Plaža u Grčkoj

6 saveta za sigurno letnje putovanje

Obzirom na činjenicu da svi gosti apartmana u Beogradu vole da putuju i obilaze nova mesta, znamo da je širenje horizonta i doživljavanje novih iskustava i drugačijih kultura nešto nezamenljivo i bez čega se prosto ne može. Nisu uvek sva putovanja konforna kao smeštaj u nekim od luksuznih hotela sa pet zvezdica, ali se u nekom periodu života, sa razvojem svesti o prolaznosti i krhkosti života javlja potreba da se putuje sigurno.

Nisu svi problemi koji se mogu javiti na putovanju od životne važnosti, ali su značajni. U ovom teksu ćemo pisati o tome kako da učinite da vaše putovanje bude sigurno, a verovatnoća da nešto pođe po zlu, smanjena na minimum.

  1. Zdravstveno osiguranje

Da li ste i vi jedan od onih turista koji kaže, ma ni kod kuće mi ne treba osiguranje, šta će mi na putovanju? Verujte nam, na putovanju izlazimo iz naše svakodnevice, jedemo drugu hranu, dišemo drugačiji vazduh, izlazimo na kraj sa drugačijom klimom, krećemo se ulicama koje ne poznajemo, opušteni smo i ne razmišljamo previše.

Ovo su dovoljni parametri koji mogu da povećaju verovatnoću da sa zdravljem nešto pođe po zlu. Zato uvek dostupna lekarska pomoć je neophodna, a lakše ćete je dobiti ukoliko imate potvrdu i polisu neke od poznatih osiguravajućih kuća.

  1. Pazite šta jedete

Ovo naročito važi kada putujete u neke egzotične i daleke zemlje. Možda ste na nešto alergični a da to ni ne znate. Pijte dosta vode, hidrirajte sebe i podsećajte decu da to rade isto. Na putovanjima se obično gubi onaj svakodnevni ritam života, pa se često dešava da se preskače obrok ili jede dva puta u pola sata. Potrudite se da oslušnete svoj organizam i pružite ono što mu treba. Posećujte restorane u kojima jedu meštani.

  1. Putujte preko proverene turističke agencije

Nećemo dozvoliti da nas prošlost ne nauči pameti. U prethodnih nekoliko godina par agencija je izneverilo svoje putnike, za šta posle nisu odgovarale, gde šteta putnicima nije nadoknađena. Kada pronađete idealan aranžman koji i po broju dana, ceni ali i kvalitetu odgovara vašim kriterijumima, proverite kredibilitet agencije.

Ukoliko je agencija članica YUTA-e to može biti znak da je ozbiljna, ali i sigurna. U slučaju da se nešto desi i agencija ne može da pruži uslugu na koju se obavezala, YUTA će pružiti adekvatnu zamenu u datom trenutku.

  1. Birajte siguran smeštaj

Ukoliko rezervišete smeštaj direktno kod vlasnika, preko nekih od sajtova koji posreduju između gosta i domaćina, obavezno pročitajte iskustva prethodnih gostiju. Najčešće su ti komentari dobar reprezent usluge koju vlasnik smeštaja pruža. Obratite pažnju na fusnote i pročitajte svaki mejl koji vam stigne.

  1. Osigurajte kuću dok ste na putu

Zamolite prijatelje ili komšiju da obiđe stan ili kuću s vremena na vreme i da pokupi poštu i zalije biljke. Instalirajte neki od osnovnih alarmnih sistema koji će učiniti da vaša kuća bude sigurna i odbraniti vas od svakog neželjenog gosta. Imajte na umu da lopovi zasigurno izbegavaju kuće u kojima postoji video nadzor ili alarm.

  1. Ponesite dodatni keš

Za slučaj da izgubite ili vam neko ukrade novčanih, bilo bi dobro da imate nešto novca u kešu sa strane. Možete ga staviti u ručni ili glavni prtljag, u kasetu automobila, bilo gde, samo da nije na istom mestu gde se nalazi i sav ostali novac.

Nadamo se da će vam ove ideje i saveti kako da na letnjem putovanju ili odmoru prođete što konfornije i sigurnije pomoći da izbegnete neke od potencijalno neprijatnih situacija i problema.

I za kraj, mali savet, ogroman broj smeštaja u Grčkoj pogledajte ovde.

About the author

Bloger

Obožava dobre sadržaje.

View all posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *