kamere za video nadzor

Saveti za samostalnu kupovinu i instaliranje kamera za video nadzor

Da li želite da znate šta se dešava u vašoj kući čak i kada niste tamo? Da vam dom ili vaša kancelarija postanu bezbenije mesto za život i rad. Pretpostavljamo da želite. Jedan od najboljih načina da to uradite je instaliranje kamera za video nadzor.

Prema brojnim skorašnjim istraživanjima, većina provalnika odustane od izvršenja krivičnog dela upravo zbog postojanja sigurnosnih kamera na objektu.

Bilo da planirate da instalirate sigurnosne kamere uz pomoć profesionalca ili sami, potrebno je da znate da odaberete odgovarajuće kamere, kao i najbolja mesta na kojima će one biti postavljene.

Instalirajte sami vaše sigurnosne kamere

Ako odlučite da sami instalirate sistem sigurnosnih kamera, to ima nekoliko dobrih strana.

 • Prvo, možete uštedeti novac.
 • Drugo, ali ne i manje važno – ta praksa će vam pomoći da se bolje upoznate sa samim sistemom i njegovim karakteristikama.

Kada sami instalirate sigurnosne kamere važno je da uzmete u obzir sledeće:

 • Unapred odredite sva mesta na kojima želite da postavite kamere, kako biste znali koliko sigurnosnih kamera treba da kupite.
 • Uverite se da li imate sav neophodan alata za instaliranje kamera za video nadzor.
 • Kada instalirate kameru na otvorenom, montirajte je na visini od 3 ili više metara, kako ne bi bila dostupna potencijalnim provalnicima.

Napomenimo da ukoliko profesionalno želite da se bavite ovim poslov trebaće vam sertifikat, a u Srbiji postoje stručne obuke za IP video nadzor instalacije.

Koliko sigurnosnih kamera je potrebno?

Broj sigurnosnih kamera koje će obezbediti vašu kuću ili poslovni prostor, uglavnom zavisi od površine i rasporeda prostorija, prozora, vrata…

Kako biste odredili koliko kamera vam je potrebno za nadzor čitavog prostora, potrebno vam je da razmotrite stvari kao što su broj regija koje želite da nadgledate, uglove pod kojim kamera nadgleda i tačan broj unutrašnjih i spoljašnjih mesta koja će pokriti sav taj prostor.

Naravno, danas postoje sistemi za nadgledanje koji imaju jedan ili više kanala. Svaki kanal predstavlja jednu kameru, tako da broj kanala koji vam treba u sistemu direktno odgovara broju kamera koje želite da koristite.

Ako planirate da nadgledate samo jednu oblast, jedna kamera i jedan kanal bi trebalo da budu dovoljni. Međutim, ako biste morali da nadgledate nekoliko oblasti u isto vreme, potreban vam je višekanalni sistem. Takođe, možete kupiti i sistem koji ima više kanala, tako da ga kasnije možete nadograđivati.

Sve, dakle, isključivo zavisi od vaših konkretnih potreba.

Kompleti za video nadzor

Današnje tržište nudi razne povoljne opcije kada su sistemi sigurnosnih kamera u pitanju. Tako su u ponudi i kompleti za video nadzor koji su jednostavni za instaliranje i za upotrebu, a ispuniće sve uslove neophodne za kvalitetno nadgledanje željenog prostora.

Kompleti sigurnosnih kamera obezbeđuju apsolutnu pokrivenost prostora koji je potrebno razgledati, bez obzira da li je u pitanju stan, velika kuća sa garažom i dvorištem, lokal, kancelarija ili poslovni objekat sa većim brojem prostorija.

Ponuda obuhvata komplete sa različitim brojem kamera, zavisno od toga koliko je zona potrebno pokriti kamerama,  zatim DVR snimač sa hard diskom za skladištenje svih snimaka, čija veličina zavisi od konkretnih potreba (broja kamera obuhvaćenih kompletom i vremenske dužine čuvanja snimaka). Za one kojima je to potrebno, neki kompleti za video nadzor poseduju hard disk koji omogućava čuvanje snimaka i po više meseci.

Kompleti pružaju mogućnost upravljanja i pregledanja snimljenih video zapisa na pametnim telefonima ili drugim mobilnim uređajima, što omogućava dvadesetčetvoročasovni nadzor vašeg poslovnog objekta ili kuće kada ste odsutni.

Najzad,  većina kompleta sigurnosnih video sistema ima više slobodnih kanala na DVR rekorderu, tako da imaju mogućnost kasnije nadogradnje. Na primer, komplet može da sadrži 4 kamere, dok DVR snimač ima ukupno 8 kanala, tako da kasnije na njega možete dodati još 4 nove kamere.

Koji je najbolji ugao nadgledanja?

Bez obzira da li instalirate unutrašnje ili spoljašnje kamere, pre nego što odaberete vaš sigurnosni sistem potrebno je da definišite koliko širok vidokrug želite da pokrivate.

Širokougaoni objektivi snimaju šire područje, ali će objekti unutar tog nadgledanog područja biti manji. Objektivi sa manjim uglom nadgledanja snimaju uži vidokrug, ali su objekti unutar tog vidokruga veći.

Ako sami instalirate kamere i niste sigurni da li vam je potreban manji ili veći ugao pokrivenosti, možda će pravi izbor za vas biti kamera sa varifokalnim objektivom kod koje se ugao pokrivenosti može podešavati tokom ili nakon instalacije.

Koje su bitne karakteristike sigurnosnih kamera?

Potrebno je da unapred istražite i odlučite koje karakteristike su važne za vaš sistem video nadzor. Postoje mnoge funkcije koje trebate razmotriti kada birate sigurnosnu kameru.

Kada je u pitanju bezbednost i prilagođavanje vašeg sistema, obavezno uzmite u obzir neke od sledećih karakteristika:

 • Daljinski uživo nadzor: Funkcija lakog nadgledanja željenog prostora uz pomoć mobilne aplikacije ili web brouzera.
 • Upozorenje o aktivnostima: Primaćete zvukovna upozorenja i obaveštenja u realnom vremenu putem e-pošte, tekstualnih poruka ili telefonske pozive ako vaša sigurnosna kamera detektuje bilo kakvu sumnjivu aktivnost.
 • Signali upozorenja: Sigurnosne kamere šalju upozorenje kada neko ometa njihovo snimanje.
 • Cloud skladištenje: Sigurnosni snimci se čuvaju u claud-u, čineći ih sigurnim dokazom kome se lako može pristupiti.
 • Dvosmerna govorna komunikacija: Upotrebite zvučnik i mikrofon vašeg sigurnosnog uređaja da biste čuli šta se dešava u vašoj kući i komnunicirali sa bilo kim ko se nalazi tamo.
 • Višekanalno snimanje: Nadgledajte više soba u vašem domu istovremeno korišćenjem sistema za video nadzor sa više kanala.
 • Snimanje i osmatranje u mraku (Night Vision): Kamere opremljene infrared tehnologijom (IR) za kvalitetne i jasne noćne snimke.

Unutrašnje i spoljašnje kamere za video nadzor

Postoje različiti razlozi koje trebate imati u vidu prilikom instaliranja unutrašnje i spoljašnje sigurnosne kamere. Evo šta treba da znate kako biste izabrali i instalirali najbolje unutrašnje i spoljašnje sigurnosne kamere.

Unutrašnje sigurnosne kamere

Kada instalirate unutrašnje kamere, razmotrite zašto želite sigurnosni sistem i koje karakteristike će vam najviše odgovarati. Na primer, unutrašnje kamere većinom imaju ugrađene zvučnike i mikrofone, što ih čini pogodnim za roditelje koji rade, kako bi mogli da komuniciraju sa svojom decom kada ona dođu iz škole.

Instaliranje kamera blizu ulaza koji najčešće koristite će vam omogućiti da vidite ko dolazi i odlazi. Sobe u kojima držite dragocenosti su takođe dobro mesto na kojima bi trebalo instalirati unutrašnje kamere. Mnoge indoor kamere imaju karakteristike panoramskog snimanja i omogućavaju korisnicima da panuju, tiltuju i zumiraju.

Spoljašnje kamere

Kada instalirate spoljašnji sistem za video nadzor, razmislite o tome koliku pokrivenost želite, gde će kamere biti ugrađene, a obavezno uzmite u obzir i IP rating kamera, koji označava stepen fabričke zaštićenosti same kamere od spoljnih (vremenskih) faktora.

Dobra spoljašnja sigurnosna kamera će imati visok IP rating i imaće mogućnost dobrog nadgledanja noću, pan/tilt/zum funkciju, visoku video rezoluciju, senzore pokreta, kao i druge napredne funkcije. Takođe, proverite da li vaš sistem video nadzora obezbeđuje pristup spoljašnjim nadzornim kamerama sa mobilnog uređaja koji vam omogućava da uvek budete u toku šta se dešava oko vaše kuće.

5 važnih pravila za instaliranje sigurnosnih kamera

Da  zaključimo – bez obzira na to da li sami instalirate sigurnosne kamere ili ste angažovali profesionalca, trebalo bi da ste zadovoljni zato što ste preduzeli važan korak kako biste vaš životni ili radni prostor učinili bezbednijim.

A da bi vaš sistem video nadzor funkcionisao kako treba pridržavajte se ovih pet ključnih saveta za instaliranje sigurnosnih kamera:

 • Uvek postavite spoljašnje kamere na bezbedno mesto – van dometa provalnika;
 • Proverite IP rating spoljašnjih kamera za video nadzor kako biste se uverili da su otporne na vremenske neprilike;
 • Uverite se da imate odgovarajuću opremu i alat koji je neophodan ako izaberete da instalirate sigurnosni sistem sami;
 • Postavite vaše unutrašnje kamere na strateški bitnim mestima, kao što su ulazna vrata i sobe sa dragocenostima;

Utvrdite koju vrstu ugla pokrivanja želite i koje sočivo kamere je potrebno kako biste to postigli.

About the author

Bloger

Obožava dobre sadržaje.

View all posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *