Prednosti nativnog oglašavanja u internet marketingu

Sigurno ste već nekada čuli za nativno oglašavanje, a ono što je važno da znate jeste da ovoj vrsti marketinškog alata treba posvetiti posebnu pažnju. Od nekih često osporavana, a od drugih uzdizana u nebesa, ova strategija internet marketinga je u neprestanom razvoju i porastu, i postoje brojne prednosti nativnog oglašavanja u odnosu na standardne načine online marketinga.

Nativno oglašavanje je efikasan način da vaš nov biznis, proizvod ili usluga što pre dopru do velikog kruga potencijalnih potrošača. Ono predstavlja manje nametljivu, ali veoma uspešnu strategiju oglašavanja. Može se najjednostavnije opisati kao podskup marketinških sadržaja, odnosno praksi korišćenja tih sadržaja u svrhu angažmana i izgradnje uzajamnog poverenja sa potencijalnim kupcima.

Na društvenim mrežama, nativni oglasi su poznati kao sponzorisni postovi. Za njih verovatno znate, ali ono što vam možda nije poznato je to da izdavači svojim klijentima nude nativno oglašavanje kao deo sveobuhvatne marketinške strategije. Na taj način, reklama manje izgleda kao oglas, a više kao koristan članak koji će privući pažnju većeg broja čitalaca da se zaustave, pogledaju i pročitaju njegov sadržaj.

Vaš biznis može imati mnoge koristi od nativnih oglasa, a evo i nekih ključnih razloga zašto nativno oglašavanje treba da bude obavezan deo vaše online marketinške strategije.

Privlači pažnju potrošača

U marketingu i reklamiranju, broj ljudi koji vidi oglas je itekako važan, a nativno oglašavanje garantuje veću vidljivost. Ako vaša kompanija koristi nativno oglašavanje za predstavljanje određenog sadržaja, angažman sa vašom publikom može biti značajno veći nego kod drugih oblika oglašavanja.

Izgradnja odnosa poverenja sa potrošačima

Bolje angažovanje i veće deljenje sadržaja stvara mogućnost da kroz interakciju izgradite prave odnose sa potrošačima. Kada povežete svoje nativne oglase sa medijima i ciljanom publikom, automatski poboljšavate svoje šanse da se vaš sadržaj čita i deli.

Šerovanje (deljenje oglasa)

Pošto nativno oglašavanje predstavlja vredan i relevantan sadržaj, veća je verovatnoća  da će potrošač podeliti taj sadržaj svojim prijateljima ili pratiocima na društvenim mrežama ili čak mejlom, čime se još više povećava vrednost sponzorisanog brenda i specijalnih ponuda vezanih za taj brend. Osim toga, postoje i mreže za nativno oglašavanje poput Nativemedia, koje nude svoje povoljne usluge targetiranja publike i postavljanje vaših sadržaja na relevantnim web stranicama.

Koncept marketinga sadržajem (Content marketing)

Sadržaj nativnih oglasa je uvek takav da pruža korisne informacije ili savete u vezi određenih proizvoda ili usluga, što mu u samom startu daje ogromnu prednost u odnosu na standardne reklamne poruke i internet oglase.

Sponzorisani post treba da bude umetnut na određeni sajt tako da ne ometa čitaoca i trebalo bi da ima moćnu i atraktivnu poruku koja može da podstakne čitaoca da klikne na oglas.

Nativno oglašavanje na mobilnim uređajima

Nativno oglašavanje dobro funkcioniše na mobilnim uređajima, naročito u vidu tekstualnih linkova, promotivnih video ili editovanih sadržaja. Sponzorisani sadržaj se postavljaju na glavnim lokacijama na nekog sajta, a potrošači ga doživljavaju kao i svaki drugi dostupa sadržaj na toj web lokaciji. Može se razviti sa bilo kog uređaja – laptopa, tableta ili pametnog telefona.

Inovativnost

Kod nativnog oglašavanja firme nisu ograničene malim tekstovima i grafičkim prikazima; nativni oglasi omogućavaju daleko dublji i veći nivo angažovanja i inovativnosti. Sa nativnim reklamama postoji više mogućnosti kojima možete pokriti sve oblasti vaše kampanje, sve robne marke  ili lansirati nove proizvode.

Nativni oglasi najbolje funkcionišu kada se postavljaju na platforme društvenih mreža i sajtove sa vestima – odnosno platforme koje se baziraju na sadržajima (člancima). Pri tome, trudite se da ti vaši sadržaji budu inovativni i drugačiji od ostalih, kako bi ste privukli što veći broj potrošača  da pročita sadržak koji ste postavili na sajtu.

Još neke važne osobine nativnog oglašavanja

Nativni oglasi nikada nisu nametljivi – za razliku od reklamnih banera koji dosađuju i uznemiravaju potrošača, ovde je potrošaču ostavljen prostor za čitanje sadržaja po njegovoj želji, bez navalentnih i agresivnih banera.

Oglas koji je postavljen podsvesno privlači potrošače i omogućava im da dođu do njega bez napora – potrošač bez napora može da konzumira (čita, gleda) takav sadržaj.

Nativno oglašavnje je popularan format oglašavanja kod mladih – jedno skorašnje istraživanje je pokazalo da je od 300 mladih ispitanika, 38% njih reklo da je preko nativnih oglasa češće kupovalo brend koji se reklamira.

Nativni oglasi omogućavaju da se sadržaj oglašivača umetne u celinu, ali i da se izdvoji na sajtu –Postavljanjem oglasa u pravi kontekst, ti oglasi bolje funkcionišu i više se ističu od klasičnih banera.

Nativno oglašavanje generiše veći broj klikova nego druge vrste oglasa – nenametljiva priroda oglasa je proizvela veću stopu prihvatanja ovakvog načina oglašavanja, što je rezultiralo većim brojem klikova.

Native oglasi omogućavaju sigurnu dobit za sve učesnike – oglašivači mogu na efektan način da ponude svoj brend i ne moraju da  brinu o tome da će uznemiravati ciljanu publiku. Sa druge strane, izdavači ne moraju da brinu da će izgubiti svoju korisničku bazu, a publika može maksimalni da uživa u takvom sadržaju, bez ikakvog ometanja.

Nativno u odnosu na tradicionalno oglašavanje: U čemu je razlika?

Tradicionalno prikazani oglasi su boksovi i baneri na koje smo svi navikli da ih vidimo na vrhu web stranica. Nativni oglasi su potpuno drugačiji. Sa dizajnom koji se uklapa u stil stranice, oni se ističu i strategijom postavljanja oglasa u sponzorisani sadržaj. Na taj način, nativni oglasi stvarju suptilnije i manje uznemirujuće iskustvo za korisnike od standardnih internet oglasa.

Možda vam sve ovo zvuči nedovoljno jasno, ali je u stvari vrlo jednostavno – nenametljiv i kvalitetan sadržaj je najbolji alat za privlačenje potencijalnih klijenata, kupaca, potrošača. U svakom slučaju, ako želite da saznate više o ovom efikasnom obliku internet oglašavanja, posetite sajt Nativemedia.rs.

About the author

Bloger

Obožava dobre sadržaje.

View all posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *