Turistički vodič kroz hramove Balija

Putovanje na Bali je ono što svima ostaje zauvek u sećanju.

Razlog tome je prelepa priroda i sasvim drugačija klima od one na koju smo navikli, zanimljiva i bogata kultura i istorija mesta, kao i mentalitet naroda koji ovde živi u hinduističkom duhu.

Sasvim sigurno je da se nigde nećete odmoriti kao na Baliju. Ovo ostrvo odiše mirom i spokojstvom, te je tako pravo mesto za meditaciju, masažu i leškarenje na plaži. Ova destinacija je odlična i za one koji žele aktivniji odmor: možete pešačiti do planina na čijim se vrhovima nalaze manastiri i hramovi, penjati se na vulkane i surfovati.

Dozvolite da vas upoznamo sa mentalitetom lokalaca, njihovom kuhinjom i načinom na koji žive. Uz to govoričemo o mestima koja morate posetiti dok ste na Baliju, i koji su najveći spomenici kulture.

Kratka istorija ostrva

Bali je tropsko ostrvo, smešteno ispod obruča ekvatora. Pripada državi Indoneziji tek od sredine XX veka. Pre toga je ostrvo blio pod vlašću Holandije od sredine XIX do sredine XX veka. Holanđani su već dva veka ranije pokušavali da kolonizuju Bali, ali su se njegovi stanovnici tome uvek oštro protivili i konstantno su organizovali pobune.

Tokom Drugog svetskog rata Japanska država je preuzela vlast nad Balijem, a nakon toga je Holandija ponovo pokušala da ga kolonizuje. Građani su opet protestovali i 1949. godine je Holandija priznala njegovu nezavisnost. Godinu dana kasnije ostrvo se ujedinilo Indonezijom, čija je provincija ostao i do današnjih dana.

Iako je 88% stanovništva Indonezijske republike muslimanske veroispovesti, što Indoneziju čini najvećom muslimanskom državom na svetu, čak 97% Balineza su hinduisti.

Poslednjih par decenija ekonomija Balija je procvetala usled razvijanja turizma, te im on predstavlja glavni izvor zarade. Pored turizma stanovnici balija se najviše bave proizvodnjom i izvozom pirinča, kokosa, kafe, duvana i pamuka.

Šta sve morate znati pre odlaska na Bali?

Morate uzeti u obzir da je Indonezija država sa sasvim drugačijom kulturom od naše, te oblici ponašanja koji su kod nas prihvatljivi se kod njih mogu smatrati nekulturnim. Iz poštovanja prema meštanima Balija nemojte pokazivati stopala, dodirivati tuđu kosu, pokazivati šipak (to se kod njih smatra psovkom).

Sa druge strane preporučuje se da govorite ujednačenim glasom, tj. da ne vičete kada pričate, da se pozdravljate isključivo desnom rukom. Čak i da negde pogrešite lokalci će to prihvatiti sa razumevanjem jer znaju da niste upoznati sa njihovom kulturom, ali valjalo bi da se podrudite da se vi njima prilagodite jer ipak dolazite u stranu državu.

Balinezi su izuzetno ljubazni, kulturni i nenametljivi, jako lepo tretiraju turiste i ispuniće vam bilo kakvu želju uz sklopljene ruke kao u molitvi i uz blagi naklon.

Ovde deca uče tri jezika: jezik kojim pričaju sa drugim ljudima, jezik kojim se obraćaju monasima i jezik kojim govore biljkama i životinjama. Oni veruju da sve u prirodi poseduje duh, od kamena do bilo kojih predmeta. Zato zimi drage predmete umotavaju u marame.

Njihov način vaspitanja je takav da su miroljubivi i nisu veliki deo njih nije sklono prevari, to znači da možete sigurno putovati i lutati njihovim ulicama čak i sasvim sami. Lokalci će vam prilaziti i nuditi vodičke usluge, ali nisu naporni i saslušaće ako ih odbijete. Neki će vam se ponuditi da vas besplatno vode kako bi sa vama uvežbavali jezike.

Kada su u pitanju tehničke stvari pre putovanja morate obavezno odraditi vakcinaciju protiv žute groznice iako se ova groznica ne pojavljuje već više od decenije na Baliju. Dobićete knjižicu koju je neophodno pokazati na aerodromu ako vam to zatraže, jer u suptrotnom vas mogu zadržati u karantinu.

Isto tako upozoravamo na ujede od komaraca i mogućnosti da se zaarazite malarijom. Na Baliju ima zaista mnogo komaraca, oni jesu manji od tigrastih koji su kod nas prisutni, ali su njihovi ujedi bolniji i prenose malariju. Iz predrostrožnosti možete poneti antimalarike, ali će biti dovoljno i da se svakog dana više puta mažete ili naprskate Autanom.

Isto tako, neophodno je da imate vizu za ulazak u zemlju, najbolje je da to sredite u Indonežanskoj ambasadi ako ste u prilici. To možete učiniti i na aerodromu ali su tu gužve izuzetno velike.

Što se tiče leta, ne postoji direktan let iz Beograda za Bali, već ćete morati presedati barem jednom. Ako želite da uštedite i putujete jeftinije let će trajati duže, oko 30 sati. Zato se mnogi odlučuju da prespavaju i odmore se u mestu gde presedaju.

Kada napokon stignete na ostrvo već na aerodromu ćete videti da je ovo dugo putovanje bilo sasvim vredno truda i žuljanja na sedištu. Pista se pruža uz vodu, pa ćete imati zapanjujuć pogled čim izađete iz aviona u Denpasaru.

Transport od mesta do mesta se lako nalazi, ako ne putujete preko agencije iz Srbije, možete rezervisati mesto u lokalnim turističkim agencijama koje organizuju jednodnevne izlete. Najviše što možete putovati autobusom je 11 sati.

Spomenimo da na ovo ostrvo možete putovati na proleće, naravno leto, ali i jesen. Cene i trajanja aranžmana varijaju, svakako pogledajte ponudu DiskoDrugarPutovanja za Bali.

Ove atrakcije obavezno posetite na Baliju

Kada putujete ovako daleko obično se ne zadržavate par dana, neke agencije nude aranžmane koji imaju od 12 do 21 noćenja. Za to vreme možete uzduž i popreko preći celo ostrvo i zaista upoznati svakodnevnicu i kulturu njegovih stanovnika.

Manastir Tanah Lot

Ako ste ikad ukucali Bali na internetu i pretraživali slike, najverovatnije vam je među prvim rezultatima izašao ovaj hinduistički manastir. Naime, on se nalazi na obali mora i izgrađen je na steni koje vire iz vode. Smešten je u blizini sela Beraban, dvadesetak kilometara udaljen od Kute.

U prevodu Tanah Lot znači „u moru“, a za sam naziv manastira se vezuje jedna legenda. Naime, hinduistički sveštenik Dang Hyang Nirartha je doputovao tokom petnaestog na ovo ostrvo sa namerom da širi hinduizam. Svoja učenja je prenosio na stanovnike sela Beraban, a glavni čovek u selu se ovome protivio.

Jednom prilikom kada ga je hteo izbaciti iz sela Dang Hyang Nirartha je meditirao sedeći na kamenu i snagom svog uma je pomerio kamen u more, a svoj opasač je pretvorio u zmije otrovnice koje su čuvale podnožje kamena od neprijatelja. Tada je jednom za svagda u ovom selu prihvaćen hinduizam kao jedina vera.

Usled uticaja erozije manastiru konstantno preti urušavanje, da bi ga očuvali Balinezi su obnovili manastir ne menjajući stil gradnje, pa je trećina manastira danas obnovljena.

Ovde se okuplja veliki broj turista iako u sam manastir ne mogu ući. Mnogi pokušavaju da mu se približe, ali kada nadođe plima skoro je ne moguće doći do stene bez čamca. A kada se voda povuče možete prepešačiti do manastira.

Manastir Uluwatu

Pun naziv za ovaj manastir je Pura Luhur Uluwatu smešten je na krajnjem jugu Balija među liticama koje dostižu i do 76 metara. U prevodu za balezijskog jezika uluwatu znači građevina na steni. Ovo je jedno od najboljih mesta za gledanje zalaska sunca, gde izgleda kao da sunce tone u more okruženo jarko narandžastom, roze, žutom i crvenom bojom.

Ovaj manastir je jedan od najcenjenijih na Baliju i uopšte u hinduizmu. Smatra se da je ovo jedan sa joj šest drugih manastira od najvećeg spiritualnog značaja. Prema njihovom verovanju tri najveće sile u hinduizmu Brahma, Višnu i Šiva su se ovde sjedinile. A uloga manastira jeste da štiti ostrvo od zlih duhova.

Za razliku od manastira Tanah Lot, ovaj je otvoren za posete. Upozoravamo vas na majmune koji se nalaze u njihovim šumama koji vole od posetilaca da otimaju predmete koji im se nalaze u rukama. Meštani veruju da su ti majmuni zaštitnici manastira.

Možete se sami penjati stazama ka vrhu planine, a ukoliko se umorite na svakom koraku vas čekaju vodiči koji vam nude svoje usluge za određenu nadoknadu. U podnožju litice ima plaža koje su izuzetno poznate među surferima. Smatra se kako nema boljeg mesta za surfovanje od Balija.

Pura Besakih hram

Još jedan hram koji morate posetiti kada ste na Baliju. Nalazi se na istoku ostrva, na hiljadu metara nadmoske visine planine Agung. Meštani ga nazivaju i „majkom svih hramova“, ime je opravdano jer je ovaj hram najveći od svih na ostrvu i smatra se najsvetijim.

Na ovoj istoj planini se nalazi veliki broj drugih manjih manastira i hramova. Besakih je zapravo sklop od 23 manastira na jednom mestu. Do Besakih hrama se penjete stepenicama, a u podnožju će vas sačekati gomila ljudi koji će vam nuditi vodičke usluge sa tvrdnjom da bez vodiča ne možete uči u hram. To je laž, možete sasvim sasvim slobodno šteati po hramu.

Kao i Uluwatu i ovaj hram je posvećen Brahmi – kreatoru, Višni – zaštitnici i Šivi – uništitelju. Hramovi se nalaze nedaleko od vulkana kojih ima nekoliko na Baliju. Pre šezdeset godina se dogodila velika erupcija koja je potresla hram i ubila oko 1700 ljudi, ali je sam hram ostao sasvim neoštećen, za šta meštani kažu da su hram sačuvali bogovi.

Tegallalang terase pirinča

Terase pirinča predstavljaju tipičan pejzaž Balija, koji izgleda vrlo lepo na slikama, te stoga predstavlja jedno od omiljenih mesta turista. Način uzgajanja pirinča na ostrvu se prenosi sa generacije na generaciju i skoro neizmenjen način uzgajanja traje već vekovima unazad. Dakle, preporučujemo vam da posetite ovo mesto ako vas zaista interesuje kako izgleda radni dan običnog radnika na Baliju.

Pirinčana polja

Predele koje ćete videti na ovom mestu su zaista jedinstveni. Ipak ono što može pomalo pokvariti utisak jesu prodavci koji žele da vam prodaju suvenire. Kada kupujete suvenire budite pažljivi pošto prodavci nemaju fiksne cene nego prodaju kako im je volja. Uz cenjkanje možete doći do cene koja vama odgovara.

Kintamani i  Batur

Ove prirodne znamenitosti se nalaze na severoistoku Balija. Batur, zapravo, označava vulkan koji je na nadmorkoj visini od 1500 metara. Vulkan jeste potencijalno opasan i aktivan, jer od 1800.-te godine je imao 24 erupcija.

U podnožju vulkana se nalazi jezero Batur, jedno od najvećih jezera na Baliju. Ovaj prizor svakako vredi videti i biće nezaboravan. Na ivicama kratera vulkana se nalazi sela Penelokan, Bstur i Kintamini koji svakog dana moraju biti spremni na eventualnu evakuaciju usled moguće erupcije.

Pored ovih znamenitosti, vredne pomena su i Klungkung, Ubud šuma majmuna, Ubud pijaca, Bali safari, Goa Gajah (pećina slonova) i mnoge druge.

About the author

Bloger

Obožava dobre sadržaje.

View all posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *