FAQ

Šta je to Blogodak
Blogodak je agregator Blogova na srpsko-hrvatskom jeziku. Drugim rečima, kad god neki Bloger sa liste Blogova koji su prijavljeni na Blogodak postuje novi zapis na svoj Blog, u roku od par minuta taj zapis će se pojaviti i na Blogotku. Koristeći Blogodak u svakom trenutku vidite najnovija dešavanja na domaćoj Blogosferi, a možete listati i pretraživati arhivu koja sadrži postove sa domaće Blogosfere od 2006 godine do danas!
Šta je to Blog agregator
Svaki Blog sadrži fajl koji se zove "feed" - xml fajl u posebnom standardizovanom formatu koji sadrži poslednje zapise sa tog Bloga. Blog Agregator sve te zapise prikuplja i objavljuje tako da ih možete čitati na jednom mestu. Inače i sam Blogodak sadrži sopstveni feed sa poslednjim postovima koje je prikupio sa Blogosfere.
Zašto je Blogodak drugačiji od ostalih agregatora?
Zato što Vam Blogodak za razliku od drugih agregatora omogućava da sami odaberete listu Blogova koje želite da pratite. Na primer ako volite Blogove o kulinarstvu a ne volite politiku, možete selektovati sve Blogove iz kategorije "Kulinarstvo", a istovremena recimo isključiti prikaz Blogova čija je osnovna tema politika. Na taj način jedini postovi koje vidite na ekranu biće sa Blogova koje ste sami selektovali. Za slučaj da ipak želite da vidite šta se dešava sa drugim Blogovima, to možete učiniti u svakom trenutku klikom na link "Svi blogovi", što će izlistati i zapise sa Blogova koji nisu na Vašoj listi. Takođe, za one koji više vole da koriste neki RSS Reader (tipa Google Reader, Netvibes itd.), Blogodak u svakom trenutku nudi feed sa postovima sa vaše lične liste Blogova koje pratite.
Da li moram da se registrujem da bih koristio Blogodak
Ne naravno, ali ako to ne uradite nećete biti u mogućnosti da iskoristite pun potencijal Blogotka, tačnije mogućnosti kao što su praćenje zapisa sa Vaše lične liste Blogova, personalizovan feed itd.
Šta je to Blog Juice Lista
Blog Juice Lista je top lista Blogova prijavljenih na Blogodak. Blogjuice rejting dobija se pomoću rejtinga Bloga na popularnim servisima (Technorati, Alexa i Bloglines) i to na sledeći način:
  1. Broj Bloglines pretplatnika. Ulazi sa 40% u kalkulaciju juice rejtinga.
  2. Alexa rejting (15%).
  3. Technorati rejting (30%).
  4. Broj dolaznih linkova na blog prema Technorati servisu. (15%).
Kao i svaki drugi servis za praćenje popularnosti i Blogjuice nije savršen, što je naročito problem sa Alexa rejtingom jer će Blog koji se hostuje na popularnim Blog servisima (bloglines, wordpress, yahoo) imati Alexa rejting samog domena a ne Bloga, tako da će takvi Blogovi po pravilu imati nerealno visok blogjuice rejting.
Više informacija o Blog Juice Listi možete naći na Blogodak Blogu.
Koji su uslovi za dodavanje Bloga na Blogodak
Pre svega Vaš Blog mora biti na srpsko-hrvatskom jeziku (bez političkih konotacija, misli se na jezike koji se govore na prostoru Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore), mora biti aktivan minimum 3 meseca i naravno mora imati validan feed. Još jednom napominjemo da je Blogodak agregator Blogova, tako da sajtovi/portali sa vestima u feed-u koji zapravo i nisu Blog neće biti prihvaćeni. U slučaju da imate takav sajt i vodite aktivan Blog na sajtu, tada možete prijaviti Blog koji će biti dodat u kategoriju Korporativnih Blogova.
Takođe iz tehničkih razloga trenutno nismo u mogućnosti da prihvatimo foto-blogove koji objavljuju fotografije u visokoj rezoluciji.
Da li mogu da prijavim svoj Blog na Blogodak?
Naravno, ako zadovoljate sve uslove nabrojane gore, prijavite se i pošaljite svoj Blog.
Poslao sam prijavu za Blog, kada će on biti dodat na Blogodak?
Obzirom da validnost svakog novo prijavljenog Bloga proveravamo, u zavisnosti od obaveza administratora ponekad je potrebno da prođe izvesno vreme da bi Vaš Blog bio dodat.
U svakom slučaju, ako niste sigurni ili imate bilo kakva pitanja u vezi Vase prijave, budite slobodni da nas kontaktirate.
Prijavio sam svoj Blog ali on nije dodat niti sam dobio bilo kakvo objašnjenje
Prilikom prijave Bloga saglasni ste da ispunjavate sve uslove za dodavanje na Blogodak. U slučaju da se pokaže da neke od uslova ipak ne ispunjavate, Blogodak Vas o tome neće obavestiti, naročito ako je u pitanju prijava Bloga koji je aktivan manje od 3 meseca. U slučaju da postoje neki tehnički problemi prilikom dodavanja koje nismo u mogućnosti da rešimo, o tome ćete naravno biti obavešteni.
Blogodak poštuje Vaše mišljenje, nema politički stav i za tri godine postojanja Blogodak nije odbio/uklonio nijedan Blog koji zadovoljava naše osnovne uslove. Pa ipak, Blogodak zadržava pravo da u posebnim okolnostima (kao što su na primer propagiranje nasilja, postavljanje eksplicitnih fotografija itd.) odbije ili ukloni Blog sa svoje liste.
Nisam pronašao odgovor na svoje pitanje
Blogodak je servis koji se kao i sama Blogosfera dinamički razvija, tako da se trudimo da što je moguće češće dodajemo nove mogucnosti o čemu mozete čitati na našem Blogu. Za slučaj da imate bilo kakva pitanja u vezi našeg servisa ili pak želite da predložite nove mogućnosti koje želite da budu implementirane, budite slobodni da nas kontakirate, biće nam zadovoljstvo da vam odgovorimo u što kraćem roku.
blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37