića, vojvodu Jeremiju, Đurađa Brankovića i njegovu ženu prokletu Jerinu, te kako je živela jedna obična srednjovekovna seljanka ili vila sa Dunava.

Dok slušaju nesvakidašnji koncert srednjovekovne muzike u izvođenju putujućih muzičara, ansambla “Flauto Dolce”, i ćaskaju sa istorijskim i mitološkim junacima Golubačke tvrđave, posetioci će moći i da okuse nešto od tradicionalne hrane i kvalitetnog vina sa srednjovekovne trpeze, uživaju u nepreglednom prostranstvu Dunava, koji je u Golupcu nalik moru…

Pročitajte ceo tekst na 24 sata

Foto: STML (Flickr)

The post Posetite vremeplov u Golupcu: Srednji vek uživo appeared first on Zanimljiva Srbija.

Smederevska tvrđava je jedna od najvećih i najpoznatijih srpskih tvrđava, poslednje uporište srednjovekovne Srbije, kao i važan kulturno-istorijski spomenik. Podigao ju je despot Đurađ Branković 1430.godine, na ušću reke Jezave u Dunav, kao svoju prestonicu.

Tvrđavu čini utvrđeni srednjevekovni grad sa dvorom oblika nepravilnog trougla, dimenzija 550m x 502m x 400m, sa 25 kula, visokih preko 20 m i bedemima visine oko 10 i širine do 4 metra. Prostire se na površini od 10,5 ha, zbog čega se smatra jednom od najvećih srednjevekovnih tvrđava ravničarskog tipa u čitavoj Evropi.

Tokom svoje duge i burne prošlosti, više puta je zidana i rušena, a poslednji put je ozbiljno oštećena tokom Drugog svetskog rata.

Smederevska tvrđava danas predstavlja kulturno-istorijsko dobro od izuzetne vrednosti, popularnu turističku destinaciju, kao i ekskluzivan prostor za muzičko-scenske i druge kulturne događaje.  Tokom poslednjih desetak godina održano je više desetina koncerata svih muzičkih žanrova, snimljeno je nekoliko igranih i dokumentarnih filmova, a tvrđava je takođe lokacija brojnih sportskih i kulturno-umetničkih manifestacija i svečanosti.

Foto galerija Pogled na tvrđavu sa železničke stanice Park u tvrđavi Ulaz u Mali Grad (dvor) Grafička predstava dvora Prozori dvora Drvene terase Vodena kula Unutrašnjost Malog grada Terase u kuli Pogled na srednjovekovni dvor Brankovića Prolazi na kulama Pogled na park i Smederevo Pogled na Dunav prema Beogradu Staza na bedemu IMG_7021

The post Smederevska tvrđava appeared first on Zanimljiva Srbija.

Svake godine u Srbiji ostane oko 200.000 hektara neposejano, a da se tu nađe samo pšenica, to bi bio rod veći od milion tona i izvozni potencijal oko 300 miliona dolara- navodi se u magazinu Agrobiznis, a prenosi Tanjug.

Poljoprivreda u svetu, ali i kod nas ima veliku perspektivu, ključno je samo da se investira u agrar, poveća prinos i konkurentnost proizvodnje. Prema mišljenju stručnjaka Srbija proizvodi hranu za 7, 5 miliona ljudi, a ima mogućnost da proizvodi za 15 miliona ljudi.

Pogledajte ceo tekst na satju Telegraf.rs

The post Srbija može da proizvodi hranu za 15 miliona ljudi appeared first on Zanimljiva Srbija.

Stari Zemun je jedan od najlepših krajeva Beograda. Nalazi se na Dunavu, preko puta Kalemegdana i Velikog Ratnog ostrva. Stari deo Zemuna je jedna od najvećih očuvanih autentičnih sredina u Srbiji, ako ne i najveća.

Do stvaranja Novog Beograda, Zemun je bio samostalan grad, pa ni dan danas mnogi Zemunci, pogotovo stariji, ne smatraju sebe Beograđanima. Način života u Zemunu takođe se razlikuje od načina života ostatka Beograda, znatno je opušteniji i sporiji.

Da ne dužim previše, ostavljam vas da uživate u fotografijama, a ko je u mogućnosti, preporučujem da i prošetaju ovim delom prestonice, koji je idealan za ljubitelje pešačenja.

Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije Pasaž iz Glavne ulice Gospodska ulica Stare gradske kuće Detalj iz centra Pogled prema Gardošu Ulica koja vodi ka Dunavu Prema Dunavu Stare zgrade na Zemunskom keju Uličica u centru Uspon ka Gardošu Pogled prema Kalemegdanu Kula Sibinjanin Janka - Gardoš Pogled na Stari Zemun, Dunav i Dorćol Pogled na Beograd Pogled na Beograd sa Gardoša Pogled na Beograd i stari Zemun Ostaci Taurunuma, danas zidine zemunskog groblja Zemunski mural Glavna ulica

The post Pogled na Srbiju: Stari Zemun appeared first on Zanimljiva Srbija.

Šumadija je jedan od najšarmantnijih krajeva Srbije, a naročito je zanimljiv Aranđelovac sa širom okolinom. Na samom ulazu u grad iz pravca autoputa Beograd-Niš nalazi se Orašac, kulturno-istorijska celina posvećena Prvom srpskom ustanku. Nedaleko od Aranđelovca nalaze se Topola i Oplenac sa mauzolejom i vinarijom srpskih kraljeva iz dinastije Karađorđević. Verovatno je najbolje vreme za većinu izleta po Šumadiji početak jeseni, dok je još toplo, a kada drveće počinje da menja boje.

Orašac Spomenik Karađorđu i spomen-škola u Orašcu

Spomenik Karađorđu i spomen-škola u Orašcu

U Orašcu je u novembru 1803. godine sklopljen dogovor o kretanju u odsudni boj protiv Turaka, godine, a ustanak je podignut na Sretenje (15. februar) 1804. godine u Marićevića jaruzi. U znak sećanja na ovaj datum podignut je memorijalni kompleks – spomen-obeležje u Marićevića jaruzi, Crkva svetog Vaznesenja Gospodnjeg, škola Prvi srpski ustanak, spomenik voždu Karađorđu i muzej. Orašac je odlukom skupštine Srbije iz 1979. godine kategorisan u znamenito mesto i na taj način svrstan u kulturno dobro od značaja za Republiku Srbiju.

Topola i oplenac Mauzolej dinastije Karađorđević na Oplencu

Crkva Sv. Đorđa, Mauzolej dinastije Karađorđević na Oplencu

U Topoli su danas na svakom koraku vidljivi tragovi vremena Prvog srpskog ustanka, kada je bila političko i administrativno sedište Srbije. Od utvrđenog Karađorđevog grada ostao je samo Konak sa kulom, u kome se nalazi muzej Voždovih ličnih stvari i oružja iz njegovog vremena. Tu je i crkva Presvete Bogorodice, poznatija kao Karađorđeva crkva. Ova građevina izuzetno je skladna i rustična, sa bogato oslikanom unutrašnjošću.

Na vrhu Oplenca, park-šume iznad Topole nalazi se Mauzolej porodice Karađorđević, moćna petokupolna crkva Svetog Đorđa obložena belim venčačkim mermerom. Njena unutrašnjost je prekrivena mozaicima (40 miliona kockica u 15.000 nijansi).

Ova crkva predstavlja svojevrsnu antologiju srpskog srednjovekovnog freskoslikarstva, budući da se u njoj nalaze kopije fresaka iz šezdesetak srednjovekovnih manastira.

U kompleks Oplenca ulazi se kroz specifičnu stražaru, tipičnu zgradu šumadijskog stila. Letnja kuća Karađorđevića (Petrova kuća) na Oplencu danas je muzej – galerija sa postavkama vezanim za život ove dinastije. Odmah do ovog muzeja nalaze se i Vile kralja Aleksandra i kraljice Marije.

Izvor: TOS

Aranđelovac Bukovicka Banja Hotel Staro Zdanje

Bukovička Banja, Zapušteni spomenik – hotel Staro Zdanje

Aranđelovac je banjski grad (Bukovička banja) u srcu Šumadije, u dolini između planina Bukulja i Venčac. Unutar grada se nalazi jedan od najlepših parkova u Srbiji, park Bukovičke banje sa nekoliko hotela, kupatila i brojnim skulpturama i fontanama. Tu su i pećina Risovača, vila Karadžić, i hotel Staro Zdanje. Ovog leta pored hotela Izvor otvoren je i najveći aquapark u Srbiji.

Aranđelovac je i ranije bio zanimljiva destinacija, a u poslednjih nekoliko godina broj sadržaja je znatno porastao. Pored novog aquaparka, u okolnim selima niklo je nekoliko etno-sela i restorana, a renovirani su i neki ranije nedostupni sadržaji.

Ukoliko ste u mogućnosti, planirajte i opuštajuću šetnju po Bukulji, ili vožnju do parka na njenom vrhu (lično preporučujem šetnju kroz bukovu šumu), odakle se pruža spektakularan pogled na Aranđelovac i okolinu. Takođe možete da posetite i jezero Garaši, sa druge strane ove planine.

Zbog brojnih zanimljivosti, bilo bi dobro da ovaj izlet bude bar dvodnevni, a jeftin smeštaj moguće je naći u svim ovim mestima. Za one koji sebi mogu da priušte luksuz, predlažem da pogledaju ponudu hotela Izvor u Aranđelovcu.

The post Izleti po Srbiji: Orašac, Topola i Aranđelovac appeared first on Zanimljiva Srbija.

U Čortanovcima, simpatičnom naselju i vazdušnoj banji na obali Dunava pod Fruškom Gorom, doktor Radenko Stanković je tridesetih godina prošlog veka sagradio dvorac po uzoru na srednjovekovne srpske i vizantijske palate.

Ovaj dvorac je više puta tokom svoje istorije menjao vlasnike, u njemu su boravili veliki državni funkcioneri uključujući i Josipa Broza Tita, a danas je nažalost zatvoren za javnost, prazan, iako bi se mogao urediti ili u luksuzan hotel, ili u kulturno-umetničku ustanovu tog kraja.

Nacrte je izradio Dragiša Brašovan, jedan od najznačajnijih arhitekata u Srbiji tog doba. Vila je urađena u stilu srpskih srednjovekovnih dvoraca, a smeštena je u čortanovačkoj šumi na imanju koje obuhvata 35 jutara raspoređenih na šest nivoa-terasa.

Zanimljivi podaci:
 • Vilu su planirali da kupe Slobodan-Boba Živojinović i Lepa Brena.
 • U vili je trebalo da se održi sastanak Glavnog odbora Demokratske stranke, koji bi vodio Zoran Đinđić, ali je otkazano zbog bezbednosti. U to vreme, veliki broj radnika uređivao je vilu, a postojao je strah od atentata. Sastanak je trebalo da se održi dve nedelje pre ubistva premijera.
 • Doktor Radenko Stanković je bio kardiolog, ministar prosvete za vreme vladavine kralja Aleksandra I i namesnik kralja Petra II, veliki dobrotvor, kao i jedan od osnivača Medicinskog fakulteta u Beogradu.
 • U vili je sniman film Soje Jovanović “Silom otac”.

Izvor: Vikipedija, Foto: Dvorci.info

The post Zapostavljeno blago Srbije: Dvorac u Čortanovcima appeared first on Zanimljiva Srbija.

Palata Felix Romuliana je jedan od najznačajnijih antičkih arheoloških lokaliteta u Srbiji, i nalazi se na blizu Gamzigradske banje kod Zaječara. Od 2007 se nalazi na UNESCO listi svetske kulturne baštine.

Felix Romulijana predstavlja rezidenciju rimskog imperatora Gaja Galerija Valerija Maksimijana, Dioklecijanovog zeta. Palati je dao ime po svojoj majci Romuli, paganki koja je prebegla u ovaj kraj i udala se za lokalnog meštanina. Služio je u vojsci cara Dioklecijana gde je izgradio uspešnu karijeru i stigao do visokog položaja.

Palata izgleda nikada nije dovršena, a carevi 4. veka su velelepni posed prepustili hrišćanskoj crkvi. Tokom 5. veka palata je razarana od strane varvara, a u 6. vek Romulijanu je Justinijan I obnovio u vidu pogranične tvrđave. Nakon najezde Slovena krajem 6. veka, nekadašnja carska rezidencija je napuštena. Moćan grad, na 6,5 ha, sa oko 20 utvrđenih kula. Unutra se nalazila raskošna palata, dva paganska hrama, tri hrišćanske crkve i druge građevine.

Podni mozaici Felix Romuliane se smatraju ravnima najboljim ostvarenjima kasnoantičkog doba u Evropi.

Na osnovu arheoloških nalazišta Gamzigrad se sagledava u šest perioda:

 • kao praistorijsko naselje iz II i I milenijuma p. n. e.;
 • kao rimsko poljsko naselje (villa rustica) iz II veka n. e.;
 • kao rimski dvorac s kraja III i početka IV veka;
 • kao crkveno dobro iz IV i V veka;
 • kao ranovizantijsko naselje V – VII veka;
 • kao srednjevekovni grad (XI vek) i
 • kao privremeno sklonište u vreme turskih osvajanja u XIV i XV veku.

Izvori i više info: Zajecar.eu, Vikipedija, Discover Serbia

The post Felix Romuliana (Gamzigrad) appeared first on Zanimljiva Srbija.

blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37