Saveti koji će vam olakšati iznamljivanje stana u novom gradu

Pronalaženje i iznajmljivanje stana u novom gradu može da bude veoma komplikovan posao. Srećom, danas postoji internet, koji značajno može olakšati pretragu, pa ako unapred definišete šta tačno tražite i kakav stan najviše odgovara vašim potrebama, nećete imati većih problema sa iznajmljivanjem nekretnine.

Međutim, i pored pomoći interneta, znajte da ćete sasvim sigurno imati mnoge nedoumice.

Pre svega, ako niste fizički tamo i niste u mogućnosti da sami pogledate nekretninu koju iznajmljujete, neke stvari moći ćete samo da nagađate.

Zatim je potrebno da se raspitate o delu grada gde se nalazi stan koji želite da iznajmite. Nemojte da rizikujete i da dogovorite zakup stana na lokaciji koja nema sve što je neophodno za svakodnevno normalno funkcionisanje vas i vaših ukućana. Takođe, izbegnite delove grada koji zahtevaju komplikovano putovanje do vašeg fakulteta, radnog mesta ili u slučaju da ste roditelj do škole u koju idu vaša deca.

Obavezno se potrudite da saznate prosečne cene zakupa nekretnina na toj lokaciji, kako biste znali da li je kirija za konkretnu nekretninu prihvatljiva. To možete učiniti putem interneta, jer postoji mnogo sajtova na kojima se nudi prodaja i izdavanje stanova.

Zbog svega ovoga, svako ko planira da iznajmi stan u novom, nepoznatom gradu, pre nego što preduzme bilo koju drugu akciju mora da ima jasan i precizan plan. Potrebno je razmotriti sve ključne aspekte koji čine neku nekretninu idealnom za vas, i isplanirati svaki korak koji je neophodan kako biste tu nekretninu iznajmili.

Sa dobrim planom, imaćete mnogo veće šanse da pronađete svoj novi dom i da budete zadovoljni uslovima za život u njemu. Saveti u nastavku teksta mogu vam pomoći da lakše započnete sa izradom plana za iznajmljivanje stana ili kuće. Pročitajte.

#1 Počnite da pretražujete na vreme

Ako ste u mogućnosti, počnite da istražujete opcije stanovanja u vašem novom gradu najmanje nekoliko meseci pre nego što planirate da iznajmite stan. Na ovaj način, lako ćete shvatiti šta u stvari tražite, kakav stan će zadovoljiti vaše životne potrebe.

Potrudite se da što bolje pretražite i upoznate novi grad i njegovu okolinu. To možete učiniti i putem interneta, gde postoji mnoštvo podataka, geografskih, demografskih, saobraćajnih informacija, koje vam itetakako mogu biti od koristi. Za većinu gradova na Google Mapama imate čak i street view uz pomoć koga možete detaljno istražiti kvart u kome planirate da živite.

Ipak, najbolje je da lično posetite grad na nekoliko dana i da obiđete lokacije koje su privukle vašu pažnju.

Takođe, važno je da saznate prosečnu cenu zakupnine na određenoj gradskoj lokaciji. Imajte na umu da je živeti u nekom gradu potpuno drugačije iskustvo od turističke posete.

#2 Izaberite željenu lokaciju

Kada se selite u novi grad, posebno ako je velik, prvi veći izazov biće sužavanje izbora lokacije koja će biti najbolja za vas. Najpre odredite tačnu lokaciju u čijoj blizini treba da se nalazi stan, a zatim počnite sa pretraživanjem ponude nekretnina u tom delu grada.

Možda je idealna lokacija za vaš novi dom ona koja vam olakšava da brzo stignete do posla ili je to oblast u kojoj već žive vaši prijatelji. Potražite na internetu preporuke korisnika, pročitajte komentare i blogove o lokaciji koju ste odabrali.

Naravno, udaljenost lokacije od vašeg posla, škole ili fakulteta, nije jedini faktor koji treba uzeti u obzir. Obratite pažnju i na stvari kao što su prosečna cena zakupa nekretnina, koliko je bezbedno okruženje, lak pristup svim najneophodnijim mestima, kao što su prodavnice, apoteke, parkovi, mreža javnog prevoza i sl.

#3 Upoznajte lokalno tržište nekretnina

Nakon što odaberete lokaciju ili kvart u kojem želite da živite, moraćete da se upoznate sa tržištem nekretnina u toj oblasti.

Kolike su prosečne mesečne najamnine? Kakva je ponuda i tražnja? Koliko se brzo stanovi izdaju nakon objavljivanja oglasa o iznajmljivanju? Kakve pogodnosti možete da očekujete?

Pronalaženje odgovora na ova pitanja pomoćiće vam da realnije sagledate vaša očekivanja i usmerite vašu pretragu u tom smeru.

Na početku, pročitajte internet blogove o nekretninama za oblast koja vas zanima i pretražite što veći broj stanova iz ponude. Na taj način dobićete obrazac dostupnih opcija za iznajmljivanje i uvid u budžet koji morate izdvajati svakog meseca za plaćanje troškova stanovanja.

#4 Napravite listu želja

Bez obzira da li tražite stan na dobro lokaciji ili vam je bitniji komfor, najbolje je da unapred imate dobru predstavu o tome šta sve smatrate neophodnim što vaš stan treba da poseduje. Naš predlog je da napravite listu stvari, čak iako niste u mogućnosti da proverite da li vaš novi stan poseduje sve te neophodne uslove.

Podelite vaš spisak na stvari koje su „obavezne“ (na primer, mašina za pranje i sušenje veša i mogućnost čuvanja kućnih ljubimaca) i na stvari koje su vaše „želje“, poput balkona, zasebnog ulaza ili stana bez cimera (ako ste samac). Nakon toga dobro istražite ponudu stanova na lokaciji koju ste izabrali, i suzite izbor na one nekretnine koje zadovoljavaju najveći broj stavki sa vaše liste želja. Ovo je najjednostavniji način za selekciju nekretnina za zakup.

#5 Ako imate nedoumice potražite pomoć agenta za izdavanje nekretnina

Agenti za iznajmljivanje nekretnina su već odlično upoznati sa tržištem nekretnina u gradu u koji se selite, i moći će da vam pomognu ako im date podatke o željenoj lokaciji stana, vašem budžetu, listi želja i datumu kada želite da se uselite u novi stan.

Agenti su sjajan resurs, posebno ako vam teško ide sužavanje izbora ili ste potpuno zbunjeni i nimalo niste sigurni odakle da počnete. Još jedna dobra vest u vezi ovoga jeste da agente plaćaju vlasnici i menadžeri nekretnina, pa će njihove usluge i pomoć za vas biti potpuno besplatni.

#6 pripremite dokumentaciju unapred

Prikupite sve informacije koje su vezane za potpisivanje ugovora o zakupu, kao i svu neophodu dokumetaciju, pre nego što počnete da sužavate izbor nekretnina. Tako ćete moći brzo da reagujete ukoliko vam se ukaže iznenadna dobra prilika da iznajmite stan koji je po vašem ukusu.

Imajte na umu da će neki vlasnici možda čak tražiti od vas dokaz o primanjima (izvod iz banke na kom se vide vaši prihodi u prethodnih nekoliko meseci). Što više infromacija i papira budete prikupili pre dogovora o zakupu, to će vam sama procedura iznajmljivanja biti lakša.

#7 Pre nego što donesete odluku o iznajmljivanju, pogledajte stan uživo

Koliko god da je daleko, najbolje bi bilo da odabranu nekretninu pre potpisivanja ugovora o zakupu posetite i uverite se svojim očima da je sve kao iz opisa. Fotografije vam mogu prikazati tek delić prave slike o nekretnini koju ste izdvojili kao pogodnu.

Ako je moguće, iskoristite vikend najmanje 30 dana pre planirane selidbe i zakažite razgledanje stana u sopstvenoj režiji ili preko agenta za nekretnine. Pored razgledanja stana, obavezno iskoristite vreme za istraživanje okoline, kako bi vaš utisak bio potpun. Ako vam sve bude odgovaralo, možete odmah da se dogovorite sa vlasnikom i da potpišete ugovor unapred.

#8 Čuvajte se prevara

Iznajmljivanje nekretnine u novom gradu, posebno ako je taj grad predaleko, takođe zahteva i da  se oslonite na svoju intuiciju i da izbegavate bilo koju situaciju koja vam deluje sumnjivo. Obavite što detaljnije istraživanje o potencijalnim nekretninama koje želite da iznajmite preko neke internet platforme. Nikad nikom ne šaljite novac unapred, čak iako je to uslov da zakupite nekretninu.

Ako niste u mogućnosti da vlasnika upoznate lično, stupite u kontakt preko telefona, putem društvenih mreža ili imejla i porazgovarajte sa njim kako biste imali što jasniju sliku o svemu. Ako vam se i nakon toga čini da je potrebno još jednom preispitati okolnosti, povucite se. Bolje je da produžite pretragu i uložite dodatno vreme, nego da budete prevareni.

#9 Razmislite da iznajmite nekretninu na kratak rok

Odabir stana u kom ćete živeti narednih godinu dana ili duže je zaista ogromna odluka. Ako niste sigurni da će stanovi koje ste pronašli da vam potpuno odgovaraju, razmislite o kratkoročnom iznajmljivanju nekretnine. Nećete morati da se obavežete na dugoročno plaćanje kirije, a dok budete u tom stanu moći ćete da pronađete drugi stan koji vam više odgovara. Jeste da će biti potrebno da se selite više puta, ali će vam se isplatiti na duge staze.

Pronalaženje nekretnine za iznajmljivanje kada se selite u novi grad zahteva puno istraživanja i malo sreće, ali nema mesta za brigu. Na kraju ćete svakako naći pravo mesto za svoj novi dom. Budite pozitivni i ostanite fokusirani – pravi stan je tu negde, na vama je samo da se potrudite i da ga pronađete!

About the author

Bloger

Obožava dobre sadržaje.

View all posts

3 Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *