ciscenje-pranje-ribanje-kuca

Kako pravilno očistiti kuću kada ste skloni alergijama

Prelazni period između jeseni i zime veoma je kritičan kada se radi o širenju alergena, bakterija i virusa i zato je od posebnog značaja da baš u tom periodu obratite pažnju na sve ono što može da potpomogne njihom širenju. Pre svega se to odnosi na vaš dom, s obzirom na to da je kuća mesto gde provodite najviše svog vremena i veoma je važno da ona bude uvek čisto i prijatno okruženje za vas.

Alergije mogu predstavljati veliki problem i zbog toga je izuzetno bitno da utvrdite na šta ste posebno alergični kako biste znali na šta da obratite pažnju i kako da ublažite štetne simptome.

Najčešće alergije su one na polen, prašinu, dlake kućnih ljubimaca ili buđ, a može se desiti i kombinacija svih navedenih ako baš nemate sreće. Poseta alergologu će vam dati sve potrebne indikacije čega bi trebalo da se čuvate. Identifikacija onoga što vam uzrokuje alergiju jeste jedna od najkorisnijih stvari koje možete uraditi kada je u pitanju zaštita vašeg doma od alergija. Na taj način moći ćete da olakšate život sebi ili članovima svoje porodice koji se bore protiv alergije.

Usisavajte redovno svoju kuću i sprečite gomilanje alergena

Podovi su svakako najmanje čist deo kuće, a tepisi su itekako pogodni za nakupljanje prljavštine, a samim tim i brojnih bacila i alergena koji mogu biti štetni za vaše zdravlje. Ono što je bitno jeste da u svom domu imate usisivač koji neće podizati prašinu prilikom upotrebe i dodatno je širiti po prostoriji. Idealan usisivač je onaj koji filtrira izduvni vazduh i uništava bakterije koje se nalaze u vašem domu. Jedan od takvih jeste usisvač sa HEPA filterom, koji je u poslednje vreme sve popularniji kod nas.

HEPA filter (High Efficiency Particulate Air) je zapravo izduvni filter koji zadržava skoro svu nečistoću i prašinu. Zadržava sve one mikro čestice koje mogu da izazovu alergiju ili astmu, poput polena i grinja, a iz usisivača izlazi prečišćen vazduh. S obzirom na to da je nakon usisavanja ovim aparatom vazduh u zatvorenoj prostoriji kvalitetninji, usisivači sa HEPA filterom doprinose i čistoći i zdravlju. A čistoća i zdravlje su nerazdvojni. Dovoljno je reći da se HEPA filteri koriste u bolnicama, što dovoljno govori o njihovom uticaju na zdravlje.

Usisivači sa HEPA filterom imaju brojne prednosti, a ono što je najvažnije kod HEPA filtera jeste visoka efikasnost zadržavanja čestica nečistoće. One prilikom usisavanja ne izlaze iz aparata, već ostaju u filteru, a napolje izlazi čist vazduh. Zahvaljujući usisivaču sa HEPA filterom prostorija će biti čista i biće zdravo boraviti u njoj. U zavisnosti od toga šta vam više odgovara, imate izbor, da li ćete odabrati usisivač sa kesom ili posudom. HEPA filteri imaju više nivoa filtriranja, a što je veći broj filtera više se čestica zadržava, a samim tim i prostorija će biti bolje očišćena.

Pored toga, za održavanje parketa, laminata ili pločica preporučljiva je i upotreba nekog sredstva za dezinfekciju kako bi se što bolje uklonili svi oni skriveni bacili i alergeni koje ste navukli u kuću na svojoj obući.

Održavajte svaki deo kutak svoga doma

Sve prostirke koje imate, pogotovo u hodniku gde se izuvate, perite barem jednom nedeljno, mada bi obuću bilo preporučljivo da izuvate ispred ulaznih vrata. Hodajući ulicama sakupljate sve one alergene koje potom možete preko obuće da unesete u svoj dom. Pored toga, koristite sintetičke prostirke za pod u hodniku jer se na njima, u odnosu na pamučne ili vunene manje zadržavaju bakterije i gljivice. Takođe, sve uglove i plafon čistite od paučine jer se na njima najčešće zadržavaju sve one čestice prašine koje mogu biti okidač za vaš problem.

Spavaće sobe su prostorije u kući koje sadrže najveći rizik od alergija, s obzirom na to da se u krevetima nalazi najveći broj grinja, a grinje su odgovorne za najveći broj problema sa alergijama. Pobrinite se da detaljno očistite prašinu ispod kreveta i sa svih površina oko kreveta, a onda ih obrišite mokrom krpom, po mogućstvu navlaženu nekim sredstvom za dezinfekciju. Kada je sezona alergija skinite zavese i odložite pernate jastuke jer oni najviše skupljaju prašinu i grinje. Takođe, koristite posteljinu koja se može prati na visokim temperaturama da bi što manje bakterija preživelo pranje.

Kada su kupatila u pitanju, redovno proveravajte da li se u uglovima skuplja vlaga i provetravajte prostoriju kako ne bi nastala buđ. Takođe, zavese za tuš kabine perite najmanje jednom mesečno i menjajte ih češće. Ukoliko patite od alergija za dnevnu sobu najbolje bi bilo da birate nameštaj od kože s obzirom na to da se lakše čisti, a ukoliko imate sobne biljke redovno ih perite i brišite prašinu sa njih.

U kuhinji očistite pločice na podu i zidovima s jakim dezinfekcijskim sredstvom jer najviše bakterija u celoj kući nalazi se upravo oko sudopera, frižidera i šporeta. Važno je da imate na umu da krpe i sunđere za sudove uvek držite suvim, kako se ne bi gomilale i razmnožavale bakterije na njima. Ne treba zanemariti ni otvor za grejanje i klima uređaje, koje treba očistiti bar jednom u mesec dana da bi se i na tim mestima sprečilo skupljanje prašine i grinja.

Pažljivo dezinfikujte sve one predmete koje najčešće dodirujete rukama

S obzirom na to da su kvake predmet koji se najčešće dodiruje rukama samim tim to je mesto gde se nalazi najveći broj bakterija koje se olako prenose. To je i više nego dovoljan razlog da se ozbiljno pozabavite dezinfekcijom svih kvaka u svom domu. Rastvor od jedne trećine alkohola i dve trećine vode savršeno je dezinfekciono sredstvo pa time možete obrisati sve kvake, ali i ostale predmete koje dodirujete rukama, kao što su prekidači, telefon, miš za kompjuter, daljinski opravljač…

Kada je odeća u pitanju, u ormanima garderobu pokrijte plastičnim kesama ili celofanom, kako na nju ne bi padala prašina, a obuću obavezno uvek držite podalje od odeće. Važno je i da odeću, koju nosite u šetnji odmah operete, da se polen i sve čestice usput nakupljene, ne bi širile po stanu.

Naravno nikako ne smete zaboraviti ni da redovno provetravate sve prostorije u svom domu kako bi kroz njih procirkulisao svež vazduh, a izašao onaj koji u sebi sadrži čestice alergena ili bacila. Ujutru i uveče pred spavanje je obavezno da proluftirate celu kuću, a isto biste morali da uradite i nakon svakog posetioca koji dođe u vaš dom.

About the author

Bloger

Obožava dobre sadržaje.

View all posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *