salata-ishrana-povrce

Najzanimljivije dijete na svetu

Verujemo da dijete ne spadaju u listu vaših omiljenih stvari, međutim, svi mi nekada dođemo u takvu fazu, u kojoj nas nepravilna ishrana i neredovni obroci dovedu pred jelovnik neke od popularnih dijeta. Neke su više, a neke manje rigorozne, a ono što im je zajedničko jeste odricanje od stvari koje volimo, a koje su uglavnom nezdrave za organizam.

Upravo zbog toga, dijete često imaju negativnu konotaciju. Međutim, da li znate da držanje dijete može biti mnogo zanimljivije nego što to izgleda na prvi pogled? U svetu postoji nekoliko hit dijeta koje su se izdvojile svojim originalnim konceptom i neobičnim pravilima, a što je najbolje od svega – svaka od njih se pokazala kao vrlo efikasna.

Iako nijedna od dole navedenih nije prava medicinska dijeta, činjenica je da su sve dale vrlo lepe rezultate u brojnim primerima, pa hajde da se zajedno upoznamo sa njihovim glavnim principima.

#1 Dijeta osam sati

Dijeta koja je privukla ogromnu pažnju širom sveta je Dijeta osam sati. Specifična je po svom jelovniku koji, neočekivano, sadrži baš sve što volite i u čemu uživate. Dakle, tokom ove dijete, hamburgeri su prihvatljivi koliko i salate, a od vas se ne traži da odustanete od omiljenih poslastica, pa čak i gaziranih napitaka koje svaka dijeta strogo zabranjuje.

U čemu je onda suština ove dijete? Glavno pravilo dijete je da jedete sve što poželite, ali u tačno određenom vremenskom okviru. Sve je dozvoljeno u okviru osam sati, a preporučuje se da to bude period između 9 i 17 časova.

Izvan ove satnice, ne bi trebalo da konzumirate baš ništa, kako bi telo imalo dovoljno vremena da istroši kalorije i da se odmori, tokom preostalih 16 sati. Jedino na šta treba da se naviknete je satnica, dok je jelovnik u ovom slučaju mnogo manji problem.

#2 Voćna dijeta pet dana

Dijete i nisu tako loše kada se baziraju na namirnicama koje volimo, zar ne? Jedna od takvih je Voćna dijeta pet dana, koja ima prvenstveno zdravstvene prednosti, a onda i one koje se tiču estetike. Osim što je efikasna za skidanje kilograma, voćna dijeta je odlična i za prevenciju srčanih bolesti, jer podrazumeva unos velike količine vitamina koja je potrebna organizmu.

Dijeta se drži samo pet dana, jer je vrlo restriktivna – tokom njenog trajanja jede se uglavnom voće, uz malo sira i kuvanih jaja za doručak, i piletine ili ribe za ručak. Meso je važan segment ove dijete zbog proteina, ali je važno da desert uvek bude neko voće koje volite.

Večera se bazira isključivo na voću, dok su svaki prethodni obrok i užina praćeni takođe voćem. Ova dijeta nema satnicu, što je sjajna stvar jer možete jesti kad god poželite, ali ističemo da nije preporučljivo biti na ovom režimu ishrane duže od 5 dana, kako ne biste uskratili organizmu neophodne nutrijente.

#3 Dijeta sa krofnama

Najzanimljivije smo ostavili za kraj! Da li ste čuli za dijetu koja se bazira na krofnama, a koja garantuje bolji izgled i zdravlje? Na zapadu je pokupila simpatije brojnih ljudi koji su je isprobali, a suština je upravo u poslastici koju najviše volimo.

Naime, ova kreatori ove dijete su želeli da stvore koncept ishrane koji neće podrazumevati odricanje od namirnica koje volimo, i onaj neprijatan osećaj gladi koji često prati dijete.

Zbog toga su predvideli jelovnik koji podrazumeva zdravu ishranu, bogatu proteinima sa manje ugljenih hidrata, uz jedno jednostavno pravilo – nakon doručka treba da se pojede jedna krofna.

Na taj način, kako autori dijete tvrde, dobićete svoju dozu slatkog, a pred vama će ostati celi dan da istrošite unesene kalorije, a uz to, nećete imati onaj neprijatni osećaj da ne možete da pojedete nešto što volite. Ipak, ističemo, dijeta predviđa samo jednu krofnu posle doručka, pa ne odstupajte od ovog pravila, jer bi sve više od toga u neko drugo doba dana moglo da izazove kontraefekat.

Ovo su neke od najzanimljivijih dijeta koje je svet video i isprobao, a kod onih koji su se do kraja pridržavali pravila – efekti su stigli i pre nego što su ih očekivali. Na vama je da izaberete dijetu koja vam se najviše dopada, i da je upražnjavate uz povremene treninge, redovno spavanje, konzumiranje velikih količina vode i naravno, voća.

About the author

Bloger

Obožava dobre sadržaje.

View all posts

2 Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *