Pokvaren automobil

Šta raditi ako ste oštetili rent a car vozilo?

Koliko god bili pažljivi i dobri vozači nesreće se ipak dešavaju. Bitno je samo da nije u pitanju velika saobraćajna nezgoda i da je svaki život sačuvan. I pored toga sam automobil može proći sa ulubljenjima ili nekim ozbiljnijim oštećenjima. Situacija je znatno komplikovanija ako vozilo nije vaše, već ste ga iznajmili, kaže naš sagovornik iz Infinity rent a car agencije.

Šta onda činiti i koja procedura sledi? Ovo je pitanje na koje ćemo pokušati da vam damo odgovor u ovom tekstu.

Pozovite hitnu pomoć i policiju

Nakon svake saobraćajne nesreće morate najpre proveriti da li su svi učesnici u saobraćaju neozleđeni i sigurni. Čak i ako ne postoji vidljiva ozleda treba pozvati hitnu pomoć kako biste bili sigurni da nije došlo do potresa mozga ili nekog sličnog stanja.

Policija svakako mora doći na mesto nesreće da bi obavila uviđaj. Ako vam se čini da mesto nesreće nebezbedno pre ovih koraka je neophodno da se udaljite i obavite pozive na sigurnom mestu.

Skupljajte dokaze i informacije

Vrlo je bitno da ovo prođe glatko, ko god da je od vas dvoje odgovoran za udes. Najpre se uverite da li je drugi vozač u dobrom stanju, a onda, ako je sve u redu, civilizovano porazgovarajte sa njim o osiguranju. Tražite kontakt i informacije o drugom učesniku u saobraćajnoj nesreći koja će vam biti potrebna kako biste dostavili dokaz vašoj osiguravajućoj kompaniji.

Svaka nesreća će se lakše pretrpeti ako su oba vozila osigurana.

U tom smislu imate prednost, jer svako vozilo koje poseduju rent a car agencije moraju po zakonu biti osigurana.

Uslikajte mesto nesreće i štetu nanesenu vašem i drugom vozilu iz svih uglova.

Saobraćajni policajac će vas sasvim sigurno ispitati i zapisivati odgovore u izveštaj.

Vi sami možete zatražiti kopiju izveštaja i bitne informacije o policajcu.

Pozovite rent a car agenciju

Štetu na autu kakva god bila ne možete sakriti, stoga je morate prijaviti vašoj rent a car agenciji. Bilo bi dobro da ste pri potpisivanju ugovora već upisali njihov broj telefona, baš zbog ovakvih slučajeva.

Tamo će zaposlena lica znati da vam objasni koji su sledeći koraci. Sve zavisi kolika je šteta načinjena automobilu.

Ako je manja i ako je automobil i dalje u voznom stanju, onda će zatražiti da ga dovezete nazad do agencije, posavetujte se sa njim šta je neophodno da činite ako je šteta toliko velika da se vozilo više ne može pokretati.

Bitno je da zapamtite tačno sve što ste rekli, kao i da zapamtite datum nesreće i tačno vreme kada ste obavili poziv sa agencijom.

Pozovite vašu osiguravajuću kompaniju

Neophodno je da porazgovarate i sa vašom osiguravajućom kompanijom odmah nakon što se nesreća desila. Ako se zahtev ne podnese dovoljno brzo to značajno povećava mogućnosti da će biti odbijen.

Ako ste osiguranje obavili u banci onda je neophodno da sa njima obavite razgovor gde ćete ih obavestiti o nesreći i o šteti koja se dogodila iznajmljenom automobilu ili vama. Oni će vam tražiti da se dokažete da li se kvalifikujete za isplatu osiguranja.

Za tako nešto je neophodno da ispunjavate uslove koje su ispisane u ugovoru i koje ste potpisali kada ste uzeli osiguranje. Te dokaze ćete priložiti uz pomoć slika iz vašeg telefona i izveštaja policije.

Ponavljamo, što pre podnesete zahtev to je veća mogućnost da ćete biti isplaćeni, ovo se naročito odnosi na osiguranje preko banke.

Pobrinite se za auto i idite do agencije

Automobil koji ste iznajmili je vaša briga sve dok traje ugovor. U slučaju oštećenja treba se dovesti nazad u rent a car agenciju, ili ga vi vozite ako je u voznom stanju ili pozovite šlep službu da to obavi za vas.

U agenciji ćete se dogovoriti o eventualnoj odšteti i utvrdiće se kolika je šteta naneta automobilu. Ako ste i vi, a i iznajmljeno vozilo pod zaštitom osiguranja ovo na vas ne bi trebalo da novčano utiče. Dakle, u najboljem slučaju sve bi trebalo da prođe glatko.

U agenciji će biti ispisan izveštaj u kome će biti opisani svi detalji nesreće, ko je učestvovao, kolika je šteta naneta automobilu i da li imate ugovor sa nekom osiguravajućom kompanijom.

Ako se ispostavi da ste vi odgovorni za štetu, tj. da ste vi izazvali sudar onda ćete platiti cenu nanete štete, ali će se od nje odbiti pokriće koje će vam dati vaše osiguranje, u nekim slučajevima osiguranje će pokriti i celu cenu štete.

Ako pak situacija ne podleže uslovima može se desiti da ćete sve platiti iz svog džepa.

U slučajevima gde uopšte nemate osiguranje i vi ste krivi, tada ćete najviše platiti za štetu koja je naneta i vašem automobilu i saučesniku u saobraćajnoj nesreći.

About the author

Bloger

Obožava dobre sadržaje.

View all posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *