Prvi dani sa novorođenčetom – na šta obratiti pažnju

Buduća majka je posebno obazriva tokom trudnoće. Mora se potruditi da svom detetu bude dobar domaćin celih devet meseci. Konačni susret majke i deteta uvek je emotivan i predstavlja rasterećenje. Nakon zajedničkog trudničkog putovanja, majka i beba konačno komunikaciju ne zasnivaju samo na pokretima u stomaku.

Rođenjem, beba automatski postaje deo porodice koju još uvek nije upoznala, ali čiji će član biti zauvek. Iako se većina briga upravo vezuje za trudnoću, prvih nekoliko nedelja s novorođenčetom u domu može predstavljati pravi izazov, naročito za neiskusne roditelje kojima je ovo prvo dete. Navike, obaveze i rutina porodice se iz korena menjaju. Članovi porodice stiču nove ili modifikuju postojeće uloge u domaćinstvu – starija deca se pripremaju za ulogu brata ili sestre, roditelji moraju da reorganizuju svoje obaveze i rasporede pažnju na svu decu. A, tu je i novorođenče, kome je sve novo i strano.

Koliko god knjiga pročitali, prvi dani s bebom vam mogu delovati kao jedna velika zbrka. Novorođenče najčešće nije previše zahtevno – većinu vremena spava. U periodima budnosti uglavnom jede i obavlja fiziološke potrebe. Ako bebu probudi glad, začuće se jak plač, koji može da prepadne novopečene roditelje. Ipak, reč je samo o novootkrivenom načinu komunikacije. Paniku ne bi trebalo dizati ni ako beba povremeno kine, ako joj brada podrhtava tokom plakanja ili ako povremeno, u trzajima, pomera ruke i noge. Novorođenče zapravo reaguje na nepoznate spoljašnje stimuluse. Ako su vam bebine reakcije ipak sumnjive, obratite se lekaru.

Ovaj tekst namenjen je svim roditeljima koji se pitaju kako protiču prvi dani sa novorođenčetom i na šta posebno treba da obrate pažnju. Pročitajte.

Ishrana novorođenčeta

Kada je u pitanju ishrana, beba u početku jede malo, ali često. Želudac je i dalje mali, tako da beba nije u stanju da vari veće količine hrane. U početku, beba će biti gladna na svakih 2-3 sata. Pokazaće da je gladna na različite načine: plač, guranje prstića u usta, okretanje glavice ka dojci…

Nemojte sebi prebacivati ako niste odmah u stanju da dešifrujete sve poruke koje vam dete šalje. Vremenom, komunikaciju ćete usavršiti. Pospane bebe bi bez problema propustile hranjenje. Ipak, vodite računa da ih u početku zaista hranite na svaka 2-3 sata. Idealna “namirnica” za rast i razvoj bebe u prvim mesecima života, svakako je majčino mleko. Ukoliko planirate da dojite svoju bebu, povedite računa o ishrani. Mleko mora biti bogato nutrijentima, što znači da i nakon porođaja morate konzumirati hranu bogatu proteinima, mineralima i vitaminima.

Fiziološke potrebe i podrigivanje

Novopečene roditelje će svakako zanimati pitanje pelena – koliko puta će menjati pelenu u jednom danu. Nažalost, nije reč o egzaktnoj nauci, pa broj promenjenih pelena varira. Okvirno uzmite da ćete tokom dana promeniti 5-10 pelena, nekad i više. Koliko će vam pelena biti potrebno zavisi od toga da li bebu dojite ili hranite formulom, ali i od individualnih karakteristika vaše bebe. Neke bebe će obavljati veliku nuždu na svakih par dana, dok će druge zaprljati pelenu odmah posle dojenja. Vremenom ćete ući u štos i znaćete šta da očekujete.

Kada je u pitanju boja stolice, ona takođe može da varira. U prva dva dana života bebe doći će do prvog pražnjenja creva – mekonijum. U pitanju je veoma tamna, gotovo crna stolica, konzistentnosti katrana. Međutim, ovakva stolica se više neće ponoviti. Boja i konzistencija stolice može nastaviti da se menja, kako dete raste. Kako vreme prolazi i sami ćete znati šta možete da očekujete. Važno je da vodite računa o konzistenciji i boji stolice, a konstantno odstupanje od normale obavezno prijavite pedijatru.

Redovno podrigivanje je veoma važno. Neke bebe su odmah “stručne” u podrigivanju, dok je drugima ipak potreban vaš podsticaj i mala pomoć. Nekim bebama odgovara da podrignu prilikom promene dojki, dok drugima više odgovara da podrignu nakon kompletnog obroka. Vremenom ćete sami uvideti koji “model” više odgovara vašoj bebi. Takođe, možete menjati i položaj bebe prilikom podrigivanja. Kružni pokreti rukom po leđima najčešće pomažu.

Plakanje i spavanje

Spavanje i plakanje kod beba varira od bebe do bebe, a menja se i kako nedelje odmiču. U prvo vreme će novorođenče biti poprilično mirno i pospano. Plač bebe najčešće budi paniku kod roditelja, jer nisu u stanju svoje dete odmah da umire. Ipak, vodite računa da je plač, trenutno, jedini način na koji beba može da komunicira s vama. To znači da plač može upozoravati da je beba gladna, pelena puna, da je beba umorna ili joj ne odgovara položaj u kojem ste je ostavili… U početku će vam biti malo teže da naučite “nemušti jezik beba”, ali se svi roditelji vremenom snađu, pa po vrsti plača već znaju šta to njihovom detetu ne odgovara.

Na samom početku beba će biti jako pospana i činiće nam se da može prespavati ceo dan. Međutim, vodite računa o hranjenju – na svaka 2-3 sata. Vodi se polemika i o položaju bebe tokom spavanja. Stručnjaci savetuju da u prvih par meseci bebu uvek pri uspavljivanju stavite u krevetić na leđa. Beba nikada ne sme biti bez nadzora na većem krevetu, pa čak ni na stoliću za povijanje, jer postoji rizik da novorođenče padne na pod i povredi se.

Koliko god se pripremali za dolazak novog člana porodice, sigurno ćete doživeti i nekoliko iznenađenja – posebno ako ste prvorotka. Roditelji su skloni da krive sebe ukoliko beba često plače, ima poteškoće sa podrigivanjem, često se budi ili ima neregularnu stolicu. Svakako da roditelj ne može sve držati pod kontrolom, ali ovakve situacije doprinose gomilanju stresa. Zato bi prevencija stresa uvek trebalo da bude na prvom mestu.

Već u veoma ranoj trudnoći možete preduzeti određene korake, kako biste smanjili stres. Neinvazivni prenatalni testovi (NIPT) dostupni su od 10. nedelje trudnoće i otkrivaju prisustvo hromozomskih aberacija. Moj prenatalni test je precizan, bezbedan, pouzdan i siguran. Nema rizika ni po mamu ni po dete. Analiza se vrši na osnovu malog uzorka venske krvi majke, te otkriva najčešće trizomije (trizomije 13, 18 i 21) i pol bebe. Rezultati testiranja stižu već nakon nekoliko dana i najčešće donose ohrabrenje i potvrdu da je sa detetom zaista sve u redu.

Ukoliko u prvih par nedelja bebinog života primetite sumnjivo ponašanje ili kontinuirana odstupanja od očekivanog, obavezno se obratite lekaru. U većini slučajeva se radi o bezazlenim promenama, koje ne ugrožavaju zdravlje novorođenčeta. Ohrabrenje lekara će svakako doneti mir u vaš dom, a pokoji savet ili trik će vam sigurno pomoći.

About the author

Bloger

Obožava dobre sadržaje.

View all posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *