Napravite od terase raj za goste

Potrebno je samo malo volje i strpljenja i minimalnog ulaganja da se vaša terasa ili balkon pretvore u raj za uživanje, makar u letnjim mesecima. Uz nekoliko praktičnih detalja terasa može postati produžetak dnevnog boravka i savršeno mesto za druženje sa prijateljima.

Razmislite o tome kako želite da izgleda ovaj kutak i polako počnite sa preuređenjem. Već ovog proleća ili leta vaš balkon može biti mesto na kom ćete stvarati divne uspomene.

Zaštićeni i od sunca i od kiše

Prvo o čemu treba da razmislite kad uređujete terasu jeste kako ćete zaštititi cveće i garnituru za sedenje od kiše i od vrućine u vrelim sunčanim danima. Mnogi se opredeljuju za postavljanje nadstrešnica ili pak za zastakljivanje terase. Međutim, za one koji žele da balkon uvek bude otvoren, praktično i jeftino rešenje mogu biti suncobrani.

Daleko elegantnije i otmenije ruho vaše terase mogu biti pergole. Povoljna cena pergole Beograd ide u prilog ovoj varijanti pokrivanja i zaštite balkona. Ukoliko ste ljubitelj biljaka i cveća, možete napraviti pravi mali mirisni raj. Zamislite samo raznobojne ruže koje se penju uz stubove pergole. Čini se kao pravi dekor za uživanje u lepim trenucima sa prijateljima, zar ne?

Garnitura za sedenje

Gostoprimstvo se ogleda pre svega u komforu koji nudite, zbog toga je izbor garniture za sedenje veoma važan kada uređujete terasu. Veliki prostor dopustiće veliki sto i stolice, ali to ne znači da je neophodno da imate ogromnu terasu da biste na njoj uživali. Stočić za kafu i par stolica ili pak dve udobne fotelje biće dovoljni za opuštanje. Odaberite mekane jastuke, pamučne presvlake u jarkim bojama i u različitim dezenima. U skladu sa dizajnom čitavog doma uskladite i nameštaj za terasu.

Izuzetno praktične mogu biti klupe-kutije, odnosno klupice za sedenje koje služe za odlaganje stvari koje ne koristite često.

Mirisno cveće i ukrasne biljke

Gajenje cveća na terasi liči na gajenje cveća u bašti, ali ovde morate pažljivo napraviti izbor biljaka. Neće sve uspevati u relativno ograničenom prostoru žardinjere i saksije. Lepota negovanja cveća na terasi, sa druge strane ogleda se u tome što možete do mile volje premeštati saksije s jednog mesta na drugo – sve dok to biljkama odgovara, naravno.

Ukoliko tek počinjete sa sadnjom ili niste najveštiji u vrtlarstvu, uvek možete kupiti gotove i već procvetale biljke. Na ovaj način neugledno i sivo ćoše vaše terase može se pretvoriti u vatromet boja ruža ili muškatli, pred kojim će svaki gost zanemeti.

Igrajte se sa saksijama, žardinjerama i ćupovima. Plastične ili glinene, jednostavnog oblika ili sa ukrasima, u boji jastuka na garnituri za sedenje ili pak u neutralnoj crnoj ili braon, saksije takođe mogu biti zanimljiv detalj vašeg malog raja na otvorenom. Uz pomoć stalaka cveće možete postaviti i na ogradu terase. Postoje žardinjere sa udubljenjem, posebno prilagođene ogradama. Ukoliko je još i dezen ograde na vašoj terasi usklađen sa šarom ograde za dvorište, onda je to pun pogodak.

Začinsko bilje na zidu

Domaćice koje vole da spoje lepo i korisno uvek mogu napraviti od jednog zida na terasi viseći vrt sa začinskim biljem. Napravite jednostavan stalak-policu koju ćete zakačiti na zid. U manjim saksijama posadite majčinu dušicu, bosiljak, ruzmarin, nanu, kamilicu, mirođiju. Ne samo da ćete uvek imati sveže začine, već će se sa terase širiti opojni mirisi koji leče i umiruju.

Romantično osvetljenje

Nekoliko fenjera, svećnjaka ili romantičnih lampica učiniće da vaša terasa ne bude samo dnevni već i noćni raj pogotovo u letnjim mesecima. Pored glavnog svetla, na sto postavite sveće ili male fenjere. U ovu svrhu mogu poslužiti i novogodišnje lampice u zlatnoj boji ili pak luksuzno osvetljenje koje će jasno pokazati sa koliko posvećenosti ste uredili svoj moderni dom.

Detalji, detalji, detalji!

Šarm svakog prostora, pa i otvorenog prostora poput terase čine detalji. Čak i kad niste ljubitelj sitnica, postoji nekoliko ukrasa koji neće zauzeti mnogo mesta, a mogu zadiviti svakog gosta.

Pored saksijskih biljaka uvek možete na sto staviti vazu sa cvećem ili neki aranžman od sušenog cveća. Ukoliko ne želite ništa na stolu, romantični buket možete staviti u prazan kavez za ptice koji ćete okačiti na zidu. Neobičan ukras mogu biti i prazni zidni ramovi ili polomljene saksije, treba samo da pustite mašti na volju.

About the author

Bloger

Obožava dobre sadržaje.

View all posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *