Salata
Salata

Zašto bi trebali da svoju salatu uvek začinjavate dva puta?

Da li ste ikada primetili da salata koju jedete kod kuće ima drugačiji okus od salate koju jedete u omiljenom restoranu? Izgleda da ta salata iz restorana ima toliko više okusa pri svakom zalogaju, bez obzira koliko se činila jednostavnom ili komplikovanom. Baš ništa nije (niti treba da bude) dosadno ili bezukusno.

Kako to rade?

Pa, ta salata u restoranima je bolja jer je pravilno začinjena. I ako bismo morali da pogađamo, rekli bismo da je začinjena dva puta.

Da, dva puta! Jednom sa osnovnim dresingom i jednim koji “gura” salatu u centar pažnje. Ovo je posebno važno kada radite sa mnogo bogatijim, gušćim dresingom – nešto poput kremastog domaćeg dresinga, ili umaka od tahinija – što bi teško bilo distribuirati ravnomerno kao, recimo, vinaigret. Ova dva preliva rade zajedno kako bi osigurali da pri svakom grizu vaše salate osetite njenu začinjenost, te da ni jedan komad zelene salate, biljke ili očišćenog povrća ne ostaje suv i lagan. Evo kako to funkcioniše.

Gledajte na dresing kao da se radi o sosu, jer to je upravo ono što i jeste. Sos je sredstvo da začinite vašu hranu, podrazumevano da ga prelijete preko svega što vam je na tanjiru, a to znači da je dresing sos za vašu salatu. Obična zelena salata, bez ikakvog dresinga, nije baš fantastična. Ali kada dodate malo soli, masti i kiseline u zdelu, ovo lisnato zelenilo pretvara se u potpunosti u nešto drugo.

A to je upravo ono što bi trebalo da bude vaša osnovna baza: maslinovo ulje, kiselina (bilo citrus ili sirće) i so. Koristite ruke, prelite na zelenilo jednostavan dresing u veliku posudu i proverite da li je svaki komad obložen. Zatim prebacite začinjenu salatu u posudu u kojoj ćete ju poslužiti. Ono što ovde gledate je potpuno iskusna osnova fantastične salate.

Sada je vreme da u svoju salatu dodate recimo kremasti, domaći Ranch dresing. Ili dresing kombinaciju miso začina i tahinija. Ili klasični Cezar dresing. Nije stvarno važno šta ćete preliti (inspiraciju za recepte možete pronaći ovde). Ono što je važno jeste da će ovaj dresing, koji će uvek biti bogatiji od osnovnog dresinga, preplaviti salatu i učiniti ju boljom i ukusnijom.

A evo gde možete videti šta će se dogoditi ako niste primenili onaj osnovni dresing. Onaj fini drugi bogati dresing koji prelijete na kraju neće dospeti (i tamo ostati) na svaki list salate u zdeli.

Biće mesta gde će salata ostati “gola”, bez ukusnog domaćeg dresinga, promašena vašim umetničkim dresingom kojim želite oduševiti goste. Ako osnovni dresing nije tamo, verovatnost je velika da ćete imati delove koji neće biti začinjeni.

Ali pošto ste začinili salatu s bazičnim začinima, primiće na sebe i vaš drugi bogati dresing. Svaki zalogaj će biti garantovan ukusom kao najbolja verzija salate, bez obzira da li na njoj ima gomilu tog domaćeg dresinga ili ne.

Sada znate!

I kad god odete u restoran, možete da odete pravo u kuhinju, nađete kuvara koji je trenutno na dužnosti za pravljenje salata, napravite kontakt sa očima i uputite mu “tačno znam šta se ovde dešava” pogled, klimnite glavom i namignite u njegovom pravcu. Sada ste deo kluba!

About the author

Bloger

Obožava dobre sadržaje.

View all posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *