Svi postovi sa bloga: Gunđam po kućama!

Gunđam po kućama!Ovo što ćete pročitati će možda pomalo (ali samo pomalo) ličiti na jednu poznatu domaću knjigu, valjda zato što su mnoge sudbine u ono vreme bile slične. Ovo je moj doprinos današnjem danu i sveprisutnoj jugonostalgiji, a planiram još nekoliko tekstova na istu temu, samo sa drugih tačaka gledišta. Srećan vam 29. novembar - Dan Republike!

This article is copyright ©  2012

Gunđam po kućama!Gunđam po kućama!Decembar 1998. godine. Kućica u cveću koju je deda-Nikola sagradio u znoju lica svog je prodata, jer je plac na Topčiderskom brdu tad bio trenutni hir nekog preduzetnika. Prvo što je tata rekao bilo je: "Kupiću auto!" Naš Zelenko tad je imao "samo" 10 godina, prokišnjavao je, a malo nam je falilo da par meseci ranije, kišne noći po povratku sa seminara u Budimpešti, nadrljamo baš kod crne tačke u Bačkom Gradištu. To je bilo poput scene iz nekog noir filma: s jedne strane crne tačke stiže neosvetljeni kombajn, sa druge mi i biciklista. Nekako se mimoilazimo, biciklista uleće u Read the Rest...

This article is copyright ©  2012

Gunđam po kućama!SPONZORISANI TEHT: Pomoz' bog, dobri ljudi! Jasam Novica Kamenić, lifestyle i tech bloger odnedavno baziran u Beograd, sa suprugom Svetomirkom i naša dva mala žgebč...ovaj, anđela. U ovem sponzorisanem tehtu, hteo bi da vi predstavim svoj Put, plan i program. Na primeru jednog dana u mom životu, videćete kako to fakcioniše.

This article is copyright ©  2012

Gunđam po kućama!Hteli biste da se bavite web dizajnom, jer ste čuli da se tu mlate lepe pare, da sa nekog torrenta možete da skinete temu za WordPress ili Joomlu i to naplatite 'iljadu Evrića? U početku biste da radite onako, na divlje, pre nego što se zaposlite u nekoj firmi ili osnujete svoju? Mašala! Ovako će vam, u najboljem slulčaju, izgledati radni dan. Da li se ja to šalim na sopstveni račun i račun svoje profesije? I te kako! Bilo je i krajnje vreme, nisam jedno godinu dana.

This article is copyright ©  2012

Gunđam po kućama!Na Dan primirja u I svetskom ratu, koji slavimo prvi put posle mnogo vremena, Srbija pokušava da nadoknadi ono nešto malo tradicije koje je do skoro poricala. No, sve je to samo vrtlog propagande i formalnosti. O mnogim herojima I svetskog rata današnji svet gotovo ništa ni ne zna. Ovo je .priča o mom pradedi, pešadijskom majoru Dimitruju Jevremoviću.

This article is copyright ©  2012

Gunđam po kućama!Rođeni tako da će uvek nositi velike promene na grbači, ljudi rođeni krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih često se osećaju kao da ne pripadaju nijednoj poznatoj grupi, nijednom šablonu; bar se tako čini u mom krugu prijatelja. Nismo neki novi klinci, nismo dekice u crnom iz svečane lože. Ničija zemlja, vojna krajina, tampon zona...nazovite to kako hoćete.

This article is copyright ©  2012

Gunđam po kućama!Gunđam po kućama!Gunđam po kućama! je poslednji (i jedini) put menjao ruho u aprilu 2011, posle meseci korišćenja tada podrazumevane WP teme i duplikata one sa mog drugog bloga. Tada je, zbog nedostatka vremena, obukao temu odbijenu za drugi sajt; koja je bila pomalo gruba, bez dodatne obrade. Svako malo sam govorila da ću poraditi na toj temi; no jedino što sam promenila bio je pomalo uvredljivi tekst na dnu stranice, koji je tu stavljen umesto famoznog Lorem Ipsum i nekako uspeo da se tu i zadrži, na užas onih koji su ga primetili. No, tome je došao kraj. Predstavljam vam Gunđam po kućama Read the Rest...

This article is copyright ©  2012

Gunđam po kućama!Gunđam po kućama!Već noćima, Dedica i njegov mačor Ljupče nisu mogli oka da sklope. Ponekad bi zaspali ispod šarenog ćebeta na minderluku u dnevnoj sobi, ali bi ih urlanje pripitih mladića na parkingu ubrzo probudilo. Studentkinje iz stana pored su im smetale kad bi spavali u krevetu - spremale su neki ispit i učile naglas, celu noć. Negde pred zoru, Dedici se pričinjavalo da Ljupče mnjauče glasom neke od njih, da voda u sudoperi kaplje glasom neke od njih, da se vrane na grani pored prozora smeju kao one. Na peronu su pored njega bili uvek natmurena devojka iz susedstva, krupniji čovek u Read the Rest...

This article is copyright ©  2012

Blogosfera je kao biblijske priče - dok nas je bilo malo, bilo je super. Onda je neko ubacio jabuku razdora i više ništa nikad nije bilo isto. Pobrkali su nam jezike, potopili su nas, ili smo sami sebe potopili svojim pljuvanjem. Zaboravili smo na manire, na skromnost, na stvari koje bi trebalo da budu "svete" većini ljudi. Imamo i zlatnu telad, a zaboravljamo da je teletina - ruku na srce - potrošni materijal. Nastala je gužva, još nam samo nedostaje vatra sa neba, ili požar u data centru nekog velikog provajdera. A postoji i lakši način. Ovo su dobronamerne preporuke u vezi sa ponašanjem , napisane kroz uvredljivu, no šaljivu analogiju.
Pre nego što pređem na najučestaliju grešku u Jugosferi, želim da zahvalim svima koji su prethodni tekst u vezi sa pisanjem pročitali, slali dalje i predlagali druge greške, te objašnjavali sopstvene u komentarima. Takođe, veliko hvala Radiju Sarajevo koji je tekst preneo u celini. Jes' da moj blog nema Creativity Commons licencu (za one sa jeftinijim ulaznicama: moraš da pitaš pre nego što nešto uzmeš); no obrazovni sadržaji treba da budu besplatni i da dopru do što više ljudi. Današnji tekst je trebalo da bude deo sledeće "ture" od deset učestalih grešaka, no predomislih se. Pričaću o crtici. Crtica? Može li se Read the Rest...
blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37