Nil Egipat

Најлепша речна крстарења: од Дунава до Амазона

Речна крстарења као облик туризма су већ годинама у правој експанзији, а нарочито су популарна крстарења европским рекама, где посебно место свакако заузима наш Дунав. Међутим, туристи су  све више заинтересовани и за речна крстарења у егзотичним, далеким земљама, и све је више дестинација широм света које привлаче пажњу љубитеља овог вида туризма.

Било да уживате у лаганој пловодби европским рекама, где можете да обиђете неке од најлепших европских градова, од Париза до Санкт Петербурга, или пак више волите неку далеку авантуру на реци, попут крстарења Нилом кроз Египат, Амазоном кроз тропске шуме Јужне Америке или реком Меконг у Индокини, постоје на стотине рута за речна крстарења широм света.

Крстарење Дунавом

Почећемо, наравно, са Дунавом. Од црних шума Шварцвалда па до Црног мора, Дунав својим током дугим 2.888 километара пролази кроз девет европских земаља нудећи путницима на крстарењу спектакуларан низ пејзажа, од аустријских винограда, преко историјских тврђава и предивне архитектуре европских престоница Беча, Братиславе, Будимпеште, Београда, па све до драматичних клисура и планинских врхова Румуније.

У пловидби Дунавом можете се спустити од Нирнберга, преко Беча до Будимпеште. Дунав вас може одвести са барокних улица аустријског Линца до Малих Карпата у Словачкој, или кроз наш Ђердап и Гвоздену капију до румунског града Тулче, почетног одредишта за истраживање импресивне Делте Дунава и њеног националног парка.

За већину путника из Србије, Дунав је свакако опција број један за речно крстарење. Без обзира да ли желите да пловите њиме или само тражите мирно место за одмор, Дунав вас никада неће изневерити. Али постоје и многе друге задивљујће реке на свим континентима наше планете које вам могу пружити крстарење из снова. Представићемо вам само неке од њих.

Крстарење реком Меконг, Југоисточна Азија

Са 4.350 км дужине, Меконг је најдужа река Југоисточне Азије и четврта најдужа на читавом азијском континенту. Њен ток води од Тибетске висоравни кроз Кину, Мјанмар, Лаос, Тајланд, Камбоџу, до Вијетнама, где се улива у Јужно кинеско море. Крстерење реком Меконг представља један од најбољих начина да се доживи и осети Азија у правом смислу те речи. Зависно од афинитета путника, на овом крстарењу могу се обићи неке од најимпресивнијих верских и обредних грађевина Азије, вековима старе пагоде, али и неки модерни азијски градови.

Док пловите кроз раскошну природу бамбусових џунгли и покрај бескрајних пиринчаних поља, можете да посетите провинцију Сием Реап у Камбоџи и велелепни комплекс храмова Ангкор Ват, да обиђете престоницу Камбоџе Пном Пен или највећи град Вијетнама Хо Ши Мин. Ова два велеграда имају мноштво музеја, некадашњих кампова за ратне заробљенике и подземних тунела, који посетиоцима пружају прилику да се упознају са трагичном прошлошћу и страдањима из времена Црвених Кмера и Вијетнамског рата.

Mekong

А у делти Меконга чека вас уживање у необичним призорима вијетнамских плутајућих села и обилазак плутајућих пијаца где можете да пробате најразноврснију локалну храну, па и ракију од змије.

Крстарење Рајном, Европа

Још у доба Римског царства, Рајна је била најпрометнији речни пут у Европи, а тако је и данас. Ток Рајне, друге најдуже реке Западне Европе, дуг је 1.234 км и води од Швајцарских Алпа, кроз Швајцарску, Немачку, Француску и Холандију, где се улива у Северно море.

Дуж њене обале нижу се предивни природни пејзажи, француски виногради и холандска цветна поља лала, барокне палате и средњевековни дворци, бајковита историјска села, али и бројни знаменити градови.

Пловећи Рајном, туристи имају прилику да обиђу градове попут Амстердама, Диселдорфа, Келна, Франкфурта на Мајни, Стразбура, Базела, Брисела. Сваки од ових живописних градова има неку своју посебну причу, а јединствена комбинација европске историје и традиције са једне, и елемената урбаних метропола са друге стране, учиниће да сваки путник на крстарењу Рајном пронађе место за себе, амбијент који ће памтити целог живота.

Крстарење Нилом кроз Египат, Африка

Египат због своје цене постаје опет популарна дестинација за породична летовања. Нил, највећа река света, дуга је 6853 км и протиче кроз 11 афричких земаља, а туристи су свакако највише заинтересовани за његов део који пролази кроз Египат. Нил је извор живота за Египћане. Древна египатска цивилзација настала је и развила се на његовим обалама, а и данас се већина урбаних тачака у Египту налази управо покрај ове моћне реке. Чак 95% укупне популације Египта настањено је у долини Нила.

Nil Egipat

За све љубитеље древних цивилизација, крстарење Нилом је јединствен доживљај истраживања мистичних гробинца и храмова египатских владара. Целим током Нила кроз Египат, од престонице Каира, па до Асуана, нижу се историјске знаменитости које сведоче о раскошном животу фараона који су овде вековима развијали једну од најстаријих људских цивилизација.

Пирамиде у Гизи и чувена Сфинга, задивљујући храмови Луксора и Карнака, древне некрополе у Долини Краљева, храмови Ком Омбо и Едфу, величанствена гробинца Абу Симбел у близини Асуана, неке су од најзначајнијих локација у близини Нила.

Процене су да више од 400 бродова крстари реком Нил, тако да туристи имају богат избор за крстарење Египтом. Неки од ових бродова су луксузног карактера, имају у свом склопу велнес и спа центре, базене и многе друге забавне садржаје који употпуњују целокупан доживљај. Крстарења најчешће трају између 3 и 7 дана, и подразумевају речну руту од Луксора до Асуана.

Крстарење Мисисипијем, Северна Америка

Моћни Мисисипи заједно са притоком Мисуријем има дужину од 6.000 километара и својим током пресеца територију 10 савезних америчких држава, пробијајући се кроз срце Северне Америке и кроз неке од најлепших пејзажа у САД.

Мисисипи и Мисури заузимају важно место у америчкој историји. Ове реке и њихово приобаље биле су епицентар многих значајних догађаја у историји САД, од Грађанског рата 60-тих година 19. века, до настанка џеза и првих претеча Рок енд рола,  1930-тих година.

Многи бродови који плове Мисисипијем дијазнирани су у стилу старих америчких пароброда са бочним точком и лопатицама, што путницима даје осећај да су се вратили 200 година у прошлост. У делу свог доњег тока, на рути од Њу Орлеанса до Мемфиса, Мисисипи је још увек исти онакав каквог га је описивао Маркт Твен у својим делима из друге половине 19. века.

У зависности од руте, путници на крстарењу Мисисипијем пролазе поред старомодних варошица где могу видети бројне неокласичне старе виле, карактеристичне за архитектуру 19. века на америчком југу, али и поред бројних знаменитих градова, попут Сент Луиса, Луивила или Њу Орлеанса.

Крстарење од Њу Ореланса до Мемфиса траје неколико дана и пружа путницима могућност обиласка многих локација везаних за Амерички грађански рат, укључујући и бојно поље у Виксбургу, али и неких задивљућих пејзажа, попут Храстове алеје у Сент Џејмс округу засађене у раном 18. веку.  У Њу Орлеансу се налази Џез музеј, као и на десетине других музеја.

Понуда за крстарења Мисисипијем обухвата туре од неколико сати до неколико дана, а оне најдуже трају три недеље, чак и дуже.

Крстарење Амазоном, Јужна Америка

После афричког Нила, Амазон је друга најдужа река света (6.448 км), али и највећи речни слив на планети са више од 1.000 притока. Крстарење дивљим и нетакнутим Амазоном привлачи све више туриста из читавог света, па се у неким деловима тока реке могу видети на стотине туристичких бродова.

Иако река Амазон протиче кроз 9 јужноамеричких држава, највећи део њеног тока је кроз Перу и Бразил, а руте за крстарење су углавном ограничене између две бразилске луке Манаус и Белем, где путници могу уживати пловећи у великим луксузним речним бродовима. Друга опција је Перу, тачније лучки град Иквитос, одакле крећу искључиво мањи бродови ниског дна који плове до река Укајали и Марањон, северних притока Амазона, или до задивљујућих резервата природе Тахуајо и Пакаја Самирија.

Амазон је један од најважнијих биодиверзитета на свету који је без премца по разноликости биљног и животињског света. Више од једне трећине свих животињских врста које живе на планети Земљи, укључујући и једну петину свих познатих врста птица, имају своје природно станиште у Амазонији.

Крстарење Амазоном пружа путницима могућност да се диве древном екосистему Амазона, да завире у тајне мистериозног царства најразноврснијих егзотичних створења, мистичних шамана и нестварних лепота нетакнуте амазонске прашуме. Обилазак природних резервата Амазоније, бројна језера, мочваре, џунгле, пливање са ружичастим речним делфинима, посета селима на обали реке и упознавање са племенским обичајима локалног становништва, само су део ове незаборавне авантуре.

About the author

Bloger

Obožava dobre sadržaje.

View all posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *