Čišćenje podova

Saveti za održavanje podova: čišćenje različitih podnih površina

Jedan od najsnažinijh utisaka kod svakog čoveka kada prvi put ulazi u neku kuću, stan, salon itd, svakako jesu podne obloge u tom objektu.

Sjajni i čisti podovi ulepšavaju svaki dom, a u dobroj kombinaciji sa ostalim elementima koji se nalaze u vašem enterijeru učiniće vaš dom prijatnim mestom za život i uživanje.

Međutim, za održavanje podova potrebno je znati neka pravila, pre svega zbog činjenice da način čišćenja različitih vrsta podova zavisi od materijala od kog su ti podovi napravljeni.

Svaka vrsta podnih obloga ima svoje jedinstvene osobine i shodno tome, jedinstvene zahteve u pogledu održavanja. To je zato što nisu svi podovi pravljeni od istih materijala.

Ako hoćete da vam pod što duže izgleda kao nov, morate da znate načine kako da očuvate vaš pod i kako da čistite različite vrste podnih obloga. Ako se čisti na neadekvatan način, pod se veoma brzo može oštetiti, pohabati, izgrebati i sl.

Razmislite – da li ćete na isti način da čistete brodski pod i pod od keramičkih pločica? Nadamo se da nećete. Ako niste sigurni kako da počnete sa čišćenjem, ne brinite. Imamo za vas savete za najlakši i najsigurniji način čišćenja podova – bez obzira na vrstu – tako da vaš pod posle čišćenja izgleda besprekorno, kao da je nov.

Čišćenje tepiha

Iako su potpuno različiti od svih ostalih podnih obloga, i tepisi su svakako deo poda u vašoj kući ili stanu i zahtevaju čišćenje.

Postoje dva različita tipa čišćenja koje možete primeniti da bi vaš tepih bio redovno čist:

  • rastvor za čišćenje na bazi deterdženta
  • i rastvor od proizvoda koje imate u kući.

Velika prednost je što oba rastvora možete lako napraviti kod kuće

Kako da skinem mrlju sa tepiha?

Za lako čišćenje mrlja, pomešajte jednake delove sirćeta i sode bikarbone dok ne napravite gustu pastu. Razblažite ovu mešavinu toplom vodom dok ne postane pomalo tečna i očistite mrlju starom četkicom za zube ili oštrom stranom sunđera.

Mrlje od ulja uklonićete ako umrljano mesto trljate presečenim krompirom, a zatim očistite suvim sunđerom. Kada se osuši, ako niste zadovoljni postignutim, možete koristiti za drugo čišćenje prethodno pomenutu mešavinu sirćeta i sode bikarbone. Bitno je da znate da mrlje od ulja ne smete nikako kvasiti.

Mrlje od blata: pošto prethodno isčetkate suvo blato, uprljano mesto natapkajte vodom u koju ste dodali sirće (2 kašike sirćeta na litar vode) i trljajte krpom dok se fleka ne skine.

Fleke od krvi, čaja ili kafe: nakvasite krpu hladnom vodom u koju ste sipali deterdžent na bazi amonijaka. Mesto na kome se nalazi mrlja obimno natapkati ovim rastvorom, a zatim osušiti čistom suvom krpom.

Tepih zamrljan mastilom možete očistiti vrelim mlekom, verovali ili ne. Podmetnite ispod tepiha, tačinije ispod mesta na tepihu gde se nalazi mrlja, upijajući papir ili čistu krpu, a odozgo trljajte čistom krpom nakvašenom vrelim mlekom. Postupak ponovite nekoliko puta. Ukoliko se ni tada mrlja potpuno ne izgubi, probajte da je očistite sa limunovim sokom.

Imate kućne ljubimce?

Dlake od pasa ili mačaka se veoma teško uklanjaju sa tepiha, ali nije i nemoguće. Probajte da blago nakvašenim sunđerom lagano pređete preko tepiha. Dlake će se same lepiti za sunđer i lako se skinuti sa tepiha. Takođe, možete da koristite i mali valjak od sunđera za skupljanje dlaka koji možete kupiti u prodavnicama.

laminat
laminat

Laminatni podovi

Iako laminatni podovi  izgledom dosta podsećaju na brodske podove, važno je da upamtite da se oni čiste poptuno različito. Laminati su lakši za održavanje i jednostavniji za čišćenje.

Otporni su na sunce i svetlost i mogu dugo da izgledaju kao novi, ali pod uslovom da pazite šta radite sa vodom. Nikad ne bi trebalo da stavljate previše tečnosti ili da polirate laminatne podove; na taj način stvoriće se vlaga ispod laminata koja će vremenom uništiti njegov unutrašni, neotporan sloj.

Umesto toga, laminat usisavajte redovno i brišite vlažnom krpom (nikako ne nanosite tečnost direktno na laminat).

Ova pravila su na snazi čak i kad je u pitanju najkvalitetniji švajcarski laminat.

parket

Podovi od drveta (brodski pod i parket)

Podovi od drveta (parketi i brodski podovi) su lepi i elegantni, ali zahtevaju puno pažnje. Ako se ne čiste na pravi način, teško da ćete uspeti da ih dobro čistite.

Važno je da znate od čega je završni sloj na vašem drvenom podu. Dva najpoznatija su poliuretan i vosak.

Za čišćenje drvenih podova sa poliuretanskim završnim slojem, koji su i najčešći, možete izabrati dva rešenja.

  • Prvo rešenje je mešavina ¼ šoljice blagog ili pH-neutralnog sapuna sa vodom koju ćete sipati u manju posudu. Koristite briska kako biste očistili pod i mikrofiber krpu da ga osušite.
  • Drugo rešenje je mešavina sirćerta, tečnosti za sudove i vode. Pomešajte sirće sa tečnošću za sudove u posudu sa toplom vodom. Koristite mikrofiberni čistač (brisko) da bi ste očistili površinu i mikrofiber krpu da je osušite. Sirće daje sjaj vašem podu i dobro je rešenje ako ste u žurbi i ako nemate pH-neutralan sapun pri ruci.

Neobrađeni drveni pod (drveni pod bez premaza) ne bi trebalo prati. Ali to ne znači da ste oslobođeni čišćenja – trebalo bi da redovno čistite prašinu i redovno da ga usisavate – kao i kod laminatnih podova.

Podovi od plute

Prirodni podovi od plute izgledaju predivno. ali se veoma lako mogu oštetiti – naročito ako dolaze u kontakt sa vodom. Zbog toga je vrlo važan način na koji se čiste.

Pod od plute čistite jednom nedeljno rastvorom od ¼ šoljice sirćeta, jedne kapi tečnosti za pranje sudova i toplom vodom u bočici sa raspršivačem. Potrudite se da ne mućkate napravljenu tečnost, jer se stvara pena, što nije dobro za plutu. Naprskajte i obrišite mikrofiber krpom. Trudite se da pod od plute usisavate što ćešće. Ukoliko prospete neku tečnost, pod očistite momentalno.

kameni pod
kameni pod

Podovi od prirodnog kamena

Pre svega, jedno veliko ne što se tiče korišćenja kiselina za čišćenje kamenih podova! Kiselinu treba ostaviti u ostavi. Izbeljivači i sredstva na bazi amonijaka će takođe vremenom uništiti svaki kameni pod.

U stvari, najbolje je da kada čistite vaš pod od prirodnog kamena ne koristite nikakve hemikalije.

Najbolja opcija je pH-neutralna tečnost, ne-helatni čistači kod kojih ne postoji opasnost da će izazvati reakciju sa mineralima koji se nalaze u kamenu od kog je sačinjen vaš pod. Za kamene pločice, jednostavno koristite krpu od mikrofibera i vruću vodu, a ukoliko ima jačih i većih fleka, očistite pod paročistačem.

Vinil podovi

Vinil podovi su veoma popularni u kuhinji ili kupatilu, a jedan od razlog zašto se ljudi opredeljuju za vinilni pod svakako je lako čišćenje.

Preporučuje se čišćenje jednom nedeljno, korišćenjem smese koja se sastoji od ¼ šoljice sirćeta, 1 kapi sredstva za pranje sudova i tople vode. Sve to izmešajte i sipajte u flašicu sa raspršivačem. Prskate pod deo po deo i brišete čistom krpom od mikrofibera ili briskom.

Ako želite da dublje očistite vaš pod od vinila koristite paročistač. Para će ukloniti mrlje i uništiti svaku bakteriju, tako da možete biti sigurni da je vaš pod besprekorno čist.

Linoleum

Za razliku od gotovo neuništivih vinilnih podova, podovi od linoleuma su daleko nežniji i moraju se čistiti sa manje abrazivnim sredstvima. Linoleum je najčešće napravljen od prirodnih materijala (kaučuka) koji su obojeni mineralnim pigmentima. To znači da se treba tretirati na sličan način kao podovi od prirodnog kamena ili od plute.

Stavite nekoliko kapi sredstva za pranje sudova u bočicu sa raspršivačem i dodajte vruću vodu. Ovom mešavinom isprskajte površinu i prebrišite mikrofiber krpom ili brisko čistačem. Čistite deo po deo, odmah nakon prskanja, da se linoleum ne bi ulepio. Ukoliko uprkos takvom čišćenju i dalje imate osećaj da je linoleum lepljiv na dodir, postupak čišćenja ponovite još jednom.

keramičke pločice
keramičke pločice

Keramičke pločice

Iako su keramičke pločice skuplja varijanta od nekih drugih rešenja za podove, jedna od njihovih glavnih prednosti je lako čišćenje. Jednostavno sjedinite ¼ šoljice sirćeta, jednu kap tečnosti za sudove i toplu vodu u bočici sa raspršivačem, naprskajte na površinu pločica, obrišite mikrofiber čistačem ili krpom. Za dubinsko čišćenje povremeno koristite paročistač.

About the author

Bloger

Obožava dobre sadržaje.

View all posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *