Digitalni detox

Odmor nije luksuz već uslov za zdrav i srećan život

Da li vapite za odmorom ali ste od onih koji “imaju toliko obaveza” da ne nalaze vremena za sebe? Ne zaboravljajte važnost svakodnevnog predaha, nađite vremena za sebe.

Za mene je ne raditi ništa istinski posao — Stephen King

U redu je ako se jednog jutra probudite i  i pomislite ”danas je dan kada moram da predahnem i pustim svoje telo da se odmori”. Vaše telo je pametno i ako umete da slušate, reći će vam šta mu je potrebno.

Dobar odmor ne smemo olako shvatiti. On je od ključni za vašu maksimalnu produktivnost na poslu, zdravlje i zadovoljstvo životom. Odmor mora biti prioritet.

Kakav god posao da radite, bilo da vas ispunjava ili ga mrzite, bilo kako bilo, onog časa kad krenete kući zastavica pada. Da li ste primetili da narednih nekoliko sati niste spremni za dodatne aktivnosti.

Posle radnog dana koji traje 8 pa i više sati plus vreme koje ste potrošili da stignete do posla i nazad sigurno je da vam je odmor preko potreban.

Ne, niste lenji samo vam je potreban reset.

U savremenom svetu se mnogo i dugo radi. Radni dan traje sve duže kako bi se uhvatio korak sa sve većim obimom posla. Uvek ima još nešto što ne može da čeka sutra. Opterećenje je veliko.

Čini se da živimo u društvu koje od pojedinca očekuje neprekidno angažovanje. Odmor se smatra luksuzom i mnogi se osećaju krivim već pri pomisli da za sebe uzmu minut i ne rade ništa.

Istina je da ne možemo podići noge na jastučak i čekati da se neko drugi pobrine za sve.

Posao je ono o čemu se ne da raspravljati.

Ono što je međutim  muka žene 21. veka je multitasking. Nije mi namera da zvučim prepametno bacajući vam u lice dugačke reči skovane od stranih izraza. Prosto neću da kažem multipraktik jer odmah pomislim na onaj glomazni kuhinjski aparat što secka, cedi i blendira.

Multitasking podrazumeva gomilu zadataka koji su vam natovareni na pleća. Od vas se očekuje da ih sve spakujete u jedan radni dan i da pri tom imate osmeh na licu, da budete maksimalno lepe, negovane, šarmantne, pune razumevanja za decu, superfunkcionalne na poslu, zabavan partner svom izabraniku, da vam kuća blista….ah, mogla bih ovako do sutra.

Dan vam je postao prekratak i u vašem rasporedu ponestaje vremena za odmor.

Odmor NIJE luksuz i mora imati svoje mesto u vašem dnevnom rasporedu.

Svakodnevni trenutak predaha čuva vaše zdravlje i kadar je da čudesno preporodi vašu životnu energiju.

Odmor puni baterije i regeneriše vašu sposobnost da se izborite sa svakodnevnim obavezama, čuva zdravlje i vraća energiju.

Odbacite naopaki stav savremenog sveta da je odmor gubljenje vremena. Odmorno telo i duh poboljšavaju vašu produktivnost u svim životnim sferama.

Studije pokazuju da su san i odmor gradivni elementi zdravog i funkcionalnog tela i duha. Ukoliko spremate ispit na primer, posle kratkog predaha mnogo bolje se pamti. Oni koji se ozbiljno bave sportom i svakodnevno imaju naporne treninge dobro znaju da je “rest day” neophodan jer se posle njega bolje i efikasnije trenira.

Preterivanje u poslu vrlo brzo počinje da se manifestuje na fizičkom planu: ukočen vrat i ramena, problemi sa varenjem. Fizičke manifestacije umora prati povećan nivo stresa, nervoza, pad koncentracije. Telo pumpa hormone stresa-adrenalin i kortizol. Na duže staze, ovo dovodi do hormonalnog disbalansa koji opet mogu izazvati depresiju, gojaznost, povišen šećer, hronični umor pa i sterilitet.

Naravno čitava ova bura u organizmu izazvana odsustvom odmora ubrzava starenje organizma i ubrzo će dobiti svoju manifestaciju na vašem licu u vidu bora, sivog opuštenog lica, podočnjaka…

Da li ćete izabrati da budete bolesni i stari samo zato što niste u stanju da zastanete i predahnete?

U današnje vreme sami sebi dodajemo dodatni stres na ionako stresan životni stil.

“Moram da trčim sat vremena pre posla!”

“Moram da se vidim sa ovim i onim prijateljima!” itd. Ukoliko upadnete u mašinu, moram, moram nema kraja.

Na mentalnom planu vi postajete sve negativniji i gubite kontakt sa svojim telom. Zapravo postajete više nalik mašini i gubite sposobnost da prepoznate šta vam je u kom trenutku potrebno. Čak iako ste svesni jasnih signala koje vam telo i um šalju, skloni ste da ih ignorišete jer obaveze ne mogu da čekaju.

U nameri da budete bolji postepeno postajete sve gora verzija sebe, uznemireni, nezadovoljni, nevoljni i isceđeni.

Da li ste vi slučajni prolaznik u svom životu koji vazda trči za nekim vozovima za koje ne zna kuda će vas odvesti?

Da li je vreme da zastanete i počnete da živite u trenutku, da oslušnete sebe i svoje potrebe? Ukoliko ode jedan voz, doći će drugi ali trenutak koji propustimo da proživimo sa samim sobom nema reprizu.

Naše društvo previše značaja pridaje stalnom radu odbijajući da prepozna važnost prostora koji sebi dajete da biste napunili baterije. Kada se osveženi vratite poslu bilo da ste student, mama koja podiže malu decu ili plivate u korporativnim vodama, bićete produktivniji na poslovno planu, i imati kvalitetniji odnos sa okruženjem. Drugim rečima, bićete najbolja verzija sebe.

Ako vas bilo šta iz ove priče podseća na sopstveni život vreme je za promene.

Odmor je kao vaš hram u koji dolazite po mentalno i fizičko okrepljenje.

Sigurno ne biste nastavili da vozite auto po isteku roka za servis, čak i kompjuter ostavljate na opciji sleep kada vam nije potreban, zašto sebe tretirate sa manje poštovanja.

Kada usporimo, opustimo se čak i u vrlo kratkom vremenskom periodu, naše telo se na ćelijskom nivou obnavlja.

Kako uvesti odmor u svoj dnevni raspored

Svakoga dana morate imati vreme odmora koje je samo vaše.

Ako nikako ne ide napravite dnevni raspored obaveza. Poređajte sve ono što treba obaviti. Ne uzimajte ovaj savet olako. Neka to ne bude samo lista sa stavkama. Pored svake aktivnosti pribeležite od-do vremenski okvir. Shvatite ovo kao važan posao kojim ćete poboljšati kvalitet života.

Sada da se malo igramo: Uzmite tekst markere u nekoliko boja. Crvenom označite najvažnije obaveze, plavom malo manje važne, zelenom još manje važne i na kraju žutom one stavke sa liste koje vam samo kradu vreme.

Ukoliko ste bili pošteni u sastavljanju liste obaveza videćete da ćete komotno naći bar sat vremena koji je uludo potrošen i možete ga na svoju listu ispisati velikim crvenim slovima: ODMOR.

Sad, kada smo našli vreme pogledajmo koji su to modeli kvalitetnog odmora koji bi vam mogli biti od koristi.

Meditacija

Meditacija je usmeravanje pažnje na samo jednu referencu. Može to biti fokusiranje na disanje, telesne senzacije ili na reč ili frazu tzv. Mantru. Drugim rečima, meditacija znači skretanje pažnje sa ometajućih misli i fokusiranje na sadašnji trenutrak.

Zašto da meditirate osim ako niste  odlučili da se manete svega i pobegnete na nalbližu planinu, zauvek?

Meeditacija će vam naučiti da shvatite koliko brzo i koliko daleko vaše misli mogu da odlutaju daleko od onoga što radite u tom trenutku. To isključivanje je od velike pomoći kad ste pod pritiskom i ne znate kud bi pre. Zakočite i meditirajte. Nakon meditacije bićete osveženi i spremni da se uhvatite u koštac sa novim obavezama. Pogledajte odlične video klipove kad je u pitanju meditacija za početnike.

Vežbe disanja

Ova vrsta odmora se preporučuje kao kratka pauza u toku radnog dana. Kada osetitite da vas umor savladava a koncentracija pada i najradije bi ste prilegli na svoj radni sto zastanite, ostavite sve na par minuta i dišite duboko. Sedite ili stanite, zabacite malo laktove unazad i udahnite duboko. Zadržite dah brojeći do pet a zatim izdahnite.

Ponovite 20 puta. Neverovatno je koliko ovaj kratak predah za koji vam ne treba više od 5 minuta osvežava i duh i telo. Kanališe strers i snabdeva mozak većom količinom kiseonika. Ovakvim kratkim predahom možete počastiti sebe nekoliko puta u toku radnog dana.

Joga

Joga vam vraća kontakt sa samim sobom što govori i značenje njenog izvornog naziva na sanskritu- veza, povezivanje. Mnogo je tehnika joga vežbanja, iako vam to izgleda nekako egzotično i beskorisno probajte pre no što donesete odluku.

Mnogi se kunu u brojne benefite koje joga donosi telu i duhu. Na, primer, vreme koje provedete “šaltajući”” TV kanale potrošitena jogu pa javite šta vam više prija.

Kupka sa lavandinim uljem

Da li ste ceo dan proveli na štiklama. Noge vam pucaju, otečene su, celo telo je napeto a mozak radi na turbo mlazni pogon. Pa vi se raspadate. Sad isključite telefon, nestanite u kupatilu , potopite se u toplu kupku kojoj ste dodali 20 kapi lavandinog esencijalnog ulja.

Ova aromaterapija deluje opuštajuće na telo i um.

Često tražimo način da rešimo otečenih nogu koje moraju stići kud god mi naumimo u trci za svojim obavezama. Leškarite u toploj, mirisnoj kupki, počastite sebe i jednim pićem ili šoljom čaja, potom se umotajte u mekani frotir i nanesite na otečene noge prirodni gel koji hladi, uklanja otečenost i umiruje vene. Podignite stopala na jastuče i odmorite još pola sata da se “krv vrati”. Tih sat vremena koje ste ukrali za sebe omogućiće vam još bar pola dana produktivnog trčkaranja za obavezama.

Chai čaj i pola sata čitanja

Čaj u našoj tradiciji nema veliki značaj i uglavnom se njegova konzumacija vezuje za bolest.

Indijci imaju trasiciju ispijanja čaja i mnogobrojne recepte za njegovo proipremanje. Chai čaj se priprema sa mlekom uz dodatak obilja začina. Koju kombinaciju ćete pripremiti prepuštamo vašem ukusu. U nastavki je jedan od recepata.

  • malo mleka
  • 3 kašičice crnog čaja
  • 4 karanfilića
  • 3 zrna kardamoma
  • Parče svežeg đumbira dužine 1 cm
  • 5 zrna crnog bibera
  • 4 kašičice kandiranog šećera

Priprema: Sve tvrde sastojke izgnječite u avanu..Narendajte oljušteno parče đumbira. U 700 ml vode stavite začine i prokuvajte, sklonite sa vatre da odstoji 10 minuta.

Dodajte crni čaj i kandirani šećer pa ostavite još 5 minuta. Procedite sipajte u šolje i dodajte malo toplog mleka,  Eksplozija mirisa iz vaše omiljene šolje, dobra knjiga i meko ćebe su dovoljni da zaboravite na sve ono što vas je danas umorilo.

½ sata pešačenja/šetnje

 

Šetnja pogotovo ukoliko je moguće da bude u zelenom kraju je najbolji način da izbacite stres i odmorite um. Naučno je dokazano da svakodnevna šetnja ima brojne benefite za zdravlje. Razgledanje izloga? Nije ni to loše ali ako hoćete da se odmorite uvek izaberite šetnju ili brzo hodanje ne dajte da vam ništa zaokupi pažnju u vreme vašeg odmora.

  • Navika da kažete “NE” pozivu za druženje onda kada ste premoreni i radije biste ostali kod kuće. Pozivaju vas na zabavu a vi osećate da vam je potrebno sve drugo samo ne bučna gomila, alkohol i da kasno legnete. Molim lepo, izvinite se večeras a za uzvrat zakažite druženje neki drugi dan recimo na pešačenju, partiji tenisa ili čemu god šro vas odmara.
  • Vežbajte ali ne preterujte! Nauka kaže vežbajte manje ali pametnije.U svemu se može otići u krajnost pa i u vežbanju. Odlučili ste da održite svoje telo u dobroj formi, svaka čast! Svi oni koji će od ponedeljka početi da vežbaju, i moja malenkost među njima, svi vam zavidimo.Ipak ne preterujte. Telu je potreban odmor od svakodnevnih fizičkih napora.

Naš organizam nije skrojen tako da može da izdrži svakodnevno opterećenje do granice izdržljivosti. Svakako treba da budete aktivni ali svakodnevna šetnja, malo više kretanja i tri puta nedeljno po sat vremena trening aje sasvim dovoljno da sagorite višak energije,održite zdravlje srca i dobar metabolizam. Ukoliko niste profesionalni sportista, ne ponašajte se kao da se spremate za olimpijadu.

Preterivanje u teretani iscrpljuje zalihe adrenalina koji je ključni element endokrinog sistema.

Prekomerno vežbanje je put u hormonalni disbalans., oslobađanje toksičnog hormona stresa-kortizola što dalje vodi u nagomilavanje masnih naslaga i osećaj hroničnog umora.

Ovo su samo neki predlozi, možda vam opušta šolja čaja sa prijateljicom, odlazak na masažu, akupunktura za obnavljanje energije ili gledanje dobrog filma. Kada se sprijateljite sa svojim telom i naučite da čujete njegove jasne signale, znaćete koja vrsta odmora vam najviše prija.

To što vas čini srećnim ti i upražnjavajte

Godišnji odmor

Ne zanemarujte važnost godišnjeg odmora. Kratki dnevni odmori ne mogu da vam zamene vreme kada ćete se bar na nekoliko dana isključiti iz dnevnih obaveza. Taj period proveden u miru sa porodicom ili prijateljima grejaće vas ostatk godine. Ukoliko ne možete da otputujete ne znači da ne treba da uzmete odmor i isključite se iz svakodnevnog ritma.

About the author

Bloger

Obožava dobre sadržaje.

View all posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *