kuhinja-bela-braon-ugradne-rerne-sudopera
Foto: Pexels.com

Prirodna sredstva za čišćenje – da kuhinja zablista

Od svih prostorija u vašem domu, kuhinja je verovatno najposećeniji kutak koji se najviše koristi. Upravo iz tog razloga, ali i zato što se u njoj priprema hrana za sve ukućane, kuhinja se i najbrže zaprlja. 

Ipak, čišćenje kuhinje ne mora biti toliko težak posao kao što većina ljudi misli. Evo nekoliko saveta kako da napravite prirodna i jeftina sredstva za čišćenje i kako da ih iskoristite da bi vaša kuhinja ponovo zablistala.

#1 Domaće sredstvo za pranje i čišćenje rerne 

Kada je u pitanju čišćenje kuhinje, jedan od prioriteta je sasvim izvesno šporet. Blistava ploča za kuvanje, čiste ringle i rerna bez zapečenih fleka je cilj svake domaćice. Danas su na tržištu dostupne ugradne  Bosch, Samsung, Hansa ili Electrolux rerne sa programom samočišćenja, koji u velikoj meri olakšava ceo proces održavanja.

Međutim, ako ne spadate u grupu srećnih koji u svojoj kuhinji imaju neki od savremenih kuhinjskih uređaja sa pametnim funkcijama, biće vam potrebno malo više truda do besprekorno čistog šporeta.

Foto: Pexels.com

Uz nekoliko trikova i sredstvo za čišćenje koje možete napraviti sami, pojednostavite proceduru. Domaći preparat za ribanje možete napraviti u većoj količini i staviti u flaše kako bi ga iskoristili i narednog puta kada budete želeli da uradite generalno čišćenje vaše kuhinje.

Šta vam je potrebno:

 • dve kašike tečnog sapuna,
 • dve kašike boraksa,
 • dve šolje tople vode i
 • jedna čista boca od 500ml sa rasprskivačem

Priprema i primena: Sipajte sapun i boraks u bocu sa rasprskivačem i dodajte toplu vodu. Dobro promućkajte sve dok se boraks potpuno ne rastovri u smeši. 

Nakon toga, poprskajte stranice rerne i posebno obratite pažnju na zapečene ostatke hrane na zidovima pećnice. Te delove poprskajte više puta. Ostavite da deluje 30 minuta do sat vremena, a zatim vlažnom krpom, koja je prethodno umočena u rastvor vode i sode bikarbone, obrišite unutrašnje površine. Na kraju sve prebrišite krpom koju ste nakvasili u čistoj vodi. 

Ako u rerni primetite teško zapekle masne naslage i ostatke hrane ili nekog slatkiša koji ste pripremali, možete ponoviti ceo postupak. Za efikasnije rezultate, pre toga napunite šerpu vodom, dodajte par kapi tečnog sapuna u nju i uključite pećnicu tako da voda ključa jedno tridesetak minuta. Na ovaj način će hrana koja se zapekla omekšati.

#2 Sredstvo za čišćenje frižidera

Redovno čišćenje frižidera neće samo učiniti vaš frižider lepim spolja, već će sprečiti širenje bakterija i pomoći pravilnom i dugotrajnom radu uređaja. S obzirom da je svrha vašeg rashladnog aparata da očuva hranu što duže svežom, odnosno da se ne pokvari, savetujemo vam da za njegovo čišćenje koristite prirodno sredstvo koje sami možete napraviti.

Šta vam je potrebno:

 • belo sirće,
 • sok od limuna,
 • topla voda i 
 • plastična flaša sa fajtalicom

Priprema i primena: Sve što treba da uradite je da promešate ova tri sastojka, napunite fajtalicu, isključite frižider i počnete sa čišćenjem. Pomerite svu hranu, izvadite fioke i naprskajte dobro sve površine unutar rashladnog uređaja. Sačekajte da odstoji 5 minuta i onda mekanim sunđerom prebrišite. Na kraju ponovo prebrišite površine mikrofiber krpom koju ste prethodno nakvasili toplom vodom. 

Foto: Unsplash.com

Nemojte zaboraviti da dobro očisite i dihtung, odnosno zaptivnu traku na vratima frižidera, jer se u njenim rebrima često nalaze ostaci hrane zbog kojih se stvara buđ. Na ovaj način ćete ujedno i dezinfikovati površine unutar frižidera i ukloniti neprijatne mirise. Kada ste sve ovo uradili, možete vratiti police koje ste u međuvremenu oprali i ponovo ga uključiti.

#3 Sredstvo za pranje posuđa

Čak i ako je voda koja teče iz vaše slavine tvrda (voda koja sadrži veće količine kalcijuma i magenzijuma), ovaj jednostavni i pre svega jeftin recept za pravljenje deterdženta, omogućiće vam da sa malo truda vaši sudovi i sudopera zablistaju kao nekada. Pored toga vaše nežne ruke i negovani nokti neće biti izloženi hemijskim preparatima koji ih mogu oštetiti i osušiti.

Šta vam je potrebno:

 • dve šolje boraksa (natrijum tetraborat ili natrijum borat),
 • dve šolje sode za pranje i
 • jedna čista litarska flaša

Priprema i primena: Dobro promešajte boraks i sodu za pranje i tako napravljenu smešu nalijte u bocu koju ste prethodno pripremili. Za svako pranje sudova, u sudomašinu sipajte dve kašike ove smeše u dozator u koji inače sipate sapun ili tečnost za pranje sudova. 

Iskoristite istu tečnost da operete i sudoperu i povratite joj stari sjaj. Dovoljno je da jednu kašiku tečnosti pomešate sa malo vode i istu nanesete na vašu metalnu sudoperu. Nakon toga sunđerom dobro izribajte i isperite sve površine. 

#4 Domaći piling prah za uklanjanje tvrdokornih mrlja sa sudova od nerđajućeg čelika

Ovu smesu možete koristiti za uklanjanje masnih naslaga i prljavštine sa sudova od nerđajućeg čelika, kao i sa emajliranog posuđa. Imajte na umu da zbog sode bikarbone aluminijumsko posuđe može potamneti. 

Umesto skupih hemijskih preparata, napravite sami jeftino i pritom odlično sredstvo za pranje.

Šta vam je potrebno:

 • dve i po šolje sode bikarbone,
 • jedna i po šolja soli,
 • dve kašike kreme od tartara (kalijum hidrogen tartrat – nusprodukt pravljenja vina, ostaje na dnu bureta) i
 • jedna čista plastična posuda od 1l  sa poklopcem

Priprema i primena: Sve sastojke sipajte u posudu koju ste ranije oprali i osušili. Sastojke zatim dobro promešajte tako da dobijete jedinstven prah. 

Za upotrebu i skidanje tvrdokornih masnih naslaga sa sudova, pospite dve do tri kašike praha i počnite da ribate plastičnom četkom ili jačom krpom koja je prethodno nakvašena vodom. Nakon toga dobro isperite posuđe i osušite ga mekom krpom.

Čista kuhinja nije bitna samo zbog lepog izgleda ili da biste se pohvalili gostima kako imate savršeno mesto za pripremanje hrane. Uredan kuhinjski prostor koji ispunjava sve higijenske uslove je važan pre svega zbog vašeg i zdravlja vaših ukućana. Zato redovno čistite kuhinju i koristite u svakoj prilici blaga prirodna sredstva koja možete napraviti i sami.

About the author

Bloger

Obožava dobre sadržaje.

View all posts

873 Comments