Nega starih lica

Prevoz bolesnika u inostranstvo – saveti i iskustva

Bolest člana porodice ili bliske osobe izuzetno je stresan period, kako za samog bolesnika, tako i za sve koji ga okružuju. Strah, nervoza, briga, anksioznost, samo su deo spektra emocija koje se javljaju u ovakvim situacijama.

Ukoliko se ispostavi da lečenje ne može da se obavi u matičnoj državi ili gradu, nego se mora sprovoditi u inostranstvu, stvari postaju komplikovanije. Pred porodicom se postavlja novi izazov – kako stići do odredišta, posebno ako je zdravstveno stanje pacijenta nestabilno?

Naravno, uvek postoji opcija da se za prevoz pobrinemo sami, ali to u ovakvim slučajevima nije preporučljivo iz više razloga. Ophrvani brigom i neizvesnošću, ne možete biti 100% koncentrisani na put koji je pred Vama, te potencijalno možete ugroziti i sebe, i ostale učesnike u saobraćaju.

Zatim, Vaš putnički auto je ograničen brojem mesta za sedenje i teško da može pružiti komoditet bolesnoj osobi na dužoj putnoj relaciji. Ukoliko je osoba polupokretna i njeno zdravstveno stanje zahteva ležeći položaj, putnički automobil nije opcija. Treba uzeti u obzir i neophodnost prisustva trećeg lica, koje bi trebalo da nadgleda stanje zdravstveno ugroženog.

Iz navedenih razloga, predlažemo Vam da se u ovakvim situacijama odlučite za unajmljivanje privatnog sanitetskog prevoza. Profesionalci koji imaju iskustva u prevozu bolesnih, nepokretnih ili polupokretnih osoba, olakšaće Vam ovu etapu puta do izlečenja i dati Vam mogućnost da se u miru starate o dragoj osobi.

Sama činjenica da se bolesnik leči u inostranstvu, govori da nije u pitanju bezazlena procedura, te pokušajte da smanjite potencijalne nepredviđene situacije na minimum, time što ćete pre polaska prikupiti sve što je potrebno da bi put protekao glatko.

Savetujemo Vam da pripremite:

  • Svu potrebnu zdravstvenu dokumentaciju bolesne osobe
  • Pasoš i/ili ličnu kartu – važeće identifikacione isprave bolesne osobe
  • Sve što Vam je lekar rekao da ponesete na put ispoštujte do najsitnijih detalja
  • Izuzetno je poželjno tj. zavisno od stanja svesti bolesne osobe, čak i neophodno, prisustvo trećeg lica, koje će voditi računa o bolesniku za vreme trajanja puta.

Sanitetski prevoz je specijalizovano vozilo dizajnirano za transport bolesnika, sa potrebnom medicinskom opremom i priključcima za njen rad, te vidno istaknutom signalizacijom koja se upotrebljava u hitnim slučajevima. Od medicinske opreme koju sanitetski prevoz poseduje tu su medicinska nosila, boce sa kiseonikom, stalci za boce za infuziju, kao i strujni priključci jačine potrebne za rad medicinske opreme.

Pored prostora za pacijenta, u sanitetskom prevozu postoje i sedišta za jednog ili više pratilaca. Sedišta za pratioce okrenuta su ka pacijentu, te je pacijent uvek u vidnom polju osoba koje ga prate. Troškovi lične pratnje u sanitetskom prevozu uglavnom su uračunati u ugovorenu cenu transporta.

Bitno je naglasiti da sanitetski prevoz nije isto što i Hitna pomoć, te ukoliko zdravstveno stanje bolesnika tokom transporta zahteva medicinski nadzor, potrebno je angažovati stručno medicinsko osoblje, kako bi bili spokojni za vreme trajanja putovanja. Za duže rute, kao što su putovanja u inostranstvo, preporučuje se angažovanje medicinske sestre, kako bi se starala o opštem stanju pacijenta, hranjenju, davanju propisane terapije i sl.

Još jedna od prednosti sanitetskog prevoza, pored svih nabrojanih, naročito u slučaju puta u inostranstvo, jeste činjenica da saniteti imaju prioritet prolaska na graničnim prelazima, gde gužve i višesatno zadržavanje putničkih vozila nisu retkost. U zavisnosti od dužine trajanja puta, biće angažovan dovoljan broj vozača, kako bi se sanitetsko vozilo kretalo bez prekida i dovelo Vas u što kraćem roku na traženu lokaciju.

Višedecenijsko iskustvo u radu sa velikim brojem zadovoljnih pacijenata, govori u prilog angažovanju sanitetskog prevoza u slučajevima dugih putnih relacija. Odgovornost, brzina, pouzdanost i pre svega stručnost su kvaliteti koji će Vam na ovakvom putu biti neophodni, a koje sanitetski prevoz garantuje. U teškim situacijama, dozvolite da profesionalci preuzmu deo Vašeg tereta i brige, dok se Vi u miru starate o onima kojima je to najpotrebnije.

About the author

Bloger

Obožava dobre sadržaje.

View all posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *