barselona-španija-obala

Sve čari divlje obale Španije – evo zašto na letovanje u Španiji

Na jugozapadu Evrope, smeštena je sasvim posebna zemlja, zemlja vina, flamenka, paelje, kolevka mnogih umetnika, književnika i poznatih vladara – Španija. Ova država je spoj nespojivog, skromnog i raskošnog, modernog i tradicionalnog, kulturnog i zabavno-atraktivnog.

Svake godine Španiju posete čak milioni turista, a ona je vremenom postala i sinonim za letnju destinaciju. Ono zbog čega će vaša poseta španskoj obali da se razlikuje od svega konvencionalnog je specifičan gradski šarm koji može da vam pruži samo autentičan mediteranski duh. U nastavku teksta saznajte koja će vam mesta u Španiji pružiti jedinstveno letovanje zbog kog ćete poželeti da upoznate sve čari njene divlje obale.

Kosta Brava – raj na zemlji

Kosta Brava je mesto koje će vas oboriti sa nogu svojom jedinstvenošću, prirodnim lepotama i atrakcijama začinjenim španskom morskom soli. Predivna obale Kosta Brava se proteže na čak 160 kilometara od francusko-španske granice do mesta Tosa del Mar koji je smešten severno od Barselone.

Ovde ćete pronaći sve što od svog putovanja tražite – izuzetna turistička letovališta, moderne marine, ali i divlju prirodu u vidu zelenih prostranstava, uvala i pećina. Vrlo je specifičan miris borovine i limunovog drveta koji se širi stenovitim obalama sa kojih se mnogi odlučuju da čamcima obilaze okolne uvale sa kristalnim morem i jarkim bojama cveća koje ih krase.

Jedno od najlepših mestašca, koje još nazivaju gradom lovora je Ljoret de Mar. Iako površiniski malo, stvara veliki odjek u svetu jer su njegove lepote neprikosnovene. Razlog zbog kog je Ljoret de Mar zanimljivo letovanje svim generacijama je činjenica da niko ne može da odoli ovoj španskoj dozi unikatnosti letovališta.

Smešten je u centralnom delu regije, na samoj obali Sredozemnog mora i predstavlja značajnu turističku atrakciju decenijama unazad. Ovde su mogućnosti za vodene sportove, duge šetnje i uživanje neograničene. Osim toga, odličan noćni provod i najbolja usluga srdačnih domaćina su zagarantovani.

Balearska ostrva – magnet za turiste širom sveta

Balearska ostrva čine arhipelag zapadnog Mediterana koji svojim izgledom poput magneta privlači turiste iz celog sveta. Izuzetno pogodna klima, bogatstvo plaža, divljih i komercijalizovanih, gostoljubivost Španaca, ali i značajno kulturno – istorijsko nasleđe čini Balearska ostrva toliko atraktivnim. Površina od preko 5000 km2 obuhvata dva grupe ostrva. Prvu grupu čine Majorka, Menorka i Kabrera, a drugu Ibica i Formentera.

Majorka – dragulj španske obale

Majorka je najveće ostrvo arhipelaga i ujedno je jedno od najzvučnijih imena španske obale. Majorka je poslednih decenija postala sinonim za raskoš s obzirom na brojne hotelske komplekse koji su od šezdesetih godina prošlog veka krenuli ubrzano da se grade. Majorku krase duge peščane plaže, od kojih su najlepše one na jugu ostrva gde se nalaze ujedno i glavne turističke zone.

Ovaj deo obale se može pohvaliti čistim i toplim plavetnilom mora i čak 300 sunčanih dana godišnje. Na čist vazduh i neukrotivu lepotu ostrva posebno utiču planinski venci koji se uzdižu i do 2300 metara nadmorske visine. Vaše letovanje će upotpuniti i obilazak Palme de Majorke, glavnog grada ostrva, koji će vas omađijati svojim uskim ulicama, Starim gradom i znamenitostima poput katedrale Le Seu, dvorca Belver i velikim brojem barova i restorana sa izuzetnom gastronomskom ponudom. Ukoliko želite jedinstvenu kombinaciju preko potrebnog odmora i zabave, Majorka vas zove.

Ibica – prestonica zabave i noćnog života

Ibica je omiljeno evropsko letovalište mladima širom sveta. Ostrvo je maleno, široko svega 24 kilometara i dugačko 48 kilometara, ali opet dovoljno veliko da okusite čari španskog identiteta. Okruženo je kristalno čistim Sredozemnim morem sa ponekim nemirnim talasima.

Postoji nekoliko poznatih plaža poput Es Kavalenta koji je stecište nudistima koji na njoj mogu da uživaju u belom pesku i sigurnom susretu sa nekim od svetski poznatih ličnosti.

Na plaži poput D’en Bose ćete dobiti miks celodnevnih žurki i kupanja u čistom moru, a nasuport njoj ukoliko vam zatreba mir, postoje plaže kao što je Sargamasa koja će vam mir i pružiti. Ako poželite da vidite milionski plaćene fudbalere i njihove žene kako uživaju na španskoj obali – posetite Las Salinas plažu.

Ibica je vrlo specifično mesto koje nećete moći da izbacite iz sećanja što zbog žurki, restorana i istinski dobrog provoda i što zbog istorijskih mesta, tvrđava, pećina i muzeja. Ovo je idealno mesto koje treba da posetite dok ste mladi ili u danima kada mladost želite da još jednom proživite. Na Ibici se nalaze lukuszni hoteli, ali i smeštaji različitog ranga, stoga ukoliko na vreme tražite, postoji velika šansa da pronađete aranžman po svojoj meri.

Ovo je samo deo španske obale i svega što ona nudi. Postoji pregršt mesta, koja imaju ponudu od koje zastaje dah. Jedno je sigurno – ukoliko se opredelite za Španiju, nećete se pokajati.

About the author

Bloger

Obožava dobre sadržaje.

View all posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *