Fiksna proteza – realna potreba ili modni detalj

Sve veći broj odraslih ali i dece nosi fiksnu protezu. Skoro da nema odeljenja bez makar jednog školarca sa fiksnim aparatom za ispravljanje zuba.

Uske vilice i krupni zubi onemogućavaju pravilan raspored zubnog niza, te je vrlo često pravilan zagrižaj onemogućen. Održavanje higijene krivih zuba je dosta otežana, prvenstveno zbog smanjene dostupnosti određenih mesta u vilici zbog nepravilnog rasporeda.

Fiksna zubna proteza je stomatološki aparat koji pomaže da se nepravilnosti u rasporedu zuba saniraju. Upravo zbog konstantne prisutnosti i pritiska na zube, efikasnost je visoka, te se uz pomoć ovog aparata mogu sanirati problemi kako sa zagrižajem, tako i sa funkcionalnošću i estetikom.

Kada smo već kod estetike, postoji nekoliko vrsta fiksnih aparata za ispravljanje zuba. Neki su više, neki manje estetski privlačni.

 

Vrste fiksnih proteza

 1. Regularne fiksne proteze
 2. Klasični fiksni aparat od nerđajućeg čelika sa gumicama koje mogu biti različitih boja. Cena ove vrste fiksnog aparata kod jedne od najboljih stomatoloških ordinacija u Beogradu je 650€ po vilici.
 3. Samoligirajući fiksni aparat ima nešto veću snagu, pa se preporučuje “težim slučajevima”. Takođe stalne kontrole nisu neophodne te ukoliko živite u inostranstvu i niste u mogućnosti da stalno dolazite na kontrole, ovo je pravo rešenje za vas. Cena ovog aparata je 800€ po vilici.
 4. Estetski fiksni aparat se pravi od keramike ili cirkona te je mlečno bele boje kao i zub. Proteza nije vizuelno upadnjiva, pa se preporučuje svima kojima je estetski momenat važan. Cena ove proteze se kreće oko 1.000 € po vilici.
 5. Lingvalne fiksne proteze su u potpunosti nevidljive jer se stavljaju sa unutrašnje strane zuba.
 6. Lingvalna fiksna proteza je slična običnoj metalnoj samo se bravice ređaju sa unutrašnje strane zuba. Nešto su skuplje od regularnih zbog drugačije metodologije rada.
 7. Inkognito fiksna proteza se pravi od legure zlata posebno za svakog pacijenta, gde je bravica prilagođena obliku i veličini svakog zuba. Ovo je skupa opcija ispravljanja zuba, upravo zbog materijala i tehnologije kojom se pravi. Međutim, velika razlika ovog u odnosu na neki drugi fiksni aparat je tajnovitost, jer jedina osoba koja zna da nosite aparat za ispravljanje zuba ste vi. 

  Kada je potrebno staviti fiksnu protezu?

  Ukoliko se nepravilnosti primete još u detinjstvu fiksna proteza nije neophodna. Deca mogu širiti vilicu i praviti mesto za zube i mobilnim apartatom za ispravljanje zuba. Aparati mogu biti različitih boja i dezena te deci mogu biti posebno zanimljivi.

  Ukoliko je u pitanju nešto starija osoba, ili je problem kompleksniji, preporučuje se fiksni aparat. On se nosi konstantno, bez pauze, pa je samim tim i delotvornost i uspešnost veća.

  Ono što je najvažnije je da nikada nije kasno staviti fiksni aparat i ispraviti zube. Svako sa ovim problemom je bar jednom u životu poželeo perfektan osmeh koji ostavlja bez daha. Ne treba brzo odustati od te ideje, a sve više stomatoloških ordinacija dopušta plaćanje aparata na rate pa je danas lepši osmeh i dostupniji.

   

  Koliko dugo se nosi fiksna proteza?

  U zavisnosti od težine slučaja, uz redovne kontrole, najbolju metodologiju, strategiju i visoku stručnost, zubi se mogu ispraviti i za godinu dana. O ovome je vrlo važno popričati sa stomatologom i pitati ga za njegove predikcije. Uz adekvatan dogovor, stručnost stomatologa i razumne rokove moći ćete da ispravite zube do na primer venčanja ili planirane trudnoće.

  U svakom slučaju, kao što i sami možete zaključiti, fiksna proteza ni malo ne spada u modne detalje, iako nas raširena potreba za istom među populacijom lako može zavarati.

   

About the author

Bloger

Obožava dobre sadržaje.

View all posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *