Devojka razgovara na telefonu sa maskom

Kako najbolje zaštititi mobilni telefon?

Davno je prošlo doba neuništive Nokie 3310 koja je mogla savršeno funkcionisati i pored raznih padova i oštećenja. Danas su mobilni telefoni znatno lepši, moderniji i sa mnogo više funkcija, te sve više zamenjuju računare.

Procenjuje se da će u budućnosti računare koristiti samo oni koji preko njih zarađuju, a da će svima ostalima smart mobilni telefoni zadovoljiti sve moguće potrebe. Već sad je telefon neizostavan deo svakodnevnice, te je, stoga neophodno da ga zaštitimo na pravi način da bi bio u ispravnom stanju radio što duže.

U narednim redovima ćemo govoriti o tome zašto je neophodno zaštititi mobilne telefone i kako to uraditi na najbolji mogući način.

Maske za telefone – osnovni vid zaštite

Kada kupite nov mobilni telefon potrebno je da odmah uz njega kupite i odgovarajuću masku. Razlog tome je prost, maske pružaju odličnu zaštitu  od padova i lomljenja i ostalih nesreća koje telefon mogu zadesiti.

Mnogi izbegavaju da kupe maske jer su najnoviji modeli telefona toliko lepi da njihovi vlasnici žele da se oni vide. Na duge staze to nije praktično jer znatno povećava šansu da se telefon ošteti i da postane nefunkcionalan.

Ako želite istaći lep izgled svog telefona za koji su se njegovi dizajneri toliko potrudili najbolje je da kupite providnu masku. Određene plastične maske su tako dobro odrađene da može izgledati kao da je ni nemate na telefonu, a telefon je istovremeno zaštićen.

Isto tako, maske su danas postale odličan način za iskazivanje stila ili stava. Postoje razni dizajni, modeli i oblici. Tako u radnjama sa opremom mobilnih telefona možete naći maske sa omiljenim likom iz vaše serije, filma, citate, zanimljive crteže, koji će vaš telefon izdvojiti iz mora istih i jednoličnih maski.

Postoje čak i dečije maske sa ušima ili repom, one koje svetle u mraku koje su mališanima posebno zanimljive.

Na vama je samo da od prodavca zatražite model maske koji će odgovarati vašem modelu mobilnog telefona i pogledate izbor koji se nudi. Ako vam se u lokalnim prodavnicama ništa ne dopada možete za veoma mali novac kupti prelepe maske i putem interneta. Dakle, osim toga što su lepe i autentične, njihova osnovna funkcija je da vaš telefon zaštite od raznih spoljašnjih uticaja, i to rade na odličan način.

Futrole će još bolje zaštititi vaš mobilni

Za one malo trapavije preporučuje se da kupe futrole za mobilne telefone. Najveća mana običnih maski za telefone je ta što štite sve sem stakla. Dok futrole za telefone štite vaš mobilni sa svih strana. Tako da, ako je futrola zatvorena, pri padu nema mogućnosti ni od oštećenja stakla niti nekog drugog njegovog dela.

Ovakva futrola neće zaštititi vaš telefon jedino od vode, jer se ona može neometano probiti kroz njegove rupice. Ipak, mogu se za nešto veći novac kupiti i vodootporne futrole, ali ćete njih teže naći u običnim prodavnicama i obično se naručuju preko interneta.

Telefon je u fotroli savršeno zaštićen, a istovremeno daje telefonu formalniji izgled. Zato telefoni u futrolama izgledaju kao sveščici, ili pak kao tablet računari. Njihov dizajn je daleko jednostavniji, najčešće bez raznih animacija, ali možete i takve naći.

Futrole za telefone se prodaju u različitim bojama, šarama i dizajnom ali generalno idu više uz ljude koji žele da postignu ozbiljan i poslovni izgled. Takođe, one često mogu biti i odraz stila. Prave se od različitih materijala, a najskuplje su one koje se prave od prirodne kože, iako se najčešće nailazi na one koje su od eko kože.

Folija za stakla ili zaštitno staklo?

Bilo da imate futrolu ili masku za mobilni telefon obavezno kupite foliju ili staklo. Iako futrole mogu zaštititi staklo telefona pri padu, one nisu sto postotna garancija da staklo neće pući.

Folije za stakla su dosta jeftinije oz zaštitnog stakla i samim tim se nešto češće kupuju. One mogu biti shiny (sjajne) ili mat. Shiny folije donekle podsećaju na pravo staklo. Njihova mana je što se vremenom izgrebu i mogu početi da se odlepljuju.

Mat folije nemaju taj shiny efekat, te ćete dobro videti ekran i po najvećem suncu. Njihova mana je isto što se relativno brzo odlepljuju i što se prilikom dodira touch ekrana čuje šuškanje koje može biti nezgodno i iritirajuće.

Obe će dobro zaštititi ekran telefona pri padu, ali neće izdržati oštre ivice, kao što je udarac o kamen ili o stepenice.

Zato ćemo vam mi najpre preporučiti zaštitno staklo koje može izdržati sav ovaj pritisak. Staklo se prilično lako lepi, za razliku do folija to možete i sami učiniti kod kuće. Košta nešto više od folija ali pruža mnogo bolju zaštitu.

Pri dodiru se zaštitno staklo ne razlikuje od ekrana samog telefona.

Ono se neće izgrebati tako lako kao folija niti postoji mogućnost od odlepljivanja ako je pravilno zalepite.

Recimo ako vam telefon ispadne na neku oštru ivicu postoji mogućnost da će pući zaštitno staklo, ali će staklo vašeg ekrana ostati neoštećeno. Definitivno je najbolja moguća zaštita za telefon kombinacija futrole i zaštitnog stakla.

About the author

Bloger

Obožava dobre sadržaje.

View all posts

2 Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *