kafanske pesme

Top 5 najslušanijih kafanskih pesama

Našem narodu kafane su deo tradicije: mesto gde se proslavljaju svi važniji događaju, oplakuju nesrećne ljubavi i provode nezaboravne noći. Vole je svi bez obzira na godine, a čini se da, kako vreme prolazi, one postaju sve aktuelnije. Neponovljiva atmosfera koja u njima vlada nesumnjivo je uticala da kafane Beograd učine željenom destinacijom i za brojne strane turiste. Iako ne znaju tekstove pesama, oni se jednostavno prepuste pozitivnoj atmosferi i dobrom provodu.

Da bi noć za pamćenje bila zagarantovana, obavezno mora da postoji i odgovarajući muzički izbor. Narodna muzika je sama suština svake odlične zabave u kafani, a ovih pet pesama opravdano se mogu pohvaliti epitetom najslušanijih.

Ludovao mahnit, besan

Zasigurno, nijedna noć u kafani ne može da prođe bez slavnog Miroslava Ilića. Iako je svoju karijeru započeo davne 1962. godine i još tada stekao veliku slavu, sa naletom popularnosti modernih kafana, njegove pesme vraćaju se na velika vrata i uživaju još veći uspeh nego tada. Upravo on je otpevao najbolje kafanske pesme, koje su posvećene nesrećnoj ljubavi i slomljenom muškom srcu. Iako njegov repertoar podrazumeva veliki broj poznatih pesama, „Polomiću čaše od kristala“ je ona bez koje se ne može zamisliti provod u kafani.

Toma – sinonim za boemstvo

Toma Zdravković je još jedan od velikana srpske kafanske muzičke scene. Njegove pesme ostavile su neizbrisiv trag, osnova su svakog dobrog provoda i nemaju nikakav rok trajanja.  Interesantno je da su sve bile autobiografske i da su u njima opevane njegove najveće ljubavi. Često je stihove zapisivao za kafanskim stolom, na parčetu salvete, što je doprinelo da se u njima osete sve emocije tog trenutka. Kako je bio veliki boem, koji se nije odrekao kafane i pića čak i kad mu je dijagnostikovana opaka bolest, logično je da je po ličnom iskustvu napisana i jedna od njegovih najpoznatijih pesama „Kafana je moja sudbina“.

Dabogda se pozlatila!

Iako je rođen u Sarajevu, Haris Džinović otpevao je mnoge pesme bez kojih se ne može zamisliti noć u beogradskoj kafani. Stoga, smatramo da je sasvim opravdano i dobio svoj nadimak „Kralj meraka“. Njegovu karijeru obeležile su pesme „Muštuluk“, „Traži“ i „Laže mjesec“, ali bez sumnje sinonimi za dobar provod ostaće numere „I tebe sam sit kafano“ i „Dajte vina, hoću lom“. Ove dve pesme prosto je nemoguće razdvojiti, ili proceniti koja od njih je ostavila veći trag.

Dame biraju

Među najslušanijim kafanskim pesmama postoje i one koje su otpevale i dame. Tako je, recimo, Hanka Paldum osvojila srca brojnih boema, koji u naletu meraka rado poručuju „Crne kose“. Veoma je interesantno da ovu pesmu, ali i ostale koje je otpevala Hanka, nije napisao kompozitor narodne muzike. Čak naprotiv, za njihovo stvaranje bio je zadužen roker Milić Vukašinović, iz čijeg pera su nastale i druge Hankine pesme, poput „Voljela sam, voljela“ i „Tražio si sve“.

Vasilija Radojčić bila je pevačica izvorne muzike, a ostala je upamćena kao čuvar srpske tradicije i kulture. Njene najpoznatije hitove znaju i rado slušaju sve generacije, i kako vreme prolazi, može se reći da im slava sve više raste. Ipak, u najistaknutijim beogradskim kafanama, kao što je kafana Bajka, gotovo da ne može da se očekuje dobar štimung ukoliko se ne zasvira i „Mito, bekrijo“.

About the author

Bloger

Obožava dobre sadržaje.

View all posts

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *