Tajne oglašavanja: svaki put kad postavite oglas, vi ste u stvari kopirajter

Jeste li razmišljali o tome koliko se novih poslova izrodilo pojavom Interneta? Ukoliko svakodnevno koristite Internet, onda znate da postoji čitava armija onlajn radnika: administrator sajta, kopirajter, pisac kreativnog sadržaja, moderator društvenih mreža, menadžer marketinga i mnogi drugi. Ako vam treba dobra reklama za vaš biznis, obratićete se grafičkom dizajneru i kopirajteru, na primer.

Ipak, za neke manje potrebe, Internet vam pruža tu mogućnost da uposlite samog sebe. Tako recimo, svaki put kad uđete na svoj Fejsbuk profil, vi ste pomalo administrator društvenih mreža. Dok smišljate oglas da prodate kolica koja je vaša beba prerasla, vi ste zapravo kopirajter, zar ne?

Ali kako da budete dobar kopirajter i izradite oglas koji će privući potencijalne kupce? Pročitajte.

Pronađite dobro mesto za svoj oglas

Internet, poslednje veliko čudo civilizacije, pruža mnogo mogućnosti za učenje i za zaradu. To je, takođe, najbolje mesto za kupovinu i prodaju svega i svačega, što bi se reklo od igle do lokomotive. Sve što vam je potrebno jeste odlična online platforma za oglase i dobar oglas, naravno.

Ukoliko želite da uspete onlajn, morate biti svesni toga da je glavna stvar na Internetu da budete vidljivi. Dakle, o kvalitetu Vašeg proizvoda budući kupac ne zna ništa, a ne može ni znati – dok mu Vi to ne kažete!

I ne samo to. Način na koji ste predstavili svoj proizvod na internetu od presudnog je značaja za vaše poslovanje ili trgovinu. Dok smišljate oglas koji će se izdvojiti u moru drugih, u isto vreme tražite mesto na kom ćete ga postaviti. Razmišljajte o tome kao o lepo uređenom izlogu. Dakle, potrebno je da smislite oglas koji će privući pažnju, i koji će od potencijalnog kupca napraviti – kupca.

Kako da smislim dobar oglas?

Ključni pojomovi u svetu kopirajtinga su ubeđivanje i emocija. Posao kopirajtera jeste da razmišlja kao potrošač, da pronađe emociju koju treba da „gađa“ i da u tom pravcu usmerava svoje ubeđivanje. Ubeđivanje nije laganje o nekom proizvodu ili pak laskanje potencijalnom kupcu. To je jednostavno dobra priča o dobrom proizvodu koji želite da prodate.

Čak i ako želite da oglasite da prodajete kolekciju starih gramofonskih ploča vi možete staviti u svoj oglas mnogo više od informacije da prodajtete stare gramofonske ploče. Neka to bude vodeća misao, ali neka iza nje stoji priča. Jesu li to ploče vaših roditelja? Da li imaju sentimentalnu vrednost? Koja vam je omiljena pesma? Zašto ih prodajete? Zbog čega neko treba da ih kupi? U posebnom delu opišite stanje u kom se ploče nalaze, eventualna oštećenja ili specifičnosti.

Naučite kako da dođete do svojih kupaca. Osnovna valuta za kupovinu odavno nije novac, već emocija. Osećanja koja izazovete kod osobe sa druge strane računara su ono što se važi.

Ukoliko niste previše rečiti, bez brige. Nije neophodno da pišete roman kada smišljate kako da prodate bicikl. Dovoljno je da uočite kome je taj bicikl potreban i da onda, u skladu s tim, smislite i neki simpatičan ili smešan slogan kojim ćete privući kupce i podstaći ih na akciju.

Da li je fotografija bitna?

Bez obzira na to da li umete sa rečima ili ne, vaš oglas neće biti potpun bez fotografije. Internet je multimedijalan svet, a u okeanu video i foto-oglasa, vaš tekstualni oglas može delovati siromašno i nekompletno. Onlajn kupovina zahteva da proizvod, koji kupac ne može da dotakne ili isporoba, bude predstavljen sa svih strana. Fotografije tu igraju veliku ulogu. One dopunjuju vašu priču, čine je realnijom i istinitijom, a od vas čine ozbiljnog prodavca kome je stalo.

Za one koji žele više da se potrude, uvek je korisno kada u oglasu stoji i video sa uputstvom kako se proizvod koristi, na koji način radi ili kako se održava.

Zašto da kupujete ili prodajete onlajn?

Kada se u 20. veku pojavio telešop, mnogi nisu imali poverenja u čuvenu „kupovinu iz fotelje”. Brz tempo života, manjak vremena, višak stvari, multitasking i ispunjavanje obaveza u zadatom roku, na izvestan način su ubrzali sticanje poverenja u kupovinu „na neviđeno“. Međutim, Internet, neodvojivi deo svakodnevice savremenog čoveka, može da pruži potencijalnom kupcu za ono što nije mogla televizija. To je interakcija.

Kada kupujete, možete da saznate sve što želite o nekom proizvodu, dovoljno je da pitate. Na isti način, ukoliko prodajete ili nudite neku uslugu, možete je predstaviti kroz tekst, fotografije, video snimke, pa čak i kratak film. Svaka prodaja i kupovina danas jeste mini istraživanje tržišta.

Ko kupuje, šta kupuje, gde kupuje, kada kupuje, kako kupuje? To su pitanja koja treba da postavite kada želite da plasirate neki proizvod. Pri tome, sve što je potrebno jeste da svoj proizvod predstavite istinito i bez ulepšavanja, sa svim njegovim prednostima i nedostacima.

Vodeći se ovim smernicama, unapredićete svoje poslovanje, steći poverenje kupaca i klijenata i razviti prodaju.

About the author

Bloger

Obožava dobre sadržaje.

View all posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *