Novi-Zeland

Zanimljivosti o Novom Zelandu koje niste znali

Novi Zeland se nalazi u Južnom Pacifiku i sastoji se od dva velika ostrva – Severnog i Južnog. Na Severnom ostrvu se nalazi najveći, nekadašnji glavni grad Novog Zelanda- Okland koji se prostire na površini od 1.086 km², kao i današnji glavni grad Velington koji je drugi po veličini sa samo 119,8 km². Okland sa jedne strane izlazi na Pacifik, a sa druge na Tasmanijsko more, naseljava ga 1330000 stanovnika, dok Velington ima samo 180000 stanovnika. Ovo ostrvo nastanjuje 76% populacije Novog Zelanda.

Glavni grad Novog Zelanda je Velington koji je osnovan u 19. veku, svoje ime je dobio po Arturu Velsliju, prvom vojvodi od Velingtona, koji se istakao tokom Napoleonovih ratova, odnevši pobedu u bici kod Vaterloa.

Poliežani su bili prvi narod koji je naselio Novi Zeland, negde izmedju polovine i kraja 13. veka, da bi kasnije na ostrvu razvili svoju kulturu koja je i danas poznata po nazivu Maori. Nakon naseljavanja ostrva stanovništvo je podeljeno na dva dela- Ivi (plemena) i Hapu (podplemena) koja i danas imaju raznolike odnose koji variraju od međusobne saradnje do sukoba.

Prvi evropljani koji su kročili na tlo Novog Zelanda bili su Holnđanin Abel Tasman i njegova posada davne 1642.godine. Novi Zeland je postao prva država na svetu koja je dala pravo glasa ženama 1893.godine. Specifican je po postojanju dve himne pod nazivima „God save the Queen“ (Boze cuvaj kraljicu) koja se koristi prilikom monarhijskih prilika iako važi za zvaničnu himnu i „God defend New Zealand“ (Boze čuvaj Novi Zeland). Najzastupljenija religija na ostrvima je Hrišćanstvo a zvaničan jezik Engleski.

Novi Zeland ima blagu i umerenu morsku klimu sa temperaturama od 10 °C na jugu do 16 °C na severu. Klima se razlikuje po regionima, recimo, na zapadnoj obali Južnog ostrva zastupljena je izuzetno vlažna klima, u centralnim delovima ipak vlada semiaridna, dok je na samom severu zastupljena suptropska.

Turizam

Fjord Milford Saund jedna je od najpopularnijih i najpoznatijih turističkih atrakcija na svetu. Nalazi se na Južnom ostrvu na Novom Zelandu. Godišnje ga poseti između 550000 i 1000000 ljudi, gde mogu videti Takahe, jedne od najređih ptica na svetu, kao i pingvine i kitove.

Dobio je ime po Milfordu Hevenu, a Moari su ga nazvali „Piopiotahi“ sto bi u prevodu značilo „usamljeni drozd“.

Takodje, jednu od velikih turističkih atrakcija predstavlja najstrmija ulica na svetu- Ulica Boldvin. Ova ulica se nalazi u gradu Danidinu na Južnom Ostrvu i dugačka je 350m.

Većina scena iz filmske triologije „Gospodar Prstenova“ snimljena je upravo na Novom Zelandu, tačnije mestu Matamata u kom je izgrađeno najlepše selo na svetu- selo Hobita u kom je za potrebe filma iskopano je 37 rupa u kojima su smestene kućice za Hobite.

Zabavni park Hobiton se takođe nalazi u Matamati, a ovaj okrug sačinjava puno pašnjaka i šuma koji daju prelep pogled turistima.

Jos jedna od atraktivnih turističkih destinacija cini Plavo jezero koje se nalazi u nacionalnom parku Nelson Lakes, i predstavlja najbistrije jezero na svetu. Poznato je po svojoj plavo-ljubičastoj boji. Njegova vidljivost se kreće izmedju 70- 80m. Ovo zadivljujuće bistro jezero je uvek hladno, temperatura u njemu iznosi izmedju 5- 8 stepeni Celzijusa. Nacionalni institut za istrazivanje vode i atmosfere utvrdio je 2011. godine da se u njemu nalazi najčistija slatka voda na svetu.

Zanimljivosti

Novčana valuta je Novozelandski dolar, koji na novčanici od pet dolara ima lik Ser Edmunda Persivala Hilarija, istrazivača i alpiniste, prvog čoveka koji je uspeo da osvoji Mont Everest.

Taupo, najveće prirodno jezero na Novom Zelandu, je stvoreno je vulkanskom erupcijom pre 26500 godina i čini jednu od njegovih znamenitosti sa dubinom od 186 m, površinom od 616 m² i nadmorskom visinom od 356m.

Životinje su na Novom Zelandu brojnije nego ljudi. Ljudi čine samo 5% populacije ove države, dok je ovaca devet puta više.

Novi Zeland, pored Danske spada u najmanje korumpirane zemlje na svetu.

Tri oficijalna jezika se koriste na ostrvima Novog Zelanda. Engleski, Maorski i znakovni jezik.

Velington je najjužniji glavni grad na svetu.

Za vreme Božica, Uskrsa, na Veliki petak i dan Anzak-a (nacinalni dan sećanja na borce koji su pali u Galipolju u Turskoj za vreme Prvog svetskog rata) zabranjeno je oglašavanje na televiziji.

„Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu“ na Novom Zelandu je mesto sa najdužim nazivom na svetu, sadrži 85 slova, a takođe ima i svoju dužu verziju od 92 slova koja je nasla svoje mesto u Ginisovoj knjizi rekorda.

Queenstown na Novom Zelandu vazi za rodno mesto bandži džampinga.

Izvor: Kuda na put

About the author

Bloger

Obožava dobre sadržaje.

View all posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *