Prirodne metode u lečenju hipotireoze

Umor, pospanost, nizak krvni pritisak, dobijanje na težini i prepoznatljiva gušavost, sve su ovo signali da patite od hipotireoze. Reč je o poremećaju štitne žlezde, pri čemu štitnjača ne luči dovoljno hormona.

Simptomi hipotireoze su još i bradikardija, promuklost, anemija, suva koža i slaba kosa, a kod žena neredovne i obilne menstruacije. Ukoliko sumnja na nepravilnost u radu štitnjače lekar će preporučiti ultrazvučni pregled štitne žlezde, te na osnovu nalaza dati dijagnozu i terapiju.

Standardni tretman hipotireoze jeste svakodnevno uzimanje lekova za nadoknadu hormona. Naravno, lekovi često imaju nuspojave, a zaboravljanje tableta može dovesti do dodatnih simptoma. Prirodni lekovi i promena životnog stila mogu mnogo pomoći kad štitna žlezda zakaže sa radom. Posavetujte se sa svojim lekarom kako da kombinujete medikamente sa lekovima iz prirode.

Prirodne metode protiv “spore” štitnjače

Cilj prirodnih lekova ili alternativne medicine jeste da otkloni osnovni uzrok problema sa štitnjačom. Hipotireoza se ponekad javlja kao posledica loše ishrane, stresa ili nedostatka hranljivih sastojaka u telu. Promenom načina ishrane, kao i uzimanjem biljnih dodataka možete uticati na rad štitne žlezde.

Razmotrite sledećih sedam prirodnih metoda kao alternativu ili dodatak terapiji koju vam je prepisao lekar.

#1 Recite zbogom šećerima

Šećer i prerađena hrana mogu dovesti do pojačane upale u telu. Upala može usporiti konverziju T4 u trijodotironin ili T3, drugi hormon štitne žlezde. Ovo za posledicu dalje može imati pogoršanje poremećaja od kog već patite.

Poznato je da šećer samo u kratkom vremenskom roku povećava nivo energije, pa na taj način njegovo eliminisanje iz ishrane omogućava da regulišete nivo energije. Ishrana bez šećera ima mnogo povoljnog uticaja na kožu, kosu, pa i nivo stresa. Takođe, eliminisanje loših šećera je dobar put do gubitka kilograma. Sasvim je izvesno da nije lako usvojiti dijetu bez šećera, ali je njena korist za zdravlje štitne žlezde od nemerljivog značaja i vrednosti.

#2 Uzimajte više vitamina B

Uzimanje određenih vitaminskih dodataka može imati uticaja na zdravlje štitne žlezde, što je poseban slučaj sa kompleksom vitamina B. Zapravo, niski nivo hormona štitnjače utiče na to da se i nivo vitamina B u organizmu smanji. To se značajno može nadoknatiti uzimanjem vitamina B-12, koji može pomoći kod umora izazvanog hipotireozom. Više vitamina grupe B pronaći ćete u namirnicama kao što su grašak, susam, tuna, sir, mleko i jaja.

Međutim, ako pored problema sa štitnom žlezdom imate i neki srčani ili kožni poremećaj, hipertenziju ili anemiju, preporučljivo je da porazgovarate sa svojim lekarom o tome da li i u kojoj meri smete unositi dodatke vitamin B.

#3 Unosite više selena

Medicina je utvrdila da selen igra značajnu ulogu u metabolizmu hormona štitnjače. Autoimuno oboljenje Hašimotov tireoditis često smanjuje snabdevanje selenom u telu. Ukoliko se poveća unos ovog elementa u organizam, lakše se može uspostaviti ravnoteža nivoa tiroksina ili hormona T4.

Mnoge namirnice na tržištu sadrže selen, uključujući ćuretinu, govedinu, tunu i brazilske orahe. Međutim, izuzetno je važno da se sa povećanim unosom ovih namirnica ne počinje pre konsultacija sa lekarom, jer postoji mogućnost da vam selen i ne odgovara.

#4 Probiotici kao alternativa

Hipotireoza u velikoj meri utiče i na rad creva, i to tako što izaziva prekomerni rast bakterija, kao što je, primera radi, kvas. Upotrebom probiotika, lekova koji sadrže žive bakterije koje mogu pomoći u održavanju zdravlja creva i stomaka, možete smanjiti uticaj koji hipotireoza ima na vaš probavni sistem.

Pored medikamenata, kao probiotik možete uzimati fermentiranu hranu i pića, poput kefira, sirovog sira i jogurta.

#5 Oslobodite se stresa

Stres, a naročito hronični stres, često je okidač za disfunkciju štitne žlezde. Stoga će tehnike prevladavanja stresa imati velikog uticaja na vaše zdravlje. Svakodnevno udovoljavajte i negujte svoje telo meditacijom, jogom, aromaterapijom ili pak masažom. Šetnja prirodom, čitanje dobre knjige, đuskanje uz muziku, slušanje omiljenih pesama ili bilo šta drugo što vam donosi radost treba da bude deo vaše svakodnevice.

Nađite vremena da se opustite, pa makar to značilo da morate da upišete to vreme u svoj gusti poslovni raspored. Ukoliko imate poteškoća sa upravljanjem vremenom, pokušajte za početak da “termin za opuštanje” sebi obezbedite jednom u dva ili tri dana, pa postepeno povećavajte.

Ukoliko usled stresa i hipotireoze imate problema sa nesanicom, iako ste zbog hipotireoze stalno pospani, koristite prirodne čajeve. Čaj od kantariona, matičnjaka, valerijane, lavande umiriće vas i pomoći da lakše zaspite.

#6 Isprobajte akupunkturu

Akupunktura je još jedan način da hormone štitne žlezde dovedete u ravnotežu. Pored toga, ovaj tretman je divan način za opuštanje. Olakšava mišićnu napetost i anksioznost, simptome koji su kod hipotireoze uobičajeni.

#7 Smršajte

Dobijanje na težini bez obzira na to koliko hrane unosite u telo jedan je od simptoma hipotireoze koji posebno uznemirava žene. Dok već prva doza lekova ublažuje skoro sve simptome poremećaja, to nažalost ne uključuje i trenutno gubljenje kilograma.

Zbog toga mnogima mršavljenje postaje od suštinskog značaja, kako da bi poboljšali samopoštovanje, tako i da bi smanjili dodatni pritisak na zglobove. Usled toga mogu se javiti i otoci, za koje takođe možete koristiti prirodne preparate kao što je krema sa ekstraktom korena gaveza protiv otoka.

Što se mršavljenja tiče, lekari najpre mogu preporučiti plivanje, brzo hodanje, vožnju biciklom. Sa sticanjem kondicije možete se posvetiti i intenzivnijim kardio treninzima, poput trčanja.

Iako je lakše reći no uraditi, mršavljenjem možete doprineti boljem radu štitne žlezde. Uz odgovarajuće vežbe i ishranu bez šećera to je ipak moguće. Zeleni Jedite češće, a manje obroke. Na ovaj način održaćete zdravi balans šećera u krvi. i java čaj mogu pospešiti gubitak kilograma, takođe.

Dnevni unos kalorija možete ispratiti ukoliko vodite dnevnik hrane. Kada osoba sa hipotireozom beleži sve što pojede i popije, ona zapravo prati unos makronutrijenata u organizam. Dijeta bogata zdravim mastima, umerenim proteinima i umerenim do niskim ugljenim hidratima je najbolja za rad štitne žlezde.

About the author

Bloger

Obožava dobre sadržaje.

View all posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *