auto-servis

Zbog čega je važno redovno servisirati svoj automobil

Redovno servisiranje vozila predstavlja stvar saobraćajne kulture, ali i osećaja odgovornosti prema sebi, svojim saputnicima i ostalim učesnicima u saobraćaju. Istraživanja pokazuju da je na našim saobraćajnicama skoro trećina vozila neispravno, što posebno zabrinjava. Održavanje automobila nije jeftino, ali je nužno – ne samo zbog “zdravlja” automobila, nego i zbog sigurnosti svih učesnika u saobraćaju.

Praksa kod našeg stanovništva jeste takva da se redovno servisiraju samo novija vozila, kojima još traje garancija. Nakon isteka garancije često se ulenje pa prestaju i redovne posete serviserima. To je, svakako, velika greška s obzirom na to da što je automobil stariji to je neophodnije redovno servisiranje i veća briga o automobilu. Novija vozila imaju sve duže garancije pa se u skladu s tim produžuje i period redovnog servisiranja.

Ali šta je sa starijim automobilima? Zamena ulja u motoru na vreme, briga o kočnicama, gumama, akumulatoru, samo se neki od osnovnih zadataka koje svaki vozač automobila mora redovno da obavlja na svom četvorotočkašu kako bi mu pomogao u svakodnevnom funkcionisanju.

Benefiti redovnog servisiranja automobila

Servisiranje vozila nikako se ne sme staviti u drugi plan i odlagati, misleći da je sa automobilom sve u redu jer ne pokazuje nikakve znakove kvara. Važno je redovno održavati automobil kako biste bili sigurni da je stalno u dobrom stanju i da vas neće izdati onda kada vam je najpotrebniji – bilo da ste u žurbi ili da ste se zaputili na dalji put.

auto-mehanicar-servis
auto-mehanicar-servis

Bezbednost mora biti na prvom mestu

Redovno servisiranje može pomoći da se identifikuju potencijalni problemi pre nego što postanu ozbiljni. Servisiranje će osigurati da se neophodne provere vrše prema kritičnim komponentama vozila, kao što su motor, kočioni sistem, rashladni sistem, kako bi se osiguralo da ti vitalni delovi ne zablokiraju kada vam najviše trebaju. Redovno servisiranje obezbeđuje sigurnost da je vozilo u dobrom stanju za aktivno učestvovanje u saobraćaju.

Ušteda novca na duži period

Izbegavanje redovnog servisiranja vozila kako biste uštedeli nešto novca, zapravo je vrlo loša kalkulacija. Redovno servisiranje može pomoći da se identifikuju svi problemi na početku, koji bi kasnije mogli postati itekako skupi za popravljanje.

Štaviše, ne servisiranje vašeg automobila povećava šanse da dođe do kvara – što može biti itekako skupo i neugodno, pogotovo ako kasnije budete morali da se oslanjate na javni prevoz ili iznajmljivanje automobila dok je vaše vozilo na popravci. Iznajmljivanje vozila može biti veoma skupo, a da ne govorimo o tome ako se i na rent a car vozilu načini neka šteta.

Omogućuje se dugovečnost automobila

Jednostavno rečeno, redovno servisiranje vašeg automobila nesumnjivo će poboljšati i produžiti životni vek vozila. Baš kao i vaše telo, što ga bolje tretirate i vodite računa o njemu – to duže traje. Zbog toga, važno je da shvatite, a to važi za sve one ljude koji hoće da zadrže svoj automobil, da je redovno servisiranje presudno ako želite da uživate u dugogodišnjoj vožnji bez problema.

Održavanje vrednosti vozila

Svedoci smo činjenice da je tržište polovnih automobila kod nas uvek konkurentno, a kupci očekuju više za svoj uloženi novac. Iz tog razloga, automobil sa dokazima o redovnom servisiranju ili čak boljem istorijom servisa verovatno će privući više potencijalnih kupaca i imati višu prodajnu cenu.

Kada je najbolje obaviti servisiranje vozila

Kao što smo već napomenuli, servisiranje je neophodno obaviti onda kada je, prema svojstvima svakog automobila posebno, predviđeno da se ono obavi – bilo da se radi o velikom ili malom servisu, a ne kada vas nužda primora na to. Sve potencijalne probleme uvek je bolje preduhitriti i sprečiti njihov razvoj, nego čekati dok ne nastane veća šteta.

Mali servis – na koliko se radi i šta sve podrazumeva

Mali servis spada u redovno održavanje automobila i po pravilu obavlja se jednom godišnje ili na svakih 10 hiljada pređenih kilometara. Prilikom malog servisa u automobilu se vrši zamena motornog ulja i svih filtera – kao što su filter goriva i vazdušni filter. Osim toga mali servis podrazumeva i zamenu svećica, grejača, remenja, rashladne tečnosti, tečnosti za kočnice…

Veliki servis – šta podrazumeva i kada ga obaviti

Kada je reč o velikom servisu tu situacija nije baš najjasnija kao kod malog servisa, pa postoji pregršt dilema oko toga kada je najbolje odraditi veliki servis. Na mnogim automobilima, pogotovo novije generacije, predviđeno je prema fabričkim uputstvima da se veliki servis obavlja na svakih 120, 160 ili čak 200 hiljada pređenih kilometara. Ipak, opšte prihvaćeno mišljenje je da bi najbolje bilo da se veliki servis obavlja na svakih 60-80 hiljada pređenih kilometara.

Velikis servis je i veći trošak nego mali, a prilikom obavljanja ovog servisa vrši se zamena zupčastog kaiša (ako ga vozilo ima), kao i zamena vodene pumpe, antifriza, klinastog kaiša, španera, rolera.

Činjenica je da automobil predstavlja možda i najveću investiciju (posle kupovine kuće) i njegova kupovina, ali i održavanje mnogo koštaju. Ipak, moramo biti svesni da je neophodno ulagati u automobil jer to predstavlja ulaganje u bezbednost i sigurnost, koju svakako dobijamo ispravnim vozilom. Kako biste proverili tehničku ispravnost vašeg vozila možete se priključiti i akciji AMSS – “Ispravno vozilo – bezbedno vozilo”, i dva puta godišnje možete testirati svoj automobil potpuno besplatno.

About the author

Bloger

Obožava dobre sadržaje.

View all posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *