citrusno voce

Najbitniji saveti za skladištenje voća

Voće i povrće posle berbe sa stabljike ili sa stabla još su uvek živa tkiva, s kontinuiranim metabolizmom, gube vodu, omekšavaju, menjaju boju.

Životni vek ploda različit je od sorte do sorte, pogotovu u vreme zrelosti. Međutim, postoji mogućnost za kontrolu životnog veka skladištenja dobrim čuvanjem ubranog voća i povrća.

Agronomi ali i stručnjaci za montažu rashladnih vitrina  kažu da su odgovarajuća kontrola temperature i relativne vlage ključ za trajanje životnog veka voćke, njenog kvaliteta. U tom cilju preporučujemo rashladne komore Status Frigo, ali i sledeće savete:

#1 Kako da sačuvate voćke u svežem stanju što duže

Banane su prilično osetljive i relativno brzo zru.

Trik je u tome da banane razdvojite, jer spojene sazrevaju brže. Banane se drže na sobnoj temperaturi u korpici za voće, koja bi trebala imati rupice kako bi vazduh slobodno strujao oko voća.

Pomorandže ćete takođe najbolje sačuvati na sobnoj temperaturi (savetuje se u korpici s bananama koja ima rupice za protok vazduha)

Jabukama će brže proći vreme sazrevanja, pa ako kupite više nego što vam treba, a želite da ostanu sveže duže od nedelju dana – stavite ih u kartonsku kutiju i zatim u frižider, ostaće sveže i više od 10 dana.

Grožđe se drži takođe u frižideru, no greška koju gotovo svi radimo je da operemo grožđe pre nego ga stavimo u frižider. Naime, iako ćemo tako skinuti prljavštinu, voda će imati negativan uticaj na koru zrna grožđa i napraviće odličnu podlogu za razvoj plesni.

Limun i limeta mogu se na sobnoj temperaturi držati i dve nedelje, u rupičastoj korpici za voće. Međutim, ako ih ne mislite sve iskoristiti, višak stavite u posudu za voće u frižider gde će ostati sveži više nedelja.

Kivi je još jedna voćka koja ima čudno zri, po našim standardima, stoga ih treba držati na sobnoj temperaturi dok su još nezreli i tvrdi, a nakon toga se drže u  frižideru kad malo omekšaju. No, neće izdržati duže od dve nedelje, pa pripazite.

Avokado – stavite u vrećice od papira na sobnoj temperaturi. Da bi ubrzali sazrevanje, stavite jabuku u vrećicu sa avokadom.

Citruse čuvajte na hladnom mestu, s dobrim protokom vazduha, nikada u kutiji koja je nepropusna za vazduh.

Marelice – na hladnom, na sobnoj temperaturi ili frižideru, ako je potpuno zrela.

Trešnje – možete držati u zatvorenoj kutiji u frižideru. Nemojte ih prati sve dok ne budete hteli da ih jedete, dodatna vlaga kod njih izaziva buđ.

Breskve – stavite u frižider samo kad su potpuno zrele. Ako su čvrste voćke ne sasvim mekane, držite ih na polici u kuhinji.

Kruške – mogu stajati i nekoliko nedelja samo na polici u hladovini, u papirnatoj kesi.

Nar može da stoji i do mesec dana samo na hladnom mestu, ne mora biti u frižideru.

Jagode

Jagode – ne vole vlagu. Najbolje ih stavite u papirnatu vrećicu u  frižideru i ostaće sveže desetak dana.

Dunja – u činiji na kuhinjskom stolu celu će prostoriju zamirisati, ali treba je čivati na hladnom mestu tokom zime. Iskusne domaćice prave slatko i džem od dunja, ali i sos od dunja sa narandžom, vinskim sirćetom i cimetom koji se služi uz divljač ili svinjetinu.

#2 IDEALNA Temperatura

Svaki proizvod ima svoje posebne temperaturne zahteve. Treba dobro poznavati vreme hlađenja, vreme stabilne temperature, dužinu izlaganja voća određenoj temperaturi.

Temperaturu voća nakon branja treba rešiti što je pre moguće, obično za to treba četiri sata.

Time se postižu sledeći efekti:

 • stopa disanja biljke se smanjuje
 • gubitak vode je manji
 • osetljivost na etilen je smanjen
 • razvoj mikroorganizama je usporen.

Borovnice

Većina lisnatog povrća i ponekog voća – uključujući i agrume – nisu mnogo osetljivi na hladnoću i mogu se sačuvati na duži vremenski period između 0 ° C i 2 °C, bez značajnog gubitka vizualnog kvaliteta.

Tropski i suptropski plod, kao i neko korenasto povrće, osetljivi su na hladnoću i mogu biti oštećeni pri niskim temperaturama, pa se čuvaju na temperaturi od 13 °C ili više, iako se neki mogu sigurno čuvati na temperaturi od 5 °C, ako se ohlade ubrzo nakon branja.

Temperatura mora biti stabilna jer njene promene mogu uticati na isparavanje vode iz nje i njen kvalitet.

Temperature na kojima se čuva određeno voće

Bilo da se odlučite da voće posle branja ili kupovine na pijaci čuvate u rashladnim vitrinama, u korpicama u špajzu ili na polici u kuhinji, evo koje temperature su potrebne omiljenim voćkama.

Jabuke treba čuvati na tempreaturi od -1 do 40C, ako se čuvaju u rashladnim vitrinama, podesite termometre od 2 -40C i mogu opstati i do 12 meseci;

breskve treba čuvati na temperaturi od -1- 00 C ovako mogu biti dobre i do 3 nedelje;

 • zreli avokado na temperaturi od 3-70C, banane treba čuvati na temperaturi od 13-160C, kupine na 0-10C, ali ne duže od 4 dana;
 • borovnice treba čuvati na temperaturi od 0-20C,
 • trešnje na temperaturi od 0 do 20C;
 • kokos traži temperaturu od 13 do 160C,
 • grejpfrut od 13-160C;
 • grožđe može da stoji na 00C par nedelja;
 • kivi na temperaturi od 0-20C,
 • limun od 11-130C,
 • lubenica od 7-100C,
 • pomorandže treba čuvati na temperaturi od 4-70C,
 • breskve i šljive  na 00C,
 • mandarine od 0-20C.

Kivi, nektarine, breskve i šljive čuvajte na sobnoj temperaturi sve do zrenja, ako su veoma zrele, onda u fružideru. Grožđe, kupine, maline i borovnice treba odmah po branju čuvati u frižideru.

#3 Relativna vlažnost

Održavanje visoke vlažnosti voća umanjuje gubitak vode, a to naravno, smanjuje kvalitet ploda

(npr. dolazi do smežuranja, omekšalosti ploda i gubitka težine). Visoka vlažnost je potrebna pri skladištenju na niskoj temperaturi, jer su vlažnost i toplota u kombinaciji pogodni za rast gljivica i bakterija.

Iako relativna vlažnost vazduha raste dok se on hladi, uvek je potrebno proveriti relativnu vlažnost vazduha u frižderima i rashladnim vitrinama.

#4 Nekoliko predloga kako sačuvati voće za zimu:

Voće možete i zamrznuti u hladnjacima i zamrzivačima. Mogu se zamrznuti jagode, ribizle, višnje, trešnje i šljive.

Za zamrzavanje koristite posudice od sladoleda, veoma su praktične. Postoji još jedan način čuvanja voća (recimo kajsije, šljive) a to je da ih prvo osušite pa onda zamrznete.

About the author

Bloger

Obožava dobre sadržaje.

View all posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *