Kopaonik – najlepša planina Srbije

Do Kopaonika se može stići preko Jošaničke banje, Brzeća ili Rudnice. Možda se najčešće koristi put preko Brzeća, iako je put preko Jošaničke Banje i Rudnice nešto pristupačniji.

Kopaonik zimi

Kopaonik je verovatno jedno od najpopularnijih odredišta za sve ljubitelje zimskih sportova.

Bilo kojim pravcem da dolazite preporučujemo vam obavezno korišćenje zimske opreme za vaš auto. Lokalno stanovništvo nudi montiranje lanaca na svim prilazima Kopaoniku, tako da to nije veliki problem.

Kopaonik je sa svojim odličnim skijaškim terenima i velikim brojem sunčanih dana u zimskim mesecima odličan za skijaše i turiste iz celog sveta. Veliki broj ski-škola prilika su da za relativno kratko vreme savladate osnovne veštine skijanja.

Odlično radi i Gorska služba spasavanja koja uvek ima posla. Već 80 godina ovu planinu otkrivaju domaći gosti ali i turisti iz celog sveta.

Najviši vrhovi Gobelja (1934mnv), Karaman (1936mnv), Suvo Rudište (1976mnv), Kukavica-Jadovnik (1723mnv) i drugi, povezani su prevojima kao što su Jaram i Visoki deo. U sudaru klima primorske i kontinentalne Kopaonik je oduvek bio pogodan za razvoj rekreativnog turizma i planinarenja.

Objekti za smeštaj gostiju na Kopaoniku

 

Objekti za smeštaj gostiju počeli su da se grade tridesetih godina prošlog veka. Na ovu ideju došlo se prvenstveno zbog izgradnji novih terena jer su mnogi planinari i skijaši krenuli u potragu za planinama i izazovima iznad hiljadu metara nadmorske visine.

Kopaonik je bilo idelano mesto. Tako je prvi planinarski dom za smeštaj planinara otvoren 1936. na mestu gde se sada nalazi Hotel „Olga Dedijer“. Godinama kasnije su građeni novi objekti, Planinarska kuća „Medicinar“, „Sever“, „Vila nad sunčanom dolinom“, „Rtanj“, Planinarski dom „Kopanik“, „Mašinac“ i drugi.

Davne 1971. usvanjem prostornog plana za kopaoničke opštine, poboljšali su se uslovi za turistička ulaganja i izgradnju. Nicali su ne samo planinarski domovi, već i odmarališta, hoteli („Jugobanka“, hotel Karavan“, „Morava“, „Putnik“). Najveći je bio, naravno, „Konaci-Sunčani vrhovi“.

Hotel „Olga Dedijer“ raspolaže sa 230 ležaja, restoranom koji prima 300 gostiju, a tu su i snek bar, diskoteka i ostali sadržaji.

Najluksuzniji hotel na Koponiku je naravno „Grand Hotel & Spa“ koji je na ekskluzivnoj lokaciji, nadomak ski staza i ski liftova. Sa preko 150 luksuznih, komfornih soba, za nezaboravni boravak gostima su u ponudi brojni sadržaji za odmor i uživanje tokom cele godine.

Dvadeset godina iskustva su unaperdili poslovanje: Spa centar Grand Oaza na 1.800 m² ima saunu, tursko kupatilo, ledeno-slanu pećinu, hidromasažnu kadu na otvorenom. Tu je i poslovni centar, prostor za decu, tereni za fitnes, sportske sale sa terenima za košarku, rukomet i odbojku, stoni tenis, skvoš i kuglanje…

Prostrani i udobni restorani hotela „Grand“ pravi su doživljaj gde možete probati srpske specijalitete i jela internacionalne kuhinje.

Naselje sa hotelom i apartmanima  – “Kraljevi Čardaci Spa”sagrađeno je 2011. i udaljeno je 4,5km od centra Kopaonika, a 2 m od najbliže žičare. Klub privrednih novinara Srbije i Centar za promociju wellness i spa Sunny dodelili su “Kraljevim Čardacima” priznanje za Wellness hotel 2012. godine.

“Hotel Srebrna lisica“ se nalazi na mestu nekadašnjeg hotela Investbanka, na preko 1700 m nadmorske visine, s pogledom na šumu smrče. Hotel, pored smeštajnih kapaciteta za boravak, ima i divan restoran, skijašnicu, prodavnice i internet café, a aperitiv bar je jedini hotelski prostor u kome je dozvoljeno pušenje.

Često su gosti hotela učesnici seminara, kongresa koji iskoriste poslovne sastanke za kratak boravak na divnoj planini. Hotel ima tridesetak apartmana savršeno opremljenih

Hotel „Putnik Kopaonik“  se nalazi u Sunčanoj dolini, najlepšem predelu Kopaonika (1650 metara nadmorske visine) veoma blizu turističkog centra „Kopaonik“ i ski liftova. Na raspolaganju je 90 soba potpuno opremljenih i udobni restorani koji su zimi uvek puni gostiju.

U letnjem periodu lepo je doći baš u ovaj hotel jer su gostima u ponudi i sportski tereni za košarku, odbojku i tenis koji u blizini hotela.

Koristan vodič za noćenje sa cenama na Koponiku pogledajte na TT video vodiču.

Skijaške staze

Sunčana dolina je staza sa žičarom od 940m i njome skijate od hotela „Putnik“ prema Krstu (1.715 m). Laka je, široka, na sunčanoj je strani planine i treba imati na umu da se tu sneg brzo topi.

Karaman greben je staza po kojoj skijaju početnici jer spada u lake staze. Žičara je duga 1.220m Grana se ka drugim stazama i prateći dostupne mape lako stižete preko prečica od jednog cilja do drugog.

Staza Mašinac je pogodna za decu jer je najkraća i najblaža.

Mali Karaman je široka staza ne toliko strma, sa žičarom od 1000m.

Staza Malo jezero vodi od apartmanskog naselja “Sunčani vrhovi” – Konaci do Krsta (1.715 m). Osvetljena je i noću tako da se veliki broj gostiju udobno skija do deset sati uveče.

Staza Kneževkse bare naparvljena je pre par godina na istočnoj strani Kopaonika. Osunčana je u prepodnevnim časovima, a vrh staze je na Malom Karamanu.

Početak staze Bela reka I je na 1360m, a njen kraj na 1.057 mnv i koriste je gosti koji odsedaju u Brzeću za izlazak do vrha planine.

 

Pešačke staze

 

Što se pešačkih staza tiče, najpoznatija je Planinarska transverzala »Josif Pančić«, osnovana 1999. Njen pravac su odredili PSD »Kopaonik« iz Beograda, autor je Jovan Đokić.

„Transverzala ima dve deonice: istočnu i zapadnu, oblika osmice, ukupne dužine oko 46 kilometara. Istočna deonica ima 5 KT (kontrolnih tačaka) i dužinu 18 km, spuštanje oko 500 metara relativne visine (od 1934 m na 1425m) i neprekidni uspon oko 553 metara (sa 1425m na 1976m).

Deonica se može preći za 8-10 časova hoda, sa odmorima od 10 do 30 minuta na kontrolnim tačkama (KT). Zapadna deonica ima 5 kontrolnih tačaka (KT) i dužinu oko 28 kilometara. Nema velikih visinskih razlika. Može se obići za 10 do 12 časova hoda, sa odmorima od 10 do 30 minuta kod KT.

Opis transverzale počinje od KT-1, kod planinarskog doma »Kopaonik« (1720m)“

(podaci iz knjige „Vodič-Kopaonik“, autori Jelena i Miladin Radović)

Postoje i delimično obeležene staze i u dogovoru sa vodičem možete birati trajanje pešačke ture. Ture uglavnom traju od 3 do 10 sati, naravno, ima i onih celodnevnih, za izdržljivije.

Neke od tih staza vode recimo od „Konaka“ preko Markovih stena do Samokovske reke, duž Lisičijih stena. Druge od „Sunčanih vrhova“ preko potočića i Male Gobelje, preko Oštrog krša i Jarma do doma „Rtanj“. Možete i da obiđete vrleti Brzećke reke, Veliki Karaman, staze niz potoke do mesta Metođe na 1.540 metara nadmorske visine.

Zanimljivo je i Semeteško jezero u ataru sela Semeteš, na 900 metara nadmorske visine i brdo Orlovac iznad jezera. Treska je jedan od istaknutih vrhova Kopaonika na 1600 metara nv do kog vam treba oko 5 sati i sa kog puca pogled na Goliju ka zapadu i vrhove Banjskog Kopaonika.

Letnje sportske aktivnosti

Od pre nekoliko godina gostima su na usluzi bob na šinama, zatim tjubing (sankanje na gumama sa specijalnom podlogom), paraglajding na Gobelji i Kadijevici, streličarstvo, spuštanje niz uže slobodnim padom – „zip line“, vožnja terenskim vozilima (polu džip-polu motocikl) „off road“ po trasama punim izazova kojim možete obići najlepše delove Nacionalnog parka Kopaonik.

About the author

Bloger

Obožava dobre sadržaje.

View all posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *