SEO

6 efikasnih tehnika pomoću kojih se prestiže konkurencija na Google

Uvijek sam mislio da najbolji pobjeđuju u svemu. To može biti istina za sport, ali ne za život i posao. Na poduzetništvo možemo gledati kao na muzičku industriju. Svaki umjetnik se razlikuje od svih ostalih. Nije u tome da budemo bolji, već u tome da budemo drugačiji. A kada ste drugačiji, često ste prvi u nekoj oblasti.  Za uspješan biznis neophodno je da održite svoju poziciju na tržištu i budete ispred svojih konkurenata. Konkurencija postoji u skoro svakoj oblasti, a pametnije kompanije poništavaju učinak konkurencija kako bi zadržale svoj napredak u poslovanju. Sigurno se pitate kako to rade? Evo šest jednostavnih i efikasnih načina da pobijedite Vaše poslovne konkurente.

Ostanite jedan korak ispred konkurencije

Imajte cjelovito razumijevanje svog poslovanja. Istražite okruženje u kojem radite, uključujući i ostale igrače. Razumite njihove prednosti i slabosti. Ukoliko ulazite na tržište u kojem je konkurencija tijesna, a kupci se oslanjaju na preporuke i tradicionalne brendove, iskoristite online alate za prodor na tržište. Upotrijebite Google trends i Google Analytics kako bi odredili svoju online strategiju. Uložiti u svoj digitalni ugled i primijeniti tehnike SEO optimizacije.

Pripremite strateški plan borbe

Vaše znanje o poslovnom terenu i konkurenciji je važno u određivanju kako osvojiti tržište. Analizirajte prednosti i slabosti takmičara kako biste mogli da ih preteknete. Kreirajte izazove, scenarije i detaljne planove o tome kako ih prevazići. Navest ćemo jedan zanimljiv primjer: kompanija A je ponudila niske cijene, povećavajući potražnju za svojim uslugama. Da bi se kompanija B uspješno takmičila, ponudili su servis za besplatno održavanje svojim kupcima. Naravno, kompanija B je uspješnije poslovala jer su pružali vrijednost i sigurnost koju kupci cijene.

Iskoristite sve mogućnosti

Ako pripremite dobro osmišljen plan bitke, moći ćete da predvidite buduće događaje. Iskoristite sve mogućnosti koje će vam se otvoriti, ako ih nema, onda sami stvorite. Pretražite recenzije kupaca na drugim web stranicama. Koristite informacije da ojačate svoje poslovanje i poboljšate kvalitet svojih proizvoda i usluga. Provjerite negativne kritike i trudite se da vaš biznis ne napravi iste greške.

Budite pametni u borbi za svoj proizvod ili uslugu

Morate vjerovati u svoj vlastiti proizvod ili uslugu. To će vam poslužiti kao motivacija u borbi.
Potrudite se da budete na vrhu Google pretrage. Oglašavajte se na svim digitalnim platformama, pišite kvalitetan i relevantan sadržaj za korisnike, kreirajte video snimke. Budite u toku s trendovima e-mail marketinga itd.

Naravno, sve ovo znači mnogo napornog rada i puno odricanja. Svakako da neće biti lagano, ali kako smo ranije spomenuli vjera u uspjeh daje dodatnu motivaciju.

Poboljšajte svoju korisničku uslugu

Kupci vole poduzetnike koji pružaju izuzetnu korisniču uslugu. Ukoliko oduševite klijente odličnom uslugom, napravit ćete lojalne klijente koji će vaše poslovanje uputiti svojoj rodbini i prijateljima.

Zaposlite osobe koji dobro poznaju vaše proizvode i usluge. Pobrinite se da ostanu strpljivi i da daju zadovoljavajuće odgovore na svaki upit kupca. Trebaju da pozdrave klijente sa prijatnim osmijehom i da pokažu zahvalnost. Neophodno je pojačati timski duh vašeg osoblja i zaposliti timske igrače. Ne zaboravite nagraditi igrače tima, jer zaposlenici trebaju stalnu motivaciju. Tim za brigu o kupcima trebao bi uvijek ostati uljudan i poštovan. Moraju uvijek da odgovaraju na upite klijenata. Trebali bi imati pristup rješavanja problema i uvijek tražiti povratne informacije od korisnika.

Bitno je graditi svoj brend,  postaviti jasne ciljeve i ostati ispred konkurencije u smislu kvalitete, cijene i korisničke usluge. Štaviše, morate razgovarati sa svojim klijentima kako biste ih zadržali cijeli život.

Pametno birajte utrke

Ne morate se takmičiti u svakoj utrci koja vam dolazi na put. Uvidom u prednosti i slabosti vašeg poslovanja i naoružavanjem poslovnom inteligencijom, moći ćete procijeniti koje vam bitke najviše odgovaraju. Pratite kako se vaše poslovanje svakodnevno kreće. Analizirajte podatke kako bi mogli napraviti promjene ili izmjene kako bi dodatno mogli napredovati. Evo nekoliko osnova koje bi trebao znati svaki poduzetnik:

  • ACV (prosječna vrijednost klijenta). To se odnosi na to koliko novca prosječni potrošač troši s vama tokom određenog vremenskog perioda.
  • CPA (cijena po akvizaciji). To je vaš trošak svaki put kada nabavite novog klijenta.
  • ROI (povrat ulaganja) u marketinške kampanje.

Svaka kompanija će imati različite brojeve, ali će se obavezati na njihovo praćenje i poboljšanje. Baš kao i u sportu gdje najmanja prednost može napraviti razliku između pobjednika i gubitnika.

Nikada nemojte gubiti nadu. Borba je duga i naporna, to je sigurno, ako zadržite svoju hrabrost i odlučnost, nikakva prepreka nikada neće biti nepremostiva.

About the author

Bloger

Obožava dobre sadržaje.

View all posts

557 Comments