kancelarija-fotelja-lampa

Značaj ergonomije za zdravlje zaposlenih

Činjenica je da zaposleni provode minimum 8 sati na dnevnom nivou na svom radnom mestu. Iako vlada mišljenje da je posao u kancelariji lakši od drugih vidova zaposlenja, postoje određene posledice koje sedalački način života donosi. Najistaknutije posledice su one koje se odnose na krivljenje kičme, lošu cirkulaciju i problem sa gojaznošću.

Neretko se javljaju bolovi različitog intenziteta u vratu i leđima koje opravdano možemo pripisati dugom sedenju, stoga je značaj ergonomije za zdravlje zaposlenih itekako važna. U nastavku teksta pročitajte šta ergonomija predstavlja i zašto joj treba pridati značaj na radnom mestu.

Šta je ergonomija?

U užem smislu značenja ergonomija je nauka koja se bavi dizajnom proizvoda na način koji će obezbediti najefektivniju prilagođenost ljudskom telu. Ipak, ovaj termin se koristi i da objasni sistem čovek-mašina pri čemu je mašina ta koja treba da se prilagodi čovekovim ogrančenjima i zahtevima kako bi njena upotreba bila efikasna, sigurna i pouzdana. Mašina predstavlja bilo koje oruđe koje se koristi pri radu, počev od olovke do lokomotive.

Nastanak nauke je u direktnoj vezi sa brzim razvojem tehnike i time kako je čovek postao limitirajući faktor daljeg tehnološkog progresa. Postoji nekoliko naučnih oblasti koje utiču na razvoj ergonomije poput biologije, psihologije, antropologije i sociologije, ali je neophodan sistematičan usklađen rad kako bi se dobili pravi rezultati. Osnovni primer primene ergonomije je radna fotelja koja ima podesivo sedište, rukohvate, odgovarajući lumbalni naslon i mogućnost okretanja, odnosno sve što kvalitetna radna stolica treba da ima.

Ergonomija radnog mesta

Danas se sve više pažnje poklanja ergonomiji radnog mesta, što i ne čudi ako se uzmu u obzir statistike o štetnosti dugog sedenja u kancelariji. Na prvom mestu su poslodavci ti koji bi trebalo da uvide značaj ergonomije jer je on u direktnoj relaciji sa produktivnošću radnika.

Služeći se ergonomskim trikovima, zaposleni će imati manje zdravstvenih problema, poboljšanu koncentraciju i veći osećaj zadovoljstva na radnom mestu. Osim toga, treba imati u vidu da su posledice koje neadekvatno dugo sedenje ostavljaju po organizam velike i nekad neizbrisive, kao što je slučaj sa kardiovaskularnim problemima i hroničnim bolovima.

Primena ergonomije u kancelariji

Poslužite se osnovnim savetima koji se tiču primene ergonomije i osetićete promenu veoma brzo.

  • Koristite tastaturu koja ima veličinu tastera koja odgovara veličini vaše šake. Potrudite se da vam prilikom kucanja ruka, zglob i podlaktica budu u prirodnom položaju. Bitno je da ručni zglobovi prilikom korišćenja tastature budu ravno položeni kako bi bilo izbegnuto krivljenje kičme. Danas postoje i posebne ergonomske tastature koje umnogome pomažu zaposlenima kada je komfor u pitanju.
  • Obavezno koristite miša s obzirom da je tačped nepreporučljiv jer izaziva bol u ručnom zglobu. Postavite miša blizu tastature u istoj ravni i ne preterujte sa pritiskom i opterećenjem koje vršite. Prilikom korišćenja opcije levog klika koristite kažiprst, a za desni klik srednji prst. Preporuka je da koristite miša celom rukom, a ne samo šakom.
  • Ekran mora biti podesiv u vertikalnoj i horizontalnoj ravni u zavisnosti od toga šta odgovara potrebama zaposlenih. Bitno je odgovarajuće podešavanje svetlosti ekrana, kao i to da karakteri na ekranu budu jasno definisani. Da ne bi došlo do grbljenja, preporučljivo je da se obezbedi postolje za ekran.
  • Veliki sto je komad nameštaja koji je preduslov za efikasnost na poslu. Neophodno je da imate dovoljno mesta za adekvatan raspored ekrana, dokumenata, tastature i sve dodatne opreme. Preporučljivo je da sto bude visine do 80 centimetara.
  • Radna stolica mora obezbediti stabilan i udoban položaj, a visina sedišta mora biti podesiva. Idealno je da stolica ima 5 točkića za bolju pokretljivost, a visina treba da omogući stopalima da se odmaraju. Zaposlenima je bitno obezbediti i oslonac za stopala.

Iako može na prvi pogled delovati da je ergonomija zanemarljive važnosti, to je daleko od istine. U današnje vreme kada je je tempo života značajno ubrzan, svaki način na koji može da se smanji stres i napor je dobrodošao. Ergonomija upravo pruža dozu rasterećenja i bezbednosti prilikom korišćenja tehnološki naprednih mašina. Danas je njena primena široka i svakodnevna, a naš savet je da je ne shvatate zdravo za gotovo jer vam može značajno uticati na kvalitet života.

About the author

Bloger

Obožava dobre sadržaje.

View all posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *