Dijamant

Najizdržljiviji materijali iz prirode

Od trenutka kada je čovek nastao, do onog momenta kada se ustoličio kao biće koje dominira nad ostalim, na štetu ili žalost ostalih, mnogo se toga promenilo. Možda se čovek, u svojoj biti, nije preterano ni razvio, ostavši jedan od onih koji stalno promatraju svrhu svog postojanja.

Međutim, ne može se reći da nije nastojao da na neki način olakša sebi postojanje na planeti. S tim u vezi, veoma često se posvećivao tome da određene okolnosti prilagodi sebi. Tako je od najranijih dana pravio sebi alatke, menjao svoju okolinu, ali i dolazio do fantastičnih izuma.

Materijali koji su tada nastajali deo su njegove mašte, ali i potrebe da određene stvari promeni i prilagodi sebi. O tome da li je te materijale kasnije koristio kao pomoć u stomatologiji za izradu bezmetalne krunice koja će nadomestiti zube, ili za izradu motike za obradu zemlje, svedoči celokupna nit koju je pratio hiljadama, čak desetinama hiljada godina svog postojanja.

Međutim, koji su to najčvršći i najotporniji materijali poznati čoveku, razotkrijte u tekstu koji sledi.

Dijamant

Iako je reč o alotropskoj modifikaciji ugljenika, dijamant predstavlja jedan od najizdržljivijih materijala. Za razliku od grafita, koji je takođe alotrop ovog elementa, i izuzetan je provodnik, dijamant veoma slabo provodi struju. Međutim, dijamant odlično provodi toplotu, a atomi ugljenika ovde su raspoređeni u tetraedar. Reč je o jednoj od najčvršćih supstanci u prirodi.

Paukova svila

Dok britanski naučnici nisu ispitali svojstva prilepka i zuba ove školjke, paukova svila važila je za jedan od najjačih materijala koji ima izuzetna svojstva. Naime, paukova svila je materijal koji se može koristiti u mnogim industrijama. Problem sa njom je što je zapravo nema u toj meri, a kada bi se čitava obmotala oko zemljine kugle, imala bi svega 500-ak grama.

 

Od čega je pancir?

Jedan od materijala koji se koristi kako bi se izradio pancir prsluk, jeste takozvana dyneema. U pitanju je polieten visokih performansi koji se prodaje kao najjače vlakno na svetu. Lakši je od vode, a zaustavlja dakle čak i metke. Čak je 15 puta jači od čelika.

Metalno staklo

Ovo je ime za takozvani paladijum koji predstavlja najbolju kombinaciju žilavosti i čvrstoće, a prema procenama to je zapravo najizdržljiviji materijal na planeti. Ovakvi materijali imaju upotrebu uglavnom u industrijama.

Od čega se prave veštački zubi?

Veštačke zube, implante, mostove i zubne krunice, tj. navlake stomatolozi mogu da izrađuju na različite načine. Ono što je važno napomenuti jeste da su povoljnije verzije veštačkih zuba uglavnom pravljenje na bazi metala.

Zanimljivo je ipak da metali nekada mogu da uzrokuju alergijske reakcije, što čini da su ljudi odustajali od metalnih osnova za keramičke zube. Stoga je stomatologija uznapredovala do te mere da je po nešto skupljim cenama omogućila pravljenje zuba od materijala kakvi su porculan i cirkonijum.

Ova dva materijala zapravo čine bezmetalnu keramiku koja se veoma dobro uklapa u ustima. Zubi od porculana su zubi koji će definitivno pokazati izdržljiva svojstva, ali i neće izgledati čudno i veštački u vilici.

About the author

Bloger

Obožava dobre sadržaje.

View all posts

2 Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *